Рибата изчезна от Черно море

Необичаен цъфтеж на планктона, който тази пролет направи морето тюркоазено синьо намали рибните ресурси в Черно море.

Обратно в новината

Коментари - Рибата изчезна от Черно море | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

от тази статия могат да се извлекат само две заключения! нашите "учени" от бам, изследват нематодите в арктика, и промените на сеизмичноста пак там, ония ден отиде ....поред експедиция, ама хал хабер си нямат какво се случва в нашето море! и понеже рибата е избягала от черно море, не я купувайте от фургони край пътя, щото там не е от черно море! купувайте я от борсите където я няма, според статията де!

руските военни учения в крим, строителството на газопроводи по дъното на черно море, безконтролното индустриално замърсяване на р. волга, както и скорошното радиоактивно замърсяване с рутений са пагубни за целия черноморски регион

Съвсем нормално е рибата да избяга! Милиони руснаци избягаха от Русия, а след като Русия гепи Крим и обяви Черно море за свое вътрешно море, т.е. за руска територия, съвсем нормалное рибата панически да бяга, още повече, че Рутения от Челябинск премина точно по морето! Съвпадение?

миналата година я изядохме

Рибата няма как да дойде след като военните не и дават. Мощните сонарни станции за търсене на подводници използвани и от Русия и от НАТО така яко компресират водата, че и тази риба дето е останала е напълно ошашавена.

В една прокълната държава с безумен народ. Самоунищожихме се.Унищожаваме и флора и фауна.Някой чувал ли е за друго такова племе?

Русия ли имаш предвид, дето обяви, че Черно море е само нейно!

Пишат се пълни глупости ,в това море рибата изчезва от края на 60 те години ,по старите помнят ,че по магазините имаше черноморска скумрия до към средата на 70 те ,след това изчезна въобще ,сега и една няма ,истината е че морето е затворено и цяла Европа се изхожда в него от всичките му страни ,мръсно е и рибата постепенно изчезва ,през Босфора който е единствената връзка с другите морета не влиза почти никаква риба ,както всички знаят вече и за къпане не става ,вече е обичайна гледка да се виждат коли с бургаска и варненска регистрация по гръцките курорти .

За което си прав,прав си,а именно,че сме тоталната фекална и химическа тоалетна на половината западна Европа ,дори и на тези,които просто имат реки вливащи се в Дунава,макар и далече от него!От север морето се трови от двете огромни реки Днепър и Днестър и това не позволява на морето да се самопречиства!През последните десетилетия много се увеличи фитопланктонът,заради многобройните по видове и количества химически торове използувани в селското стопанство и по често се наблюдава цъфтежа му,но никога не е бил с този кристално синкав цвят ,като тази година!Мене ме навява на мисълта,че това има много общо с ученията на натовската флотилия това лято в Ч.море!Да,преди 3-4 години излъгах 2 скумрийки на траверс на голямата Агалина под Созопол,вървящи със съфрида,но това не са пасажни скумрии,а хаймани,както ги наричат рибарите!Истински едър и добър зарган (50-60 см.) последно лових с гриб-350 колача и 24 каси през 1983г. в залива на Алепу,който още не беше застроен,а тогава започваше строенето на Дюни.Тази година нямаше почти никакъв улов на нищо!А догодина? А в бъдеще?

Ходим в Гърция, но октомври, ноември, през другото време не може да ме накараш. Егейско море ми идва доста солено за плуване, не мога да му свикна. Друг е въпроса ако само се топиш.

Не предполагайте, а дайте задача на "учените " от БАН да изследват феномена.

Видях хо този цвят на морето в първата десетдневка на юни, след "мирните" учения на американски и др.натовски формирования. Защо ли си мисля, че има връзка?!

защото не си много хитър

Ти ли си умният бе помияр,и друг път сме виждали цъфтеж на планктонът в Ч.море,но никога не е бил с такъв нередовен цвят!Много си отворен краварски пейзан!

как е пренесена въпросната медуза! Забрана на всякакви военни учения в Черно море, т.е. граничните държави да се договорят!

Какво трябва да кажат учените? Толкова фекални води изхвърляме в морето, че то не може да се пречисти само!

С прекомерен улов и без никаква стратегия за развъждане на рибата, както и прекомерното бетониране, с което се замърсява морето, какво очаквате да се случи? Накрая ще останат само бетона и местните селяни по Черноморието.

Шилo

Хаха, делфините били изяли рибата! Само от това можем да съдим колко тъпи хора са рибарите! Същите тези рибари, дето само вземат и не са готови нищо да дадат насреща. Същите тези, дето са измислили ново име на бебетата-лефери, за да оправдаят масовото им ловене - това, което нашите рибари наричат "чернокоп", навсякъде по света се нарича маломерен лефер! Същите тези рибари, дето не заичитат никакви закони и масово тралят дъното за рапана, калкан и бяла мида, сега реват, че делфините им изяли рибата. Баси тъпите рибари дето имаме!

А дали не е причина, че дъното е изорано вече почти и на плажовете, докъдето може да гази лодката? Същите тези рибари, които обърнаха дъното и съсипаха цялата екосистема сега реват, че делфините им изяли рибата, че да изловят и тях.

Планктонът им виновен, делфините им виновни...А Петролът и боклуците, които се изхвърлят в морето вписват ли се в симбиозата?

Колко пъти идваха краварските кораби от далечни морета, колко чуждоземни и чуждоморски медузи, рапани и секви други организми докараха, а сега - що така загивали нашите местни риби и обитатели на това нещастно море?! Ами - загиват, какво да правят - те нямат защита срещу вносните обитатели на други морета и океани ... После делфините им изяли рибите, а чернокопът се уплашил и въобще не дошъл ... дрън-дрън ... щото ги е страх да си кажат, че безумната човешка дейност, безкрайният улов, задръстването с кви ли не боклуци от странство и отпадъците от огромните военни кораби изтрепаха всичко живо и в морето, не само на сушата ... Откъдето са минали краварски самолети, войници и моряци - трева не расте, нито планктон, нито култура остава по следите им ... Само нефт търсят и намират, присвояват си териториите и после раздуват как донесли демокрацията и променили живота на хората ... Промениха го - факт! Не остана вече нищо от онези хубави неща, които имахме преди, само краварските гадории ни заливат отвсякъде, че и от морето, някога наше - също!

Шилo

Пич, много преди в Черно море да е припарвал "краварски" кораб, тук, от всички океани и морета по света, са идвали любимите ти съветски кораби. Проблемът изобщо не е в това.

Тамара Отварачката къде е летувала последно, по Черноморието ли!?

Рибата изчезна защото същите тези рибари безогледно изловиха и унищожиха цацата с която се хранаят сафридът, леферът и паламудът. За това няма риба. Твърдението, че рибата я били изяли делфините е пълна глупост. Цацата я унищожиха рибарите от лакомия и простотия. За това изчезнаха и другите риби.

Въпросът да се разглежда комплексно - планктон, свръх улов, замърсяване, военни учения, затопляне...

loyola

Може пък да са били химическите оръжия на Садам ?

В черно море ще останат само кафявите акули които виреят през лятото

Не било планктон, а ферментирали изпражнения от морските ни курорти, шупнали като каца кисело зеле. Не можеш да среш и ядеш от едно място.

Не ми дреме, с ламтежите си за пари, власт и частна собственост, човеците някак си ме отделиха от него. Вече нямам нищо, което да ме свързва с Черно море. Унищожавате го, тралите рибата и дъното, застроихте брега с фалшиви хотели, заградихте плажовете с паркинги и изловихте де що риба има. Черно море се е превърнало в кофа за боклук и някак си е странно че все още има някакъв живот в него. Ни държава, ни море си имаме вече.

Температурата на морската вода край Варна към момента е 10-11 градуса. Това (за този сезон на годината) е по-типична температура за субтропичните морета, например Средиземно море около Кипър и Сирия, но не и за затвореното и по-северно разположено Черно море. Аз лично не помня по-висока температура на водата в средата на декември, поне откакто си водя статистики, а това е от повече от 30 г. Нормалната температура за това време на годината е 7-8 градуса. Е, на какво е признак тази прекомерно топла вода? И мит ли е глобалното затопляне при тия необорими обективни данни? Въпросите са реторични!

Глобалното затопляне е една друга бира. И според нея от по-високите температури ще се разтопят ледовете по полюсите и водата на световния океан ще се охлади - представи си чаша с уиски и лед, само че океан от уиски.

Моля те, не ми се слушат глупости, разлях си кафето от смях!

Глобалното затопляне също означава по-големи температурни амплитуди, както и необичайно ниски или високи температури за дадено място. Като цяло средногодишната температура се покачва и топлото е повече от суденото.

Океан. Само чашите трябва да си носим. А мезе?

Морето ни винаги си е било такова - години с по-богат и години с много по-беден улов. Дори и през 60-те, когато имаше много риба, пак имаше слаби години. Само философстват. Да вземат да ме ограмотят поне какво е чернокоп и лефер в техните представи. Сигурно и чироз за тях е сушена риба, както пише в Уикипедия.

Сега кажи, че чироз е вид риба и ще избиеш рибата (и делфините ще емигрират).

Цъфтите и вие, с думи като "цъфтеШ"...

изтепайте делфинити, мамицата им долна! ядат ни рибата! а, и вероятно руснацити са виновни... платили са за траулери през FBME Bank, дето я затвори Department of Treasury... заради детско порно, организирано от синът на собственика Сааб (ливанец)?!? нищо, че ватре имаше 15 млд долара руски капитал... мамицата им на делфинити и на руснацити! да живее америка! и демокрацията! и свободата! и равеството! и честността... само америка! и долара!

Спешно се нуждаеш от лоботомия, рублофиле!

Явно морските тюлени на "грингос" са я излапали! И те са вкарали новите биологични видове и медузи да довършат нещата- те са свикнали откъдето минат да остава пустош!

Вързан да ме държите и да ми давате цаца няма да я ям, как ме виждате да се юрна да лова в морето 20 кг. цаца на ден???

Не са лодките и корабцета, а НАТО корабите в морето, цяло лято в морето,бомбят, сонди бомбят,украинците пускат радиация в морето и всеки като риба мъл4и.....

Да бе делфините и цъфтежа им виновен.Толкова години тралене и свръх улов до това води.

Планктона бил, цацата била, делфините били...Знаете ли какво?... Спрете този безконтролен риболов в стил "колкото се може повече", че клона вече се чупи. Оставете морето 5-6 години и тогава философствайте, кое било много, кое малко и какво имало и нямало в мрежите. Не търсете причините под водата, щото и малките деца знаят, че най голямата беда е над водата - по лодките и рибарските корабчета.