Това каза говорителят на институцията Илиян Георгиев пред БНТ. Преди месец бившият служител на НСО Николай Марков обвини службата, че събира нерегламентирано информация за охранявани от нея лица. Постановлението на прокуратурата е в резултат на извършена проверка, касаеща начините за придобиване, обработка и съхранение на информация в рамките на службата, уточни Георгиев. Решението може да се обжалва в двуседмичен срок.
"Отправените публични обвинения от страна на г-н Марков за жалост породиха неоснователни съмнения върху дейността на НСО и хвърлиха сянка върху професионализма и почтеността на служителите", изтъкват от НСО в съобщението до медиите.
В интервю за Нова телевизия на 28 юни Николай Марков каза, че по поръчка на „сивия кардинал” в НСО Петър Маринчев политици са били проследявани от служители на службата къде и с кого се срещат. Твърдението му вбеси президента Георги Първанов, който обяви, че президентската институция ще прави всичко необходимо, за да защити честта и достойнството на Националната служба за охрана. Марков обяви и имената на подслушваните политици. По думите му, служители на НСО са събирали информация за президента Георги Първанов, лидера на ДПС Ахмед Доган, бившия столичен кмет Стефан Софиянски, лидера на Атака Волен Сидеров и бившия министър на земеделието в кабинета на Иван Костов - Венцислав Върбанов. От НСО още същия ден определиха обвиненията като безпочвени и обясниха, че Марков е уволнени заради неизпълнение на заповед. Марков бе разпитан и от парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност, след което започна проверка на военната прокуратура. При изслушването му от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Марков е представил само един документ като доказателство за думите си - една непопълнена бланка. Т.нар. доказателство беше отхвърлено от НСО с аргумента, че това е типов документ за отчет за работата в сектор “Масови мероприятия, гости и делегации”.