Най-малко 100 роми живеят в бараки и къщи в боровите масиви между Дъбрава и в кв. Лозенец, сочат данни на общината. Според местното ромско население, без покрив над главата ще останат поне хиляда души. Част от семействата, чиито къщи са съборени, нямат адресна регистрация в града, затова общината няма ангажимент към тях. Други имат регистрация в други къщи в кв. Лозенец и би трябвало да живеят там, каза кметът на Стара Загора д-р Евгений Желев, цитиран от “Фокус”. На 19 юли в горите край Дъбрава възникна голям пожар, който застраши Стара Загора и бе обявено бедствено положение.
“Мярката е непопулярна, но се налага, за да предпазим Аязмото и града от нови пожари”, обясни събарянето Желев. Той каза, че част от тези постройки вероятно са били използвани за проституция и като сборища на наркомани. Те освен че са незаконни, са издигнати без никакво правно основание в парцели, които са публична общинска собственост, поясни кметът. Самонастанили се семейства съобщиха пред Дарик за упражнено полицейско насилие по време на събарянето на първите постройки. Действаме напълно в рамките на закона, контрира Желев. Той съобщи, че новият план за регулация и застояване на кв. Лозенец е готов. В него са предвидени общински терени за строеж на жилища за социално слаби граждани, предимно от ромски произход.
Десетки роми от Стара Загора, водени от Илия Илиев, лидер на Организация ДРОМ, поискаха по-късно оставката на Евгений Желев. Те се събраха да протестират пред кметството заради събарянето на къщите, но полицията не им разреши. До месец всички незаконни къщи, построени в гората край "Лозенец", да бъдат разрушени. Това решиха на съвместна среща контактна група от протестиращите роми и кметът на Стара Загора, съобщи БТА. В сряда общината ще предостави парцели в регулирани терени на собствениците на съборените в понеделник къщи. Върху тях те могат да построят нови къщи законно, обясни кметът.
ИЗБРАНО