Депутатите заличиха думата ”инвалид” в закона

Депутатите заличиха думата "инвалид" от българското законодателство на първо четене.

Обратно в новината

Коментари - Депутатите заличиха думата ”инвалид” в закона | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"инвалид" заменено с "хората с увреждания" Само болен мозък може да роди подобна тъпотия. Депутатите ни са интелектуслни инвалиди. Пък и аз щом съм гласувал за такива тъпаци. Както замениха думата негър с чернокож или афроамериканец. Или циганин с ром.

работоспособността е пропорционална на степента на инвалидизиране и при соца до 50% напр не получаваш инв. пенсия, разбира се имаш препоръка за по-подходяща работа, ако си с болен крак ще препоръчат седяща работа и т.н. По-тежко болните имаха мижава пенсия, но пък никой не ги караше да минава през ден на телк, да прави цял куп изследвания и прочие.Сега се опитват да пратят на работа най тежко болните - тези с 90-100% и с придружител, не разрешават близък човек да му е асистент, режат му асистент часовете който му е жизненонеобходим.Иначе от соца имам спомени момче на 18-20г с тежка мускулна дистрофия, събуждат го сутрин рано, вдигат го 2 яки лели на един стол,защото е отпуснат и много тежък, иначе е слаб на вид, на масата пред него чаша вода, той обаче не може да вдигне ръка, да държи чаша и вика по някое време лелите, те не чуват, аз съм в съседна стая с гипсово корито за счупена тазобедрена става, и други потрошени части, не мога да мръдна и момчето си вика, а няма и глас, никой не чува, седи си жаден и това е. Та се ядосвам че днес социалните искат и от такива тежки случаи да работят и ги разиграват и им режат асистенти, това е страшното, истински геноцид е над тези най тежко болни. И "увреден" не ми звучи по-различно от ин-валид, ама хич.

дъщеря ми е на 42 и е болна от МС....инвалид първа група с придружител....впрочем тя е домашна затворница и не мога да я извадя навън...слепотата е друго. Измисляте ми някакви термини от които няма смисъл.....дай ми лекарство за МС. Мърши.

Думата инвалид не е обидна. Обидно е, че депутатите вземат по 7000,лева заплата, че бивши президенти вземат доживотно пари от държавата, че държавната администрация дерибейства и ни рекетира на всички нива, че няма ред и сигурност и законите важат само за нормалните граждани... Като се опитват да сменят думат цигани с ром - какво се подобри при циганският етност? Същото ще стане и с инвалидите. На тези хора им трябва помощ и средства за оцеляване, а не как ги наричаме...

Какво ме интересува как ще ме наричат в публичното пространство, като с 94% инвалидност, получавам 260 лв пенсия, никъде не ме искат на работа, заради предписанията на ТЕЛК,, а до пенсионна възраст ми остават още 15 години?! Та дали ми пука, как мислите?

привет толкова много се изписа.... по норвежката програма за финансиране бяха отпуснати пари за проект по които да се направи закон с които да се улеснят хората с увреждания да започнат да работят или да има законови промени с които да се улеснят и фирмите които искат да наемат такива хора. спесялно мая манолова се зае лично и до колкото знам се работи по вапроса идваха в норвегя и видяха как стоят нещата тук. много се надявам това да е мачалото на промяната...

Чакай и се надявай, казал граф Монте Кристо и си заминал.

Това означава ли, че вече след като няма инвалиди ще мога да паркирам на техните места пред мола?

Не можете да заличите думата инвалид,за мен е обижда думата депутат,но какво от това?Значи сто процента инвалидност става сто процента увреден,бравост казвам аз.

Ей, тия непрокопсаници, които ни управляват, освен щуротии нищо друго не могат да им родят кратуните. Като премахнат думата "инвалид", болният ще стане ли здрав, ще му обръщат ли повече внимание, ще му осигурят ли повече грижи от социалните и изобщо какво точно ще се промени? На никой да не дава Бог, но когато имаш болен човек вкъщи и тропаш от врата на врата и никой не го е грижа като как точно се справяш с положението, когато ти казват, че това е положението и възможностите на държавата са това, какво му остава на човек освен да мрази държавата, за която е работил, плащал данъци, но от държавата не получава необходимото. Така човек и добронамерен да е, по природа да е добър, постепенно се научава да мрази държавата, институциите и всичко, от което зависи неговия и на близките му живот. Това просто не е държава и е крайно време да я закрият и да се започне на чисто. Това е агония, която не бива повече да продължава. а

Отроче на генрала от ДС,това може да измисли,.Кой знае дядо му колко е прецакал, та явно няма акъл да измислу нещо смислено,да продължи ,,дядовите дела,,Ето внуците на комунистическите изчадия как ше продължат да ни съсипват.Имитират,че нещо работят.Защо не се интересуваш тези инвалиди ,,какви пенсий получават,,и как оцеляват,ето и снощи казаха как са откраднати тридесет милиона европейски пари за бедните,като една стотинка не е стигнала до тях.Но понеже всички заедно гледате само присвояване на държавни пари и никой не повдига този въпрос.

Да прав си трябва да закрият държавата. И всички депутати министри, чиновници, кметове, полицаи, лекари, военни, учители, преподаватели, учени от БАН ... да бъдат изритани на улицата. Същевеменно трябва да спарат и помощите за безработни, та въпросните на улицата включително подпиращите метли "електорати" да видят как се изкарва заплата с труд.

Само не разбрах, кое е усъдително, че се изменят и забраняват БЪЛГАРСКИТЕ ДУМИ????? Това ли е спам???

Пълна глупост-това няма да ти оправи физическите възможности.Човек трябва да приема нещата такива каквито са и да се приспособява към тях.По-добре да се намери начин за помощ отколкото да се промяне наименованието.

Терминът "инвалид" ще се използва само за депутатите.

Направо са ги валидирали.

Замислих се Ин-валид. Невалиден един вид. Кабелен техник бях. Ми, невалиден съм за тая работа вече. Невалиден съм за преход повече от 100 метра без патерица, дума да не става за катерене по стълби. Не бе, на 42 години съм, но има и такива заболявания. Втрещен съм кое му е обидното на невалиден?! На инвалид! Бил съм много валиден във времето, нещо ме е треснало. Никой не е застрахован.

да не би да звучи благозвучно? ами тогава да казваме не невалиден паспорт, а паспорт с увреждания, защото валиден е основната дума, коренът е валиден, с приставки ин-валиден, не-валиден и т.н. увреждания звучи не по-малко грозно и обидно. няма ли други въпроси за разглеждане, че точно това е било на дневен ред?

Тези тъпани наистина ли за това ни вземат парите?! Че аз съм си инвалид. Имам асептична некроза на тазобедрена става. Докторите казват: идеопатично е - с неизяснен произход. Ми, здрав, прав, събудих се инвалид. Кое точно трябва да ме обижда?! Кой точно комплексар се обижда от това?!

е социален статус, а депутат е диагноза означаваща човек с увреден мозък в посока алчност крадливост лъжи измами и никакви положителни черти.

в парламента са индивиди ... мдаа... Та какво очакваш от тях ????

Не думата инвалид е обидна, а определянето на такъв човек без да има право на това.Само заради облагите и улесненията които се полагат на такива хора. Паркинга на "Лидъл".Пристига раздрънка джип"Санта фе" с инвалиден стикер.Не стига, че местата за ивалиди са с по-големи размери, но джипа спря точно между двете места.От автомобила се измъкна едно дебело женище-чудовищв на около 55 години и най-спокойно тръгна към магазина без каквито и да е видими инвалидни белизи.В същото време пристигна и един друг автомобил и тъй като нямаше други места за инвалиди паркира по-надалеч.С мъка излезе възрастен човек и с две патерици закрета към входа. Е,какво да правимс такива като мустакатата дебелана-инвалид.Сигурно по един хляб оплюсква на ядене и за това се е писала инвалид-заради дебелия си гъз, а истинските нуждаеши се хора теглят заради такива тарикати.Трябва сериозно да се преразгледат критериие за инвалид и ползването на права от тяхна страна, за да може истински нуждаещите се да получат това което им се полага.Смърт на фалшивите инвалиди.

така пишат само социалните, щото сте тъпи и прости и нагли. "се е писала инвалид-заради дебелия си гъз," няма как сам да се пишеш, има документи нали, ползва място съгласно наредба нали, която не е измислена от нея, има диагноза сложена от компетентни лица,а не от социалния дет те оглежда и ти слага диагноза. Дали диагнозата е фалшива, дали е дала подкуп това е работа на други да разследват,но така или иначе в дадения момент има правото на място съгласно документите, така че не разбирам какво е виновна че има едно място и какъв е коментара ти. много пъти някой на вид здрав прав, но с болно сърце и др, е по-зле от някой с потрошен крак. Затова си има лекари да кажат кой е по-зле, а не социалния да се прави на доктор.

Директора на пазарджишката психиатрия е казал: Всички сте луди и ще дойдете при мен. Ама още не го знаете.....

Да хубаво е да се направят нещата да изглеждат добре. Лошото е, че при толкова наболели проблеми, целият ресурс на народното събрание ще се впряга за козметични промени. Точно в този момент тоа изглежда твърде пошло и ефтино дори и за комунисти, като нашите. Хубаво щеше да е малко мисъл и практически полезна работа да се постараете да свъшите, другари и другарки.

направо заличете и инвалидите така няма нужда да измисляте и нови думи

Да се премахнат и ИНВАЛИДНИТЕ ПАРКОМЕСТА и СТИКЕРИ ЗА ПАРКИРАНЕ

Всичката я втасаха, та до значението на думата опряха.Има реално какво да се прави за хората с проблемно здраве - осигуряване на работни места в подходяща среда, реално финансово подпомагане за създаване на свой малък бизнес, сериозни облекчения от данъци, ако се трудят, защото по този начин ще се чувстват полезни, а и няма да са зависими от помощи, достъпна среда и то не в само 1-2 обществени сгради, а повсеместно.Ако се замисли човек, сигурно един сборник може да напише с това, което държавните мъже трябва да направят за хората с увреждания, а последните не са малко, може би вече клонят към 700-800 хиляди.Видите ли, депутатите всичко оправиха, та и в термина се спънаха.Голямо уважение и грижа, няма що!

Такива ги избираме в НС. Индивиди (дебили) с ментални увреждания, пардон ментални инвалиди.

е възможно да се премахне определението "Инвалид", но в народния език има: сакат кьопав хром и т.н Как ще ни накарат да не ги употребяваме?

Освен лица с увреждания има и гъзове с увреждания.

имаше статия от некаква докторка за категоризиране на ;психопатите; ,та си мисля Ние ли сме побърканите дето изискват от нас да се съобразяваме с налудничави ;закони; ?? или тея дето си измислят ;законите; да ни ограбват по лесно са побъркани бандити ?

Браво ! Сега да забранят и "беден", "болен", "умрял" и ще заживеем в рая !

Полицаите най-много злоупотребяваха с думата "инвалид"! Полицаите имаха строина система,как да се облагодетелстват от хора с инвалидни групи.

е обида, а "увреден, вреден" човек не е обида? Тия замислиха ли се изобщо? Или щото в доста бедния на думи английски език и disabled значи и неспособен, негоден?

И смятам .че с тази поправка искат нещо да ни пре...т. Депутатите не са инвалиди ,но са хора с увреждания в главите.

увредени - вредни хора.

Че искат да ви прецакат ,не е за добро.Невалиден е по обидно от инвалид.А дано ДУПЕтатите станат невалидни

Много интересно как сега ще се определи процента инвалидност от комисиите по ТЕЛК, процент на хороувреденост ли? Или просто ще ги премахнат, това от времето на "социалния" Калфин е поставено като цел.

Може би, съм пропуснал, но как е решен езиковият въпрос по отношение на расите. Тези около Екватора, в Африка, как да ги наричаме!???

Съседа ми се казва Сашо,и не е циганин,а Сашо 50 нюанса черно!

"Путин от една изостанала държава направи в момента сила, с която се съобразяват всички. Погледнато за своето време, Хитлер и Сталин са номер едно. Или Мао за това да водиш една империя толкова време в такива ситуации се изискват качества"... Има инвалид - има проблем.. Няма инвалид - няма проблем.. Останалото са еврогейски бляботения...

Значи като махнат думата "инвалид" много ще помогнат на инвалидите. Хубаво е някой да изчисли колко ще струва заличаването на тая дума. Предполагам че повечето инвалиди ще са съгласни тая дума да остане в законите, но да им се даде нещо в добавка към и без това мизерните им пенсии.

Депутатите заличават дума и си мислят че правят нещо? Като са толкова напред с материала, да си вземат по една жена инвалид като не искат да има дискриминация. Ама все гледат хубави момичета да има наоколо ... не гледат хора инвалиди. Народа е прост, ще го лъжем до последният лев! Защо в народното събрание и околните лайнарщини няма, полицаи инвалид, НСО инвалиди, доктор инвалид, чистачка инвалид, репортер инвалид? Защото депутатите са прости и изостанали дърти мозъци и не могат да осъзнаят, че техните кражби са част от проблема да има инвалиди.

И пенсионер носи силно негативен заряд, особено за управляващите. След като не можаха да ги ликвидират поне да заличат и думата пенсионер

Пенсионер е умиращо понятие. Последните живи хора видели какво е да воюваш и какво е управниците да те вкарат в ада, а те да управляват от разстояние. Мисля че за да се освободи територията, ще ни направят още идиотски закони, за да се откажем сами. Каквото остане пенсионер срещу млад мангал, ще бъде уж опит за Косово2 за да се освободи територията напълно. Сега има геноцид над пенсионерите и това че те не са дефинирали думата така, не означава че десетки хиляди хора не се стряскат на сън дали няма да бъдат ограбени и пребити.

Има такова понятие като "законов идеализъм" - вярване, че като приемем някакъв закон, и това ще оправи положението. От четвърт век сме подвластни на това заблуждение. А всъщност законът трябва да се приеме след уреждането на едно положение или преди началото на активни дейности, за неговото уреждане. Тук наблюдаваме още по-силно заблуждение, нещо като "езиков идеализъм". Че ако наречеш нещо по друг начин и то ще се промени. Корените са далече, далече в първобитнообщинния строй. Когато са вярвали, че ако наречеш дявола "рогатия" и той няма да дойде, ако наречеш мечката "медун" и тя няма да те изяде, ако наречеш поредното чедо "Запрян" и бременностите на жената ще запрат и т.н. Особено пък последното - изключено е да се реши със заклинания :) Но защо се връщаме в пещерните времена, руши ли се нашата цивилизация ?

Руши се англосаксонската цивилизация, нашата ще оцелее...

Сега в сила е законовия идиотизъм! От 500 "закона", може би 1 (един) е читав и той се ликвидира с подзаконовите актове.

Умственият инвалид Зарков решава сериозни промени, като им сменя зле звучащото име ;)) Направо портрет на БСП. А астаналите, дето също са го гласували, просто няма да коментирам..

А дебилите от герб, както винаги са на амбразурата. Егатия кухия глупак си ейййй.

Щото била значела невалден човек. Абе омбрета достигнали лингвистични величини, че нали това дето предлагате за замяна направо си значи увреден човек, тове не е ли толкова обидно като предполагаемото "невалиден", не знам откъде го изровихте? Допреди 15 години едва ли някой е влагал обиден смисъл в думата инвалид. Но разните там напредничава "граждански активисти" от нямане какво да правят, вместо да помагат реално на тези хора, набедиха думата и тя сега предизвиква по-скоро негативени и обидни асоциации. Същото като преди 100 години с думата "сакат", заместена от уж по-интелигентното и уважително инвалид. Но е по-добре на тези хора не им се сменя думата за физическото им състояние, а да им се осигурява лечение, да се подпомага социализирането, а не изолирането им.

Предлагам: Който иска да се кандидатира за депутат да представи следните документи: 1. Задължително висше образование от лицензирано ВУЗ . Не ни трябват неграмотници за законотворци. 2. Документ от психодиспансер че не се е водил и не се води на отчет за територията на България. 3. Няма задължения към НАП. 4. Чисто съдебно минало - свидетелство за съдимост. 5. Тест за интелигентност покриваща поне 70% от възможния максимум. Ето тогава може и да потръгнат нещата.

portal

Мисля, че с едно "да не е бил член на БКП" (понеже минаха години това да включва и предци) обобщава каквто си написал...

Сега валид ли съм?

Поредната американо-еврогейска малоумщина. Дали ще наречеш някого негър, черен, цветнокож, афроамериканец или бог знае какво ще измислят после, НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ. При всички случаи ти го определяш като различен и това понякога е необходимо. Това което има значение е този различен да има същите граждански права, свободи и задължения, като гражданите с друг отенък на кожата. Всичко останало е демагогия. Сега трябва да въведат и понятията "афро-българин", "азио-българин", "американо-българин" (ако се появи някой индианец). Циганите естествено ще бъдат индо-българи, само се притеснявам да не започнат да ги делят на индо-, пакистано- и шриланко-българи, че не знам как ще ги разпознавам. Впрочем как се определя негър, който не е американски, а применно норвежки гражданин, ако примерно е издирван за престъпление - особени белези ароамериканец. Само че той е афронорвежец и изобщо не е американец. До такива дебилщини се стига, когато се ходи по гайдата на тъпите американци, които до ден днешен не приемат негрите за човеци, но ще си изприщят мозъците как да ги наричат, за да не звучи обидно.

Прав си. Ти си най-различният уникум от всички - балкано-лого-гей-просто-ак-на-всяко-гърне-катран.

Проблемът не е в думите, които пишем или изтриваме, а в реалното положение.

На кого го обяснявате, на тези папагали ли?

Честно казано, на никого нищо не обяснявам. Просто ми дойде до гуша от цялото това лъжене и мазане, от цялата тази игра на проформа демокрация, от целия този напън да приличаме на нещо, което не сме.

Напротив, реалното положение е следствие на мислите и идеите. Първо е мисленето, послед действието. Щом мислим за тези хора като "ивалиди", ние ще го третираме като ненужни, безполезни, сакати! Не манипулирайте от незнание!

Да, положението е следствие от мислите и идеите. Когато мислите и идеите ни са заети от това, по какъв начин ДА ГЕПИМ, КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ, нормално е да не останат мисли и идеи, и пари за слабите и болните.

Ахам, вече няма да има "циганин инвалид", а "индоевропеец с увреждания"...

Тези в парламента инвалиди ли са или лица с увреждания.

Те са по друга статия, неспасяеми но от партията!

portal

Новговор...

Дори Наполеон е погребан в Париж в Дома на Инвалидите. Няма нищо унизително в думата инвалид. Унизителното е положението им в България.

Да бе, "лица с увреждания", звучало много по-хубаво! Сериозно!... Е, гати идиотите!

Споко, това е само преходен етап, грешка на растежа. Скоро ще се поправят и ще преминат към политически по-коректното "хора в неравностойно положение". Американците в това отношение са върхът. Понеже при тях не може да съществуват проблеми, думата е почти изчезнала и е заменена с "предизвикателство". Така се стига до върха на сладоледа - джуджетата, т. е. хората с ръст под минималната норма да се наричат "вертиклно предизвикани" (vertically chаllanged), понеже имат проблем с ръстта. И това не е шега.

То и думата молба я няма в законите и конституцията от години, но все още ни карат да попълваме бланки на които пише молба с големи букви по държавните учреждения!