Това означава, че от държавната хазна ще отпаднат 70-80 милиона лева годишно и ще отидат в бюджетите на общините", съобщи снощи министърът на финансите Пламен Орешарски, предаде БГНЕС. Той обясни, че това ще стане възможно с подготвяните промени в Закона за местните данъци и такси и от следващата година финансовата децентрализация на общините ще бъде факт.
Патентният данък е много по-близо до местните власти и те много по-добре биха се справили със събираемостта му, обясни Орешарски. Той информира също, че от следващата година ще се даде възможност на общините сами да определят данъчната ставка на местните налози като държавата ще определи минимална и максимална граница.
Кофинансирането на проектите по оперативните програми на европейските фондове също ще бъде покрито от държавата, въпреки че общините ще реализират проектите. Повече от 2/3, които ще бъдат като кофинансиращ елемент, ще дойдат от държавата за първите три години, каза Орешарски. По регламент националното кофинансиране по структурните фондове трябва да бъде 15%, а по Кохезионния фонд - 20%.
Финансовият министър отново каза, че е взето политическо решение плоският данък да бъде 10%. Работим върху вариант 25% от нормативно признатите разходи за свободните професии да се признават, посочи той. Помолен да коментира дали има средства за увеличение на заплатите на учителите от тази година, Орешарски обясни, че това не е въпрос от неговата компетенция, защото той само изпълнява закона за бюджета. В моя закон за бюджета не е записано увеличение на заплатите през тази година, категоричен бе финансовият министър.