Компанията вече е внесла разчетите си за четвъртото тримесечие за обсъждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, предаде Дарик. Предложената цена е 353 лева и 98 стотинки без ДДС за 1000 кубични метра. Увеличението от 34 лева и 46 стотинки се налага поради продължаващия за пети пореден месец ръст на цените на мазута и газьола на международните пазари, което води до увеличение на цената на природния газ в цяла Европа, се посочва в съобщение на компанията.
Предстои разглеждане на предложението от държавната комисия, която ще прецени дали исканово повишение е реално и необходимо или природният газ ще поскъпне с по-малък процент.
От Държавната комисия по енергийно и водно регулиране изтъкнаха, че дори цената на природния газ да поскъпне цената на парното няма да се вдигне до края на новия отоплителен сезон, предаде БНР. Освен това повечето топлофикационни дружества нямали основание да искат поскъпване на парното, тъй като не са направили всички необходими инвестиции. От ДКЕВР обаче изтъкнаха, че притеснени от многото жалби срещу изравнителните сметки за парното. Нейни експерти участват в работна група към омбудсмана, която извършва проверка по сигнали на потребителите.
Заради поскъпването на нефтопродуктите в Европа цената на природния газ, по която Газпром доставя на клиентите си в чужбина, може да бъде повишена с 10 % до края на годината, съобщи по-рано днес Интерфакс. За последните два месеца цената на мазута, който определя и продажната цена на газа, силно се повиши и от 346 долара за тон през юли, през август цената достигна 360 долара. През септември мазутът леко поевтиня до 353 долара за тон. Ако котировките се задържат на тези нива до края на годината, то Газпром ще продава природния газ с 10% по-скъпо на ниво от 293 долара за 1000 кубични метра, а ако пазарът на петролни продукти се задържи на тези нива и през януари и февруари, то цената на природния газ през първото тримесечие на следващата година ще се повиши до 312 долара за 1000 кубични метра, предаде още Интерфакс. Вчера стана ясно, че евродизелът поскъпва с 1,79% до 1770,00 лв./1000 л. Цената на газьола се повишава с 1,31 на сто до 1666,80 лв.