Това каза говорителят на Софийска окръжна прокуратура Малина Ачкаканова пред "Фокус". Обвинението е за извършено умишлено убийство в съучастие. “Тези обвинения се повдигат на база на събраните до момента доказателства по делото. Поради това наблюдаващият по делото прокурор е взел мярка задържане до 72 часа на момчетата, посочи Ачкаканова. Тя уточни, че двама от младежите са непълнолетни, а другите двама са навършили пълнолетие тази година. До момента от събраните данни не може да се направи извод, че става дума за някакъв етнически сблъсък, категорична бе Ачкаканова. Задържаните са признали, че са нападнали ромите. Според техния разказ сбиването е било като при всяко момчешко спречкване, докато изведнъж в мелето Аспарух се е свлякъл на земята, предаде БНТ.
Припомняме, че час преди полунощ на 21 август 17-годишният Аспарух Асенов и други ромски момчета са били посрещнати от група младежи, с които се спречкали и впоследствие се сбили.
От сряда ромите, ангажирани в програма по временна заетост в Самоков, са освободени от работа, за да се предотвратят евентуални сблъсъци, съобщи БНР. Днес обстановката в града е спокойна. Полицейското присъствие там обаче продължава да бъде засилено. Погребението на Аспарух е в петък. По непотвърдена информация в ромските махали на Ихтиман и Кюстендил са изразили съпричастност със семейството на загиналото момче.
Междувременно от "Евророма" в Пазарджик съобщиха, че до дни ще бъде регистрирана Организация на малцинствата за отбрана от насилие (ОМОН), която ще пази ромите от посегателство.
ИЗБРАНО