Икономиката се променя, време е и БАН да се промени

Интересни данни бяха публикувани в Годишния доклад за 2017 година на Института за икономически изследвания към БАН.

Обратно в новината

Коментари - Икономиката се променя, време е и БАН да се промени | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само един пример... Един от известните финландски учени, който беше вицепрезидент на науката на Сонера (финландският телеком оператор, тясно свързан с Нокиа), който познава добре заводите за изчислителна техника в България, направи следното изявление: Ние, от една фабрика за галоши (б. а. до 1989 година Нокиа е фабрика за гумени изделия) направихме световна телекомуникационна компания, а вие, които имахте далеч по-развита база, толкова не можахте да намерите 2-3 ниши, за да останете на световния пазар.

Отдавна е известно, че този институт е създаден и поддържан отвън точно за да пишат неговите хора такива "анализи". Равнището им е нула, но пък злоба и хъс срещу всичко, различно от тяхната "пазарна икономика" има в излишък. Малката им групичка не може да се снима на фона на Икономическия институт на БАН, камо ли да се мери с неговия интелектуален и морален капацитет.

Неграмотните тъпаци, които пишат против БАН, взимат страната на едно НПО, наречено "институт", което се финансира от вън, познайте откъде и целта на което е изобщо да българска наука и икономика, за да има пазар за науката и икономиката на тези, които са внедрили и финансират това НПО.

Исках да напиша, че целта на такива НПО-та, като този т.нар. "институт", е изобщо да НЯМА българска наука и икономика.

А кой ги фкара тея НПО-та? КУМАНЯГИТЕЕЕЕЕЕЕЕ! ЕВРЕЙСКИТЕ КУМАНЯГИ - ПЪРВО СОЛОМОН ПАСИ ОТВОРИ КУТИЯТА НА ПАНДОРА - НАТО. И ОТТАМ ИЗЛЕТЕХА СКФИ НПО-ТА. НА ВИ КУМАНИЗАМ, КУМАНИЗАМ ИСКАХТЕ, НА ВИ ГО! НА ВИ ГЕЙЧЕТА ЕВРЕЙЧЕТА, НА ВИ КУМАНИЗАМ, НА ВИ ЦЕЛИЯ МАНОФЕСТО НА РАВИ МОРДЕХАЙ ЛЕВИ МАРКС ТОЧКА ПО ТОЧКА! ОТ КАКВО СЕ ОПЛАКВАТЕ БЕ! НА ВИ ГО КУМАНИЗАМА, ДЕТО ТОЛКО РИТАХТЕ ЗА НЕГО! ТОЧКА ПО ТОЧКА, МАРКСИЗМА-ЛЕНИНИЗМА,-БОЛШЕВИЗМА-КУМАНИЗМА - ТОЧКА ПО ТОЧКА! ЗА ТОВА СЕ БОРИХТЕ, ЗА ТОВА НИ ИЗБИВАХТЕ, ЗА ТОВА КРАДЯХТЕ, ЗА ТОВА РАЗМНОЖИХТЕ ЦИГАНЬОРИТЕ, ЗА ПУСТАТА ВЛАСТ КУМАНИЗКА! ЧЕСТИТО, КУМАНИЗМА НАСТЪПИ, РАДУЙТЕСЯ!

Има платените драскачи да надуват фанфарите още 100 години, докато догонят половината на това от 1988. Нещастници. вЕрвайте му на този, ще прокопсате с т.нар "пазарна икономика" регулирана от корпорациите на старите наши и техни властимащи лобита. Не власт, а повече от мафия.

кАКВО ИМА ДА ДОГОНВАМЕ, ФАЛИТА НА ДЪРЖАВАТА ЛИ, С 13 МЕЛЯРДА ТОГАВАШНИ ДОЛАРЕС ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ И ДЕФОЛТ ПО ПЛАЩАНИЯТА. ТОВА ЛИ ИМА ДА ДОГОНВАМЕ: РАЗБИТО СТОПАНСТВО ОКРАДЕНИ ФАБРИКИ И ЗАВОДИ СЪСИПАНИ ПРОИЗВОДСТВА ОТ НЕКАДЪРНО УПРАВЛЕНИЕ МАСОВИ УВОЛНЕНИЯ НА ХОРАТА ДЕФИЦИТ ПО МАГАЗИНИТЕ И КУПОННА СИСТЕМА ЛИПСА НА ЕЛЕМЕНТАРНИ СТОКИ ДО СТЕПЕН, ЧЕ ХОРАТА ПАТУВАХА ДО СЪРБИЯ И ТУРЦИЯ ЗА БЕБЕШКИ ПАМПЕРСИ И МЛЕКО ЛИПСА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ОБРАЗОВАНИЕ, КУЛТУРА, И ТОТАЛНО РАЗБИТО СЕЛСКО СТОПАНСТВО ТОВА ЛИ ДА НАСТИГАМЕ, ПЪК И НАХАЛНИ!

закривай!

Няколко принципни въпроса: 1) Мнозинството от сегашните работещи българи биха ли имали възможност да си купят собствено жилище? (Справка - до преди десетина години съгласно статистиката 98 % - деветдесет и осем процента, от населението живеят в собствени жилища (които са наследство от социализма). Сега този процент е около 92 % - жилищата са пак пак предимно наследство от социализма .) 2) Т.нар. Институт за пазарна икономика участва ли в пазарната икономика, т.е. кандидатства ли на общо основание и на конкурентен принип в търгове и конкурси за аналитични и консултантски услуги? Или получава директни възлагания, съответно - плащания, за да произвежда анализи за този, който плаща ( и поръчва музиката, разбира се)? 3) В т.нар. Институт за пазарна икономика колко души-анализатори работят - 5, 6 или 7 (със сигурност са не повече от 7; колко от тях са с бакалавърска и колко - с магистърска степен, и имат ли въобще някой със степен PhD?

ЗАЩОТО БЕГЪТ ОТ КУМАНЯГИТЕ. КУМАНЯГИТЕ НЕ СА ПУСКАЛЕ ВЛАСТТА. И ПО ВРЕМЕ НА Т.ЖИВКОВ БЕГАХА, И СЕГА БЕГЪТ, И НЕ СА СПИРАЛЕ ДА БЕГЪТ - КОЙ ИСКА ДА ЖИВЕЕ В КУМАНИЗАМ, В КОЙТО СИЧКИ РАБОТЪТ ЗА НАСЛЕДСТВЕНИТЕ КУМАНИЗКИ ФАМИЛИИ ''''''''УПРАВЛЕНЦИ''''ФЕОДАЛИ И ОЛИГАРСИ. А върни капитализма, плащай на хората каквото си заработват, и да видим дали нема да се върнът сички с подвити упашки! Ма нема и да се върнът- щото кото заработът, им се ограбва - по сички възможни начини - конфискации, банкови гешефти, банкови фалити, обири, беззаконие...кото още там, пълен списак. Това е куманизма - беззаконие и обири в полза на куманягите, а останалите лапът хуйя им и бегът кога докопът възможност.

голям напредък да произвеждаме жито и царевица вместо ябълки орехи бадеми череши грозде.....сигурно сорос е писал статията

Жито и царавица са ефтино гмо, затова. Посадъчния матриал е ефтин, и ражда, защото е модифициран генно. Отглеждането м уе ефтино и не иска работна ръка, както органик продукцията. Куманягите ви фкараха гмо-то директно от еврейските зиониЗки лаборатории, и отсекаха секфи плодни насаждения, секфи органик колтури, секфи начинания за класическа биологична.органик обработка на земята. На се сега класически марксизам, изложен точка по точка от рави Мордехай Леви Маркс, в КуманиЗкия манифесто. Точка по точка, човека е изложил указанията си относно какво да се направи с колективизираната земя, отнета от собствениците й. ЧЕСТИТО ВИ КУМАНИЗАМ, НАЛЕ ЗА ТОВА СЕ БОРЕХТЕ! ЧЕСТИТО БЕ! РАДУЙТЕСЯ!

убаво си е написана статията , личи по пенявещите се ватници :))) ... да ги у каскетите празни :)))

тъпа и спекулативна статия

Eми то трябва БВП да се сравнява, отчитайки инфлация. А иначе, за да е по ярко - се дават контретни примери, които не целят да за изчерпващи. Примерите трябва да са подходящи наистина, но винаги можеш да се заядеш за тях.

Че кои са тия 2400 броя ЦВЕТНИ телевизори , и то произведени в България през 2000 година, да не са изостанали склададжийски опери с цветен филтър

Имаше едни NEO те са правени в България .

,,Велико Търново".... Бяха много качествени за времето си с кинескопи ,,Тошиба" в два размера.... Купуваха се по списъци и чакане на опашки по нощите....

Въпрос на историческа грамотност и култура е владетелите да бъдат назовавани с техните титли. Още повече, когато става дума за владетели на суверенна държава, а не на колониална администрация. Авторът на материала не показва нито едното, нито другото.

БАН не може да се промени. Тя е умряла. А не е Христос да възкръсне.

Юпиии-ИИИИпиии ! Другарки и другари искам само да напомня, че комунизма може и да е изчезнал от България, но комунистите и техните потомци продължават да я управляват. Както ми един пиян ром на първи януари:- За много години, жив и здрав бате, как си? Аз му отговорих :- Мерси, добре ! И той ми каза: -Ми ко ши праиш !

Къв е Тоа автор, част от някакво НПО което се нарича институт. Има ли автора квалификация, научни постижения и степени, че да изказва мнения и да спори?Автора просто зачерква някои факти които не му изнасят, изтъква други които отговарят на опорните точки на неговото НПО и дава кръчмарски примери /грамофони коне и др/.

У бре, у бре, бай Стоене! Изтупай нафталина!

На мен статията ми хареса :) Всичко се променя, нека и БАН се промени, простичко пожелателно послание :)

И радикален тарикат бех, и приватизатор тотален бех, после и главсек им бех на тия тулупи, а сега ми дремеше за тех на якимовеца!

А какво казват от БАН за демографската криза? Нали директорката на института на майка си взе едни пари да ни светне?

Още малко да си поцицкаме от бюджета чрез БАН, после сме ви преевали мм-та!

Защо няма никаква информация за качеството на храната, сега хората останаха без зъби от гмо храни .Водят само статистика.

се ходеше с връзки. а пломбите бяха живачни.

БАН е НОВАТА поръчкова слугиня на властта. ПОРЪЧВАТ ИМ ЗАДАЧА отговорът е такъв какъвто властта си го поръча. Пример- Беляне.

Не, БАН винаги е бил слуга на БСП. Както и много други държавни структури - МВР, ДАНС и т.н. Как така, без БСП да е бна власт ще получават поверителна информация от такива структури? Явно си има "къртици" То, като се замислиш ДАНС е създадена от БСП, като е комплектована основно с кадри от ДС. В БАН пък има 5 пъти повече доносници на ДС от средностатистическата бройка. Сами си правете изводите.

Най-тъжен и най-явен е слугинажът на БАН при текущия председател на БАН Преевалски.

еми как няма да слугуват, като от 2009 година всички академици и член - кореспонденти получават по една депутатска заплата бонус върху доходите си и това е бонус докато са живи! Така данъкоплатците храним два парламента! А те пишат поръчкови анализи за да не им спрат бонусите!

Кога ли ще свърши тая малоумна носталгия по комунизма. Хайде, за възрастните комунисти тя е разбираема - били са млади, влиятелни и заможни, за разлика от обикновените хорица с по 42 лева минимална пенсия. Но се чудя на тези млади носталгични хора днес! Какво знаете вие за комунизма, че да бленувате за тези времена?! По 3 поколения живееха в двустайна панелка или в къщурка външен нужник. За същия тоя Москвич се чакаше по 15 години. Чакаше се за всичко - от телевизори до кренвирши, а банани и портокали имаше само за Нова година. А и колко ли заможно се е живеело с пенсия 42 лева, колкото беше минималната пенсия, че дори и със 100 лева (средната пенсия), след като сиренето беше 3.60 лева, месото 5 лева, да не говорим за деликатесните колбаси по 14 лева, дрехите по 50,60, 100 лева или за телевизорите по 500-600 лева и нагоре?!! Я смятайте и мислете! Между другото, заплатата на млад специалист с висше образование беше 170 лева....

Бих искал кажа на пишещите в този форум че в социалистическа България имаше много простотии и недоразумения но от икономическа гледна точка случилото се след 1989 г. е ИКОНОМИЧЕСКА КАТАСТРОФА И ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ ЗА МИЛИАРДИ. Аз съм по възрастен от повечето от Вас и преди соросошдните свине да почнат да квичат че съм комуникст и изпитвам носталгия по това време трябва да им кажа че е по скоро обратното. Семейството ми е било репресирана по полит. причини от комунистическата власт. Но не мога да си кривя душата и да кажа на черното бяло. От цифрите на този доклад става ясно че не сме достигнали още БВП на 1988 г. Знам че веднага ще ми опонират че сега БВП е около 77 млрд лв. а през 1988 г. в пъти по малко измерен в лв.Истината е че сега произвеждаме много по малко стоки на високи цени спрямо 1988г и от там идва този резултат в лв. Що се отнася до "Москвича" на снимката ето една стока която сме произвеждали в 15 000 бр. годишно а всички напъни след това за пр-во на коли в България не могат да достигнат тази бр. По същото време Чехия произвеждаше "Шкода" и вижше къде е "шкода" сега! Който има глава да мисли!

Бат Сашо, За Шкода тя си е била чешка разработка от зората на 20 век. Австро-Унгария е имала 3 производители на автомобили, и трите в Чехия. Провери и за чешките средни танкове Шкода, които успешно и резултатно се ползват от Вермахта до 1942 г. Москвичът е съветски клониг на американски шевролет от 60-те. При тях е така липсват жизнеспособни собствени разработки и за да имат все пак някакви родни марки все гледат да копи-пейстнат отнякъде. Изобщо Чехия, за разлика от България, преди съветската окупация е била силно развита индустриална държава. Дори след ВСВ и изгонването на над 2 милиона немци (добри работници и данъкоплатци), Чехия запазва и, доколкото може, развива своя индустриален потенциал. Именно по тази причина ФВ купиха Шкода. А е изследвано и доказано, че едно РМ в такова предприятие създава между 2,5 и 3 допълнителни работни места само в непосредствена близост до предприятието. Не говорим за ефекта върху икономиката въобще, за запазване на инженерната мисъл в частност. Ние, уви, никога не сме имали такива традиции и сглобяването на 15 000 москвета, докарани в Бг в кашони, без каквато и да е свързана РиД дейност не са довели до трайни резултати, или успехи, или традиции. Ерго, ФВ, или който и да е друг (напр. Рено Дачия), нямат какво да приватизират, съответно да градят наново е проблематично (пример за обратното Сузуки в Унгария, Фиат в Полша). Никаква емоция само логика.

На москвича голяма част от ел оборудването беше произведено в България май само делкото беше ссср

Забравил си да споменеш и телефонните централи, но от БАН не са ги забравили. Моделът е А-29, като числото е годината на модела. Ясно защо след като падна завесата всички в СИВ започнаха да си купуват централи на по-малко години. А работниците от Белоградчик закономерно го .. сещаш се. ;)

Докато куманягите са на власт и крадът и опропастевът сичко, и гонът кадърните - НЕ СЕ НАДЕВАЙ! НИКОЙ НЕМА ДА СТОИ ЗАРОБЕН ДА БАЧКА ЗА КУМАНЯГИТЕ, А ТЕ ДА ИЗДЕВАТЕЛСТВАТ НАД НЕГО! СЕКИ КОЙТО МОЖА - ИЗБЕГА! ДА СИ СЪРБЪТ ПОПАРАТА СЕГА, ЧЕ РОБИТЕ ИЗБЕГАХА! ДА СЕ ФАЩЪТ НА РАУТА И ДА БАЧКЪТ! АМА НЕ ЩЪТ - И ЗАТОВА Е РЕВЪТ! НА ВИ ПОЛЕТО, НА ВИ ЗАВОДИТЕ, НА ВИ ПРОИЗВОДСТВОТО - А МА ТЕ НЕ МОГЪТ ЗА СА ПРЕДПРИЕМАЧИ, ТЕ МОГЪТ САМУ ДА КРАДЪТ! МЕЛЯРДИ ОТКРАДНАХА, И СА ОЩЕ ГЛАДНИ - НЕМА НАЯЖДАНЕ! Е КОЙ ШЕ СТОИ ДА ИМ РАБОТИ АНГАРИЯ - ДА СИ РАБОТЪТ САМИ! НЕ ИМ ЩЕМЕ КУМАНИЗМА - ДА СИ ГО ЕДЪТ САМИ! КОТО СИ ПОСТРОИХА, ТОВА ШЕ ЯДЪТ!

Докато куманягите са на власт и крадът и опропастевът сичко, и гонът кадърните - НЕ СЕ НАДЕВАЙ! НИКОЙ НЕМА ДА СТОИ ЗАРОБЕН ДА БАЧКА ЗА КУМАНЯГИТЕ, А ТЕ ДА ИЗДЕВАТЕЛСТВАТ НАД НЕГО! СЕКИ КОЙТО МОЖА - ИЗБЕГА! ДА СИ СЪРБЪТ ПОПАРАТА СЕГА, ЧЕ РОБИТЕ ИЗБЕГАХА! ДА СЕ ФАЩЪТ НА РАУТА И ДА БАЧКЪТ! АМА НЕ ЩЪТ - И ЗАТОВА Е РЕВЪТ! НА ВИ ПОЛЕТО, НА ВИ ЗАВОДИТЕ, НА ВИ ПРОИЗВОДСТВОТО - А МА ТЕ НЕ МОГЪТ ЗА СА ПРЕДПРИЕМАЧИ, ТЕ МОГЪТ САМУ ДА КРАДЪТ! МЕЛЯРДИ ОТКРАДНАХА, И СА ОЩЕ ГЛАДНИ - НЕМА НАЯЖДАНЕ! Е КОЙ ШЕ СТОИ ДА ИМ РАБОТИ АНГАРИЯ - ДА СИ РАБОТЪТ САМИ! НЕ ИМ ЩЕМЕ КУМАНИЗМА - ДА СИ ГО ЕДЪТ САМИ! КОТО СИ ПОСТРОИХА, ТОВА ШЕ ЯДЪТ!

Числата са верни, но те не показват най-важното- икономическата структура на обществото преди и сега, нито качеството на производството преди и сега. В тази страна не само БАН , а всичко трябва да се промени -постепенно, но непрестанно- в следващия четвърт век, та времето да пресее и остави само качествените зърна, а всичката плява-долу или вън.

Велосипеди призвеждаме, - голяма гордост, при положение, че сме произвеждали:Фиат, Рено, Москвич, трактори,автобуси, вагони, кораби, компютри, строителна механизация, портални и кулокранове, стоматологично оборудване, медицинско оборудванеНещастници от ИПИ!

Никакви велосипеди не произвеждаме сега а само ги сглобяваме от китайски части - дейност която може да се извършва във всеки гараж гараж. Деветдесет процента от съвреме3нното производство на България е на ишлеме - българите се ползват само за евтина работна ръка на чужди не български фирми фирми

Числата са такива, каквито са и не знам защо трябва да се хулят учените от БАН за това. Ако през 88-а се е произвеждало 5 пъти повече стомана от 2017-а, то това е факт, и колкото да се пънат всякакви жалки българо-мразци ще си остане факт. Факт е и че повече от 2 милиона българи живеят много бедно, и това че някои си мислят че да караш 15-годишна кола на старо е голямо постижение, просто те пък колко са мизерни духовно.

Да Икономиката се променя Ама защо да променяме БАН ? Що не сменим министъра на икономиката ? Или цялото правителство ?

БАН е нещо като КАТ, но без униформи

То принципно описват верни неща дето всички си ги знаем. Икономиката ни до 89-та работеше за СИВ. СССР вземаше всичко наред без значение на качеството. По нашите магазини почти нямаше вносни стоки защото се защитаваше българското производство. Така се стигна до положението, че фабриките бълваха скъпи боклуци за вътрешния пазар, а малкото добро качество отиваше за износ на запад. За да произведем една бройка /единица/ продукция с добро качество ние произвеждахме поне още 2 с ниско качество и съсипвахме материал за още толкова. Производителите бяха свикнали да правят едно и също нещо с десетилетия и ги интересуваше само количеството. Истински пример бяха тоалетните казанчета! :) Тежка чугунена отливка и никога не работеха както трябва, а се произвеждаха с десетилетия. Същото беше и с дрехите. Магазина пълен с костюми, ама те всичките еднакви. Е, нормално производителите на чугунените тоалетни казнчета или производителите на еднаквите костюми да изреват срещу конкуренцията, ами те просто не са имали никаква такава до 89-та. А що се отнася до сравненията, ами неадекватно е да се сравнява производството на пишещи машини...Те вече са заменени с принтери. Както и конете на Аспарух са заменени с автомобили. И за да е адекватно сравнението е редно да се сравняват базови продукти, като производството на зърно, млеко, цимент. И ако производството на цимент е спаднало е добре да се направи анализ за какво е изразходван преди цимента и за какво сега. Преди строяхме панелки с циментови панели, а сега ползваме повече тухли. Вероятно има повишение в производството на тухли.

Всяко производство сега, бие по показатели това по времето на социализма. Едното е точно поради причините описани в поста ви, друго техниката е на светлинни години от тогава. Трето няма как да се задържат, като бълват боклуци. И така нататък...

дааа а ние правим всичко... MADE IN CHINA

за вас в Русия знаем,че всичко е CHINA!Ама статията е да вашите служители от БАН

Цялата система е пълна кретения, вегетираша в някакъв собствен паралелен свят, съществуващ само и само да изкретат до пенсия още няколко хиляди душици и няколко десетки да станат академици.

Прав беше Дянков с "феодалните старци" в БАН. Добре се беше заканил да разпердуини това гнездо на некадърници и доносници. Ама... не успя. Наукообразните трудове на т.н. "учени" в БАН (защото те не са нито учени, нито научни работници, нито даже работници), показват неувяхващата любов към милиционеро-социализъЪма на определена категория екземпляри - некадърници, връзкари, доносници, номенклатурчици. Много си обичаха "Москвичите", но кой знае защо драскаха да си купят Лада. някои, като др. Станишев пък предпочитаха да си купят нещо от гнилия империализъм - коли, електроника, битова техника и др. Ако може японско, германско, американско. Както се казваше за гнилия капитализъм, той бил като мушмулата - колкото повече гние, толкова по-сладък става. Та затова партийната номенклатура на БКП-то след 1989 толкова лесно станаха капиталисти. А БАН-яджиите продължават да си пишат глупостите в стил късен милиционеро-социализъм

А производството на деца спаднало от 175 000 през 1975г. на 60 000 през 2017г. или 290%... А пък производството на тикви е нарстнало-о!

В статията събират от девет дерета вода за да ни убеждават да не вярваме на очите си. Все едно, разрушените заводи, закрити производства и опустели села и градове говорят по-убедително от всякакви статистики.

goose

Факт е, че масовия българин не може да възприеме, че това, което навремето се произвеждаше от мастродонти, които излизаха случайно на плюс само заради гарантирания пазар в СИВ, днес спокойно се прави от малка гаражна фирма ... Технологиите се развиват за разлика от БАН :-)

Нас ни остави - да речем ние сме глупави, тъпи, некадърни.... Но нека да видим какво се случва в Германия. Или в Япония. Нали не смяташ че германците и японците са глупави тъпи и некадърни. Защото, ако смяташ така, а си мислиш че руснаците са най-гениални спорът ни е безмислен. Той може да доведе до там че да твърдиш че Москвича е много по-добър от Мерцедеса. Което, както добре знаем е идиотизъм, а аз нямам намерение да дискутирам сериозни неща с идиоти. Или с дебили. Или с мандрили. В Германия ( и в цяла Европа, даже в целия свят) текат процеси, подобни на тези в България. Закриват с еопределени производства за сметка на други, по-ефеклтивни. В напредналите страни никой не се занимава с добив на лигнитни въглища, или да изпраща хората с мотики на полето. Това се прави в Сомалия. пазарната икономика си има закони. И който не ги спазва загива. Партийните номенклатурчици си мислеха че могат да преборят икономическите закони. Но с еоказа че т.н. соцлагер просто фалира. Къде бяха маститите академици от БАН да предскажат това? Нямаше нито един такъв. Всичките лижеха гъза на партийните секретари. От една промишленост има смисъл само ако генерира печалба. Ако ще е на дотации по-добре наистина да я няма. И ако вчера е било ефективно да копаеш въглища и да произвеждаш арматурно желязо, дне е ефективно да правиш електроника и софтуер. И ако не си го разбрал и продължаваш да копаеш въглища и да хабиш енергия за арматурно желязо просто ще фалираш. Ето затова е БАН - да кажат какво ще бъде след 10 - 15 - 20 - 50 години. А ако ще пишат глупости най-добре да ги разгонят. Колкото по-скоро, толкова по-добре.

И вие много приказки сте изприказвал (изписал), но пак не ми стана ясно - защо пустеят градовете и селата ни? Защо хората в трудоспособна възраст напускат България?

Много по голяма част от хората в селата избягаха от текезесетата още преди промяната и станаха наемен панелен"пролетариат"! Не се прави на умен и помнещ но избирателно!

Вярно, така е. Но кой е виновен? Единствено и само БКП. Която по Конституция беше определена за управляваша партия. Чл 1-ви. Някой полуграмотен партиен функционер, под диктовката на някой полуграмотен съветски функционер решава че в България трябва да се произвежда стомана. Е, няма желязна руда, но ще внасяме от СССР. После се оказва че и въглища няма (или поне не такива, които се коксуват). Добре и въглища ще внасяме. И същия този дебил прави металургичен завод в Перник. Вместо, да речем, в Бургас или във Варна, в близост до пристанище (доколкото знам на Струма никога не е имало пристанища). После друг подобен идиот с напористия устрем на 80% дебил прави още един металургичен завод. До София. На 50 км от първия, но отново в Зап. България. Тъпи и упорити са комундетата. Но пък за тази тъпотия плащахме всички.

авторът малко се изхвърля или просто това си знае. 1. в икономиката като изключим социалният ефект - няма абсолютно никакво значение дали произвеждате москвич или мерцедес - единствено е важна добавената стойност на произведеното благо. Ако един икономист започне да анализира икономиката на една страна с това дали произвежда луксозна марка, ми е ясен, но все пак. 2. Много мразя хората, които се напъват със "сектора на услуги" като най-важната част на икономиката. Набийте си в главичките, че тва са вторични пазари на добавената стойност и без да имаме първичния пазар на ресурси, ще се получи добавена стойност умножена по 0 което е нула. Да, в Европа и САЩ това са основните сектори на икономическа активност вътре в страните, но не забравяйте, че политически, те са си подсигурили по един или друг начин достъп до сигурни ресурси и това е което държи валутите... Иначе пример на държави, от които тези ресурси биват взимани неизгодно и които също имат развит пазар на услугите е Тайланд - това ли е развитата икономика, която гони въпросния икономист?

goose

Набийте си в главите, че на никого не му пука дали са първични или вторични пазари. След като генерира приходи, плаща данъци и изхранва не малка част от населението - значи е съществена част от икономиката.

вие въобще не рабзрахте какво имам предвид...

Абе гледам нещо се избиват за работа в сферата на туризма. Даже внасяме от чужбина камериерки, щото наште заплати от 3000 марки ги подритват.

Окога куманягите разбират икономика? Пофторение на клишета. Сичкото това си го изсмукал от пръстите на некое недоучено марксистче. В Исландия, където единствените ресурси са океан, риба, вулкани и банки - хората просперират и не са подвластни на зиниЗма и куманизма. Разни тъповати генерализации - това е върха на възможностите на куманягите. ПС; моеш саму да си мечтаеш за икономиката на Сингапур! дебил!

Лапсус, Тайланд.

Сега ун-куманяга да ми обесни що за добавена стойност се произвежда в арта, който върти мелярди по света, че и смело мое да се кае, де що има икономика по света зависи от арта и дизайна. Де що има дрешка, мебел, къща, пътища, арт, класически (файн) арт, торизам, музеи, колтура, образование, и сичките дизайн професии, вклучитено опаковането на индустриални продукти. До последния детаил, фклучително кутията на компа, от който пишете. Но ун-куманяга с лека ръка подмете сичкот отова във вторични услуги и намси ко. И гЗа му се топли в гащи, проектирани от некой дизайнер или шивач (пак дизайнер де). КУМАНЯГИТЕ НИКОГИШ!!!! НИКОГИШ!!!! НЕ МОГАТ ДА СА АДЕКВАТН ИНА РЕАЛНОСТТА! ТРЕПАНЕ Е ЕДИНСТВЕНОТО, КОЕТО ИМ СЕ ПОЛАГА! АПРИОРИ, ТЕ АБЪТ И РАБЪТА, И БОРБЪТА! БАДЯВА, ДИШАТ! ТРЕПАНЕ ЗА СЕКИ КУМАНЯГА, АМАН ОТ ДЕБИЛИ КУМАНИЗКИ!

Ще коментирам само снимката. Много добра кола. Вървеше с бензин от 26 стотинки за литър. И за разлика от Жигулата се купуваше без ред.

Бензин 86 през 1989 г струва над 90 ст/л. 26 стинки си взимал само краден бензин.

Не приятелю. 26стотинки бензин А76 ПОДЧЕРТОВАМ А76 струваше далечната 1973г. Помня го защото тогава имаше и такъв бензин синкав на цвят, син като москвича 408И който моите родители ми купиха нов за 4700лв. Заплатата на баща ми беше около 350лв. на майка ми около 80лвл и аз като военен със 152 лв. заплата. Сега съпоставяйте ако можете. Да не говоря, че на 70000км трябваше да ме правя основен ремонт. Шегувахме се тогава, че москвичите ги продават с пълен комплект инструменти и два комплекта работно облекло, което не беше далече от истината. Гумите вида струваха по 72лв и ако изкараха 30000км се хвалехме наред. Данъка на колата със застраховката и каско струваха около 220лв.

Щом смяташ, че светът започва от времето, в което ти имаш спомени, няма да ти преча да си щастлив. Първата ни семейна кола от 1972 беше като тази от снимката. Бензинът струваше 26 стотинки, През 1976 го направиха 36. Рядко някой крадеше, защото често хващаха крадците. И одма ги пращаха на екскурзия в Белене, нищо че сега разказват виц, как са били там за разказване на вицове. И още за крадците. Сърди се на тези, които са ти дали избирателна информация. Това, което са скрили или изопачили си е чиста проба кражба. От теб.

Ееееххх,за един такъв истински,железен ,,Моковчанин",дори и с ловешки ,,Акт за раждане" от далечните 67-8-ма години,ако е напълно запазен или на 100% възстановен....всеки западно-европейски познаеач и колекционер,би дал маса пари,дори чисто нов,какъвто и да е модел и марка западен пластмасов автомобил...дори и два в замяна.... 1975-та си взех първата ,любителска" категория на 408.... В последствие през годините имах. 412....Бракувах го на 600 000 през '99-та...нямаше дори шлайф на кол.вал....само норм.лагери,ризи и бутала... Много...много работа ми е вършил и никога не оставял на пътя...дори и в калната нива... С умиление си спомням...може би/и/за годините на младостта или...ЖИВОТА....ТОГАВА !

И аз отворих статията заради московеца, такъв имаше тате - 74-ти набор. Аз му скапах спирачките може би около 95-та и така и не се намериха читави резервни части. Бракувахме го около 2003 г. Още ми е жал :)

Ами в Мобиле.бг има от 300 до 550 лева, та вземи си купи един и после го продай на колекционери и си купи 3 мерцедеса. Аман от изкуфели тотално червени кратуни.

Разликата с едно време беше, че работеха под 10% от хората в едно предприятие за да докарат над 90% от приходите. И тези, които бяха мързеливци тогава, са мързеливци и сега. Искат без да работят, пак да взимат същото, каквото някой дето се скъсва от работа. А десетилетия ще минат преди да можем да се изравним със западна Европа, най-вече защото парите се раздадоха на "наште" хора, които вместо да ги завъртят, се накупиха майбаси и маркови парцали. И трябва време бизнеса да израсне. За БАН, съветвам всеки да се разходи до там, да влезе в някои от институтите и да види с очите си за какво става дума. И не вярвайте на приказките за 400 лв заплата.

не се равняваме като бай Тошо с 1939

Според мен разликата в усещането на хората идва най-вече от пропагандата. При соца всеки ден ни набиваха колко е прекрасно всичко. Един обикновен човек няма поглед над цялата картина. Вижда, че при него нещата далеч не са наред, но му е трудно да прецени как е навсякъде. Още повече, че и самите управляващи тогава не искаха да видят резултатите от грешните си политики. Тогава се измисли думата стъкмистика, а повечето данни бяха държавна тайна. Изказващите недоволство на глас бяха преследвани. Сега не че всичко е на 6, даже напротив. Но има поне някаква относителна свобода и повече възможности - за учене, пътуване, бизнес, работа по цяла Европа. Лично аз, без връзки и без да крада, съм си докарвал доста приличен доход през повечето време след 1989г. И то без да реализирам пълния си потенциал и всички възможности. И съм доста скромно потребяващ. Около мен хората масово си купуват хубави коли, телевизори, пътуват непрекъснато. И се скъсват да се оплакват. Не знам какво очакват от "живота".

Ако един ден се напикаеш в гащите, ще бъде добре за всички повече да не "работиш" като професор.

Бан ще се промени само след като измрат текущите дъртаци именуващи се професори, повечето от които вече са и забравили по какво точно са професори. Едва ли има повече от 10% от популацията в БАН да знае за какво е там(включвам и чистачките в тези проценти)...

говориш глупости-невежа!

Открили сме едно звено специално за БАН, че вече ги държат дори на памперси.

През 1987 г. сме произвели под 300 000 тона консерви. През 2017 г. сме произвели: са произведени 81 931 тона консервирани зеленчуци, 190 313 тона консервирани плодове, 51.329 млн. литра плодови и зеленчукови сокове, 23 132 тона сосове. Или около 345 000 тона консерви на стойност над 500 милиона лева, което само 5% от БВП на онази 1987 г. и някакви си 0,5% от БВП сега

1:1 преписано от дойчевеле. На 4 места употребено "безумни". И това като коментар към академичен доклад ! Добре, безумствайте си. Даже може да изкарате, че сега сме цъфнали и вързали, развили сме мощна индустрия и просперираме. Само дето на това не се вързват и тинейджърите вече. Продължавайте да не слушате учените, продължавайте да си карате както знаете ...

Човек неграмотен (разбирай тъп) ли е, такъв си умира. Имах възможността да изживея половината си живот по времето на лелеяния от тебе социализъм, та знам от първа ръка какво беше!

stan_posta@

Да, чуем какво беше, приведете данни !

БАН - феодални стрчета, не е ли вярно? За какво взимат заплати? За такива глупости ли? Навремето Тошо се равняваше по 39- а г... Смотана работа. А ан носталгиците препоръчвам - чемодан- викзал -Масква, там полет до Пхенян - отиват, и ако се върнат, разказват къв е рая там. Айде!

Докога ще търпим Сороската агентура да ни облъчва с поръчкови мнение. С какво нещастното сороско институтче по пазарна икономика е заслужило, за да ни натрапва непрекъснато фалшиви мнения и да хули истинските анализи. Явно Сорос плаща много на медиите за да пускат доклади на неговата сороска агентура.

Смърди на политкоректност, та се не трае! Вони направо!