ЕС може да пести милиарди, като използва повече ВЕИ

Европейският съюз може значително да увеличи използването на възобновяеми енергийни източници, пестейки милиарди долари.

Обратно в новината

Коментари - ЕС може да пести милиарди, като използва повече ВЕИ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ще спестим от зелена енергия, ама ДРУГ ПЪТ! Атомната енергия е 5 пъти по-евтина от ВЕИ или от соларните!

ще пести, но европейските граждани НЕ. За да пести европейския съюз, някой трябва да плаща скъпата ВЕИ енергия - тоест парите ще ги вземат от гражданите.

Ако "зелената" енергия е по-евтина и от нея може да се пести, ТО ПО ЗАКОНИТЕ НА ПАЗАРА ВСИЧКИ ЩЕ ДОБИВАТ САМО ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ, а няма да дават пари за "обикновена", не-зелена. Щом това не става "стихийно", а се налага да се въвежда с декрет на ЕС, значи фактите са други. Иначе обикновения пазарен механизъм щеше да доведе до промяна от само себе си. НАПРИМЕР: Ако ми е по-евтино да се топля на ток/парно, няма да си купувам дърва, да ги цепя с брадва, да паля печка и да чистя после пепел от нея, нали така!?

С частни пари в бг след 1990 г.са потроени ок 800 малки и средни водно електрически .централи - защо не си дават частниците парите за атомна ? -защото не е по- евтино....

Атомната енергетика бере душа! Мухахахахахаха!

Ама като ти дигат цената на тока щото има веи в системата ревеш като бита мечка нали? Що коментирате неща от които не разбирате бе? Знаеш ли колко " нормална" енергия и ресурси отиват за изработката на 1 соларен панел?

Ти ще ревеш, аз мога да плащам и двойно и тройно!

Като се спестят толкова пари , каква ни е ползата ? Същата като при сепарираните отпадъци - спестяваме енергия , за да ни намалят уж цените на енергоносителите ! Надай се ! Най-важното е цените на "зелената" енергия да са по-ниски от ядрената !

Цените не са важни! Цените на тока в Гейропата са два пъти по-високи от тези в България, ама заплатите са 5-10 пъти по-високи от нашите! Муха ги ухапала гейропейците!

Паисий

тоест, приказките за някакви си "икономии на милиарди долари" са лъжи!

Добро утро. ВЕЦ ползва една река, която и без това си тече там, а за ТЕЦ трябва да има и въгледобивна промичленост. Е те сега ли го установиха това?

Ама като няма вода през лятото примерно, кво става?

Ама че съм писател... то ъа вятърните централи ставало дума. Ама пак, вятър иматака или иначе, а за ТЕЦовете трябва някой и въглища да копа. Нещо не ми се връзва.

и се "пестят" милиарди долари като плащаш за по-скъпа енергия? Явно логиката не е това, което беше по времето на Аристотел. Ех как се развива света и демагогията!

Цените не са важни! Цени двойни, ама заплатите са 5-10 пъти по-високи от нашите! Ех как се развива света и демагогията! Муха ги ухапала гейропейците!

На който му е интересно да разбере какъв ще е резултатът от масово инсталиране на ВЕИ, да прочете разказа на Чудомир "Електриката на Митю Питето". Особено внимание да обърне на думите на дядо Гичо.

Европа да е 100% зависима от путлерския газ, а злите болшевишки жужета да си къркат бояришника и системно да шантажират с връткане на кранчетата ???

Къде намери болшевики в Киев?

- От кого ще ги пестят тези милярди? В БГ плащаме пре скъпо за ВЕИ. Аз не искам да СЪМ ЕКСПЕРИМЕНТ на ЕС!!! , нека в други страни да ескпериментират първо...

В момента ЕС дава по един милиард евро на ден за внос на петрол и газ. По-добре част от тези пари да се дадат на европейски компании, които да произвеждат енергия с високотехнологични методи (ВЕИ), вместо да се дават тези пари на руснаци и араби за петрол и газ! Така тези пари ще отидат за заплати на хората в Европа, а не за болните амбиции на идиотите по света!

сметката. Същите милиарди вкарани във ВЕИ няма да дадат и 1/4 от енергията, която се получава от петрол и газ!

Не знам как ги правят тези сметки, но себестойността на ВЕИ, сравнена с тока от една АЕЦ я прави напълно неизгодна. Сметката може да се докара единствено, ако се ползват цените за "зелена" енергия, ама това си е чиста проба самозалъгване. Ако всички инвестиции за ВЕИ и фотосолари бяха наляти в проекта за управляемия термоядрен синтез, вече да сме решили всички енергийни проблеми на Европа, при това с достатъчно чиста технология.

Наскоро Сименс предложиха да изградят със собствени средста ветропаркове в Турция, като цената на произвежданата електроенергия е фиксирана на 3.48 цента на кВтч! БАН сметнаха, че АЕЦ Белене може да бъде изгоден само ако енергията се продава поне по 6.8 цента на киловатчас и освен това не трябва държавата да се ангажира със заеми. Така че ВЕИ е приблизително ДВА ПЪТИ ПО-ЕВТИНА от атомната енегия. То не напразно германците няма да продължават живота на съществуващите АЕЦ, нито ще строят нови. Просто е твърде скъпо и опасно. А и стратегически необосновано. АЕЦ е източник на енергия в една точка. Ако нещо се случи с тая АЕЦ, спира тока на поне 30% от потребителите. Докато повредата в една вятърна перка има незабележими последствия за снабдяването на потребителите.

И турците толкова прости, че вместо ветрогенераторни паркове строят АЕЦ. А колкото до Сименс - като се научат да да правят оборудване за АЕЦ, друга песен ще запеят. Видяхме им мотрисите, дето ни ги натресоха преди 15 години. Хем за нищо не стават, хем още ги изплащаме.

точно като трябва най много ток в лютите зими няма да има ток и няма да имате сметки за ток!

Точно пък от ВЕИ ще се пести... За Ваше сведение, токът от възобновяеми източници е най-скъп. На никой не му прави удоволствие да опушва пейзажа горейки въглища, просто това е най-евтиния начин. Аман от пишман преписвачи без грам мозък. И редактори...

Ядрени Реактори /SMNR/, които с едно зареждане работят от 15 до 30 години, но чудно защо не ги въвеждат масово ???

тия са решили не само да затрият европа ,но да я затрият за една петилетка!

Що не земеш ти да управляваш нещата, та всичко да си дойде на място ???

да си голям капациет за да го проумееш. Просто ти трябва малко повече акъл от това само да ядеш и сереш!

За да работи генераторът от картинката нещо трябва да духа постоянно. И тъй като в затворена система, всяко нещо е константна величина, включително духането, като няма достатъчно вятър, ще трябва да духа друг субект. И според ме това ще са тези, които очаква да ползва ток с определени от стандартите параметри. А че някои ще спечелят милиарди от цялата тази авантюра, в това спор няма.

нас потребилите ни излизат по-скъпо?

Ей, кви въпроси неудобни задаваш. Казват ти ясно хората че икономисваш. А, това че плащаш повече, не бива да те притеснява, щом икономисваш. Ти не си котка, ти си сандвич... както казваше Алф.

Като изключим горенето на биомаса, което е пак като газ и въглища, останалите ВЕИ-та не работят постоянно. Например не може да очакваш слънчевите панели да връщат ток през ноща, а през зимата ще е много по-малко. Това изисква направата на акаумулаторни мощности, но и те не могат да компенсират. Изведнъж другите стандартни методи трябва да компенсират всякакви разлики предизвикани от ВЕИ-тата. Да не говорим с какво се правят и колко енергия и ресурси са изхарчени за това и дали въобще го компенсират. Само дето се правят в Китай, но тока за направата идва от например въглища. Заемат и огромни площи, на които няма растителност. Може и плодове и зеленчуци. Растителността би произвеждала кислород, а с плодове и зеленчуци може да се нахраниш. Разните площи със слънчеви панели са реално пустеещи тип пустиня. И в никакъв случай не е екологично.

Има известна разлика между разбиранята за ЕС на дебелите тумбаци, които са чиновници там и на останалите хора. Ще пестят за дебелите тумбаца, а на хората ще им излиза 4 пъти по-скъпо.

Хем най мръсният въздух дишаме,хем най скъпият ТОК плащаме,а най низки доходи имаме.ЕС ни убива бавно

Абсолютна лъжа!!! Бюджета на ЕС би спестил, но за сметка на надутите сметки на европейските потребители, които ще плащат повече за едно и също количество потребяема енергия. Главната цел в политиката на ЕС относно ВЕИ, е да се съкратят средствата, които изтичат извън ЕС във връзка с вноса на петрол и газ, но това не означава, че е изгодно за европейците. Изгодно е само за джендър толупите и пияндурите в европарламента и ЕК.

Слагат даже не два, а един двупосочен електромер и обират обедняващите българи. Енергия от на баба им фърчилото. Вятърни мелници, като през 18 век.

Тези от ЕС какво разсъждават, без да са се допитали до теменужка петкова и КЕВР?

Ей тия се не наядоха бе мама му стара.

Абе той и Тесла е е открил свободната енергия и е искал да я предостави на човечеството но тия които се клатят са мислили друго да има резервоар и електромер и те така та до днес.А той човека си е отишел млад млад.

Но колко повече и на кой ще ги спестят. В момента "зелената енергия" се изкупува грубо 4 пъти по-скъпо и влиза в цената на тока, който плащаме всички.

Амортизацията на началната НОВА инвестиция изразена в преференциална цена я има при всеки енергоизточник, особено при държавна поръчка за строежа. И все пак тези преференциални цени доведоха до драстичен спад на цените на перки, генератори, фотоволтаици, за да се стигне днес до изплащане на инвестицията за 6-7 години при цена 10 ст/кВтч за домашна система. При промишлено производство цената значително може да бъде снижена. При ветрогенераторите положението е същото, като дори изплащането за същия период е с цена на 8 ст. Интересното в тези случаи е, че след изплащането на практика цената става под 1 ст./кВтч Това че у нас червените боклуци вместо 15 години преференция пробутаха 25 г няма нищо общо с зелената енергия, а с червения грабителски манталитет.

Да де, но никой не иска да създава условия за "лични частни" ВЕЙ. Искат все големи паркове и с преференции. Освен това колко струват акумулаторите за съхранение на енергията? Тях сложихте ли ги в цената? Знаете ли, че трябва да се подменянт на 5 години мкс?