Мнимите кражби се инсценират с цел получаване на обезщетение за застраховани вещи. Между 1000 и 1500 евро е застрахователното обезщетение за открадната цифрова камера, което осигурява почивката на семейство чужденци у нас, коментира шефът на полицията в Бургас комисар Павлин Димитров.
Седем фалшиви сигнала за престъпления срещу чуждестранни туристи са разкрили от Варненската полиция в периода 1 май – 15 август. Общо подадените от пострадали чужденци сигнали са 142, като някои от тях са разкрити, а по други все още се работи, съобщи заместник-директорът на полицията във Варна комисар Димитър Димитров. Разкритите фалшиви сигнали са постъпили предимно от скандинавци, сочи справката на полицията. В два от случаите чуждестранните туристи твърдели, че са били заплашвани с оръжие. Едно е постъпилото оплакване за мнимо изнасилване. Руски гражданин подал фалшиво оплакване, че от касетата, която наел в трезора на хотела, е изчезнала голяма сума пари. Впоследствие бързо си признал, че искал да удължи престоя си с още една седмица за сметка на хотела и затова подал сигнала.
Десетки са случаите в Бургаско, при които чужди граждани след употреба на алкохол инсценирали кражба. След намеса на полицията обикновено се оказва, че“изчезналите вещи“са или в хотелската стая, или в близки на“пострадалия“. В Бургаско са регистрирани два случая на мнимо изнасилване на скандинавки. При единия случай на“Слънчев бряг“шведка признала, че инсценирала изнасилване, за да отмъсти на приятеля си, с който предната вечер се скарали.Джебчийските кражби само в южния курорт са над 270, което е нереално, смята шефът на Бургаската полиция. Варненските полицаи са хванали 14 чужди туристи като извършители на престъпления по северното Черноморие. В“Слънчев бряг“пък са разкрити два случая на кражба на мобилни телефони на български граждани, дело на шведски летовници.
От полицията посочиха, че уведомяват за измамите застрахователните компании, но е необходима и промяна в българското законодателство.