Искат В. Търново да стане историческата столица на България

Кметът на Велико Търново Даниел Панов предложи градът да бъде официално обявен за историческа и духовна столица на България.

Обратно в новината

Коментари - Искат В. Търново да стане историческата столица на България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Напълно подкрепям идеята, даже много е закъсняла.

ГЕРБаджийският кмет на Велико Търново игра беквокал на ционисткия агент Цеко цървула и възвеличиха някакъв си американец и професора П. Павлов. Никой от тях обаче на казва, откъде идва името на Велико Търново. Какви тайни има още, свързани с него. Професорът на хабер си няма... Жалка история, подлоги, подлоги! В "Непознатата история на българите" има нещо за тази награда от В. Търново.

и с право, мога да поискат и Плиска и Преслав и другите старопрестолни български твърдини, те и днешни населени места в България, че даже и извън нея! Само че, при тях отсъства елементът на позорното предателство при падането им под чужда власт и унищожаването на българската държавност, но присъстват факти свързани с величието на България! И както казват някои си "И ко`праим с`я?!" при такова искане и от тяхна страна?! По какви критерии ще стане това определяне на историческата и по какви критерии ще се определя духовната столица на България?! Инак инициативата е хубава и похвална, но е недообмислена!!!

Търново е просто крепост между Стара Планина и река Дунав . Защитена географски в стари времена и нищо повече . Ако България има амбиции да се разширява ,то тогава София ,(колкото и да не ги харесвам тамошните обитатели) е доста добре . Иначе ако ще сме малка търговска република тип Венеция ,то Русе ще пасне идеално . Дезирели и по късно Хитлер са имали планове за Русе ,но те не пасват за силна и мощна България а за колония .Цветан Цветанов и той е един колониален чиновник който ни пробутва пък Търново . София но не по голяма от 500хиляди ще си е добре .Другите 700хиляди да се пратят обратно да съживят провинцията . По ниски данъци за по малките градове и села .

Стамбул си е добре.

Това означава ли че трябва да има вида от преди 1 000 години и да се забрани да се строи каквото и да е ?

демек иска...паре. еврофонд.

Историческа-да. Духовна-не.

В момента нямаме духовна столица. София е далече от духовността в момента. За другите градове не знам.

И сега какво, столица само защото е разположено на чукари?! Това отдавна не е аргумент! И пенчо ви кубъдънски го няма хахаха. смешници ...

Търново е покрит с позорно падане на държавата ни под тежко и продължително турско робство. Няма място за присвояване на определението културна столица. Провалът на Иван Шишман избрал да отстрани първородния си син не може да бъде преодолян с позьорство и да се забравя. Като се има предвид, че славните ни български цар са били от Плиска и Преслав, Търново направо олеква. Няма какво даже да пиша за Охрид, Бдин или Карвуна.

Да направим Велики Преслав духовна столица тогава? :)

В Търново пак се напънаха от мислене и ... пръднаха

Кърджали, Кърджали. Помниш ли първата целувка, помниш ли първото кафе.

непротивоконституционстувателствувайте!

Бълаагрия се е родила, изгражда се като държава, приема хрисиянската религия и ценности, утвърждава кирилицата като писменост и създава Преславската духовна школа когато столици са били Плиска и Преслав, в продължение на 550 години, а Търново е столица само 200 години и не е дало нищо на България

Не се ли срути покрива на църквата Св. 40 мъченици над главата на Антихриста ЦвЦв, по време на Светата литургия?... Анатема...!!!

Търново може и да е било Велико, но Велико Търново определено не е. Ирония. Градът е малък, тесен, задръстен, все по-грозен, все по-мизерен, все по-разрушен в Старата си част и все по-уродливо презастроен в Новата, все по-провинциален и нискокултурен, а истински търновци, носители на някаква минимална градска култура в града вече няма. Напъните за столичност показват единствено комплексарски манталитет. Съжалявам за тежките констатации точно на празника, но това е положението.

право куме, та в очи.

В посока към София,по пътя за Габрово има достатъчно място да се построи един цял правителствен град,а не в историческата част на Велико Търново.

А кога ще избираме циганската столица на България.

изберете си я!

духовна столица?.Велико Търнова трябва да си бъде официалната столица на България.София вече е покварената столица на България във всяко отношение,както Рим по време на разпада на Римската империя.

Щеше да бъде, но просто няма място. На това хълмче посолства ли да се правят, представителства на корпорации ли, безброй офиси на фирми ли..... Аз съм за идеята, но реално е неприложима. И ако стане столица, какво - за няколко години всичките селски дебили ще се изсипят там и ще стане втора Шопия. Така поне градът донякъде си съхранява величествеността, понеже ги няма селските дебили.

кой каза че задължително трябва в столицата да се изсипят всички седалища на корпорации и фирми ?!? Това че тук се води държавна политика да бъде по този начин, не означава че е нормално, да не би в европейските столици да е съсредоточен целия бизнес на държавите?

А манастирът св.Троица не е ли с историческа стойност? И как ще стигнем до там без път? Я се обади на началника си, той е силен по магистралите, нищо че след 2 сезона пак ги ремонтира!

Преслав и Плиска къде ги забравихте бе,или те не заслужават да са исторически столици на България

не са предадени от съгражданите си