Какво Карлес Пучдемон отговори на ултиматума от Мадрид

Франс прес представя основни точки от писмото, изпратено днес от каталунския сепаратистки лидер Карлес Пучдемон до премиера на Испания Мариано Рахой.

Обратно в новината

Коментари - Какво Карлес Пучдемон отговори на ултиматума от Мадрид | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ЗА ДА НЕ СА НАЯСНО, ЧЕ ПУЧДЕМОН ГИ КАНИ НА ПРЕГОВОРИ В КОИТО МАДРИТ ЩЕ Е равноправна СТРАНА , А НЕ ПРИНЦИПАЛ от който зависи решаването на ПРОБЛЕМА. Не е ли създадения ПРОБЛЕМ начин да бъде РЕКЕТИРАНА ЕЦБ за отпускане на средства за Испания?!

Пучдемон дава абсолютно точни и разумни отговори на испанците. Каталонците имат негласната подкрепа на целия свят, но в никакъв случай не трябва да предизвикват насилие. Освен това в никакъв случай не трябва да водят преговори под ултиматума на испанците, които искали до 10 часа да им се дадат отговори. Да си гледат работата, имаше референдум спечелен 90% от искащите независимост, по-голям карт бланш от това няма.

Нали бяхме все ПЪРВИ по признаването на новопръкнали независими държавици!!!!!!!Кво се ослушват сега?

Като не знае и не може да каже какво иска, Кривоокият да си подаде оставката. Що за президент може да бъде някой, който на знае, не може и не иска?

Със сигурност знае, но знае и как е мадре на каталонски и на испански едновременно.

По балкански действат- това не може да е запад. Как си говорят само...

Браво на Карлес! Пише като подготвен идеен комсомолец , Mадридските тикви нищо не ще могат да му отвърнат.

FuckTheEU

Каталунците да си изберат нов лидер, който ясно да изрази исканията им пред Мадрид. Политиката не е за слабохарактерни мекотели като пучдемон.

"Демокрация" ли, нема такова животно, тя е създадена за да защитава интереса на богатите, забогатели от кражбите на своите народи, но винаги идва видов ден, рано или късно и тогава те трябва да отговарят пред народите си!

Боли ме шмайзера за испанските цигание. Пучдемон, покемон и не знам кой си. Нещастни цигани. Ми те утре и турчолята в Бугаристан може да организират референдум, бе... Стига сте промивали мозъците на наивните скотове с промити от телевизии и национални лотарии мозъци! Пишете какво става с крадците на КТБ, за Пуч Демон ми е през чепа.

Та ти крадците не ги ли знаеш бе, явно твоя мозък е промит...питай управляващите къде са парите???

Защо да го организират - заради референдума в Каталуния ли? Или защото на теб така ти е хрумнало? Няма връзка със статията, но да си наречеш околните "скотове". С кого общуваш!?

И този го усуква като нашите политици.

Докато чака "сивите кардинали" да му наредят какво да прави, Рахойчо е пуснал пинчера Сорая да се зъби

Това е то съвременната демокрация. Имаш право да гласуваш...ама когато ти се позволи, когато и за който ти кажат. Иначе тоя или оня не признава изборите. За съжаление тая "демокрация" вече е в световен мащаб.

В исторически план Каталония още от времето на маврите не е била самостоятелна държава. За това и половината от каталонците се считат за испанци и нямат желание за отделяне от Испания. За този внезапен подем на каталонския сепаратизъм, явно има някой заинтересован, който клати кораба. Кой е той бъдещето ще покаже.

Да, има заинтерсован, и това е Рахой, който започна атаката срещу Каталуния още преди 11 години и сега си сърба попарата

Я пак си попрочети историята, кога е съществувало Графство Барселона, кой го е създал, кога се обединява с Кралство Арагон и кога чак се създава Испанското кралство. И как Графство Барселона никога не е падало под власта на маврите/арабите. Имат си пълно право за независимост.

да ама не ама да, аде, амаде,... )))

Сложни въпроси... Всеки етнос или група иска да са самостоятелни (освен мургаивия, де, те са паразити). Обаче малката държава... си е малка държава... Голямата държава развива предимно централните си области, големите области също развиват предимно центъра, та затова и някои области искат да се отделят, да не плащат ресурси на центъра. В ЕС, който иска да се отдели от държавата си, се отделя и от ЕС, това е трудност, която ще му стъжни живота в началото, а и не само тогава. Абе противоречия, които трябва да се решат, и всеки за себе си трябва да решава и нека не забравя и другите. Това са общи призиви, има закони, но... Да не стане мътна и кървава, че пак ние, обикновените хора ще плащаме!!!

Абе въпросът е сложен. Радвам се , че не е български. Както се радвах преди време , че във филма БОРАТ гаврите са с Казахстан, макр че нищо не пречеше да са с България!

Пуч-Муч, политик тип ''Бареков'' Големи приказки, слага бялата риза, целува либето и ....После ''хъката-мъката''...А разни кауни, правилно казват, че Каталуния е най-богата, ама ИСПАНСКА област. Но, не им стига акъл да се сетят, че ако не беше испанска, нямаше да е богата...Инвеститорите не се избиват да инвестират в миниатюрни държави. Търсят големи пазари

като например люксенбург, швейцария,...

Направи справка защо ЛюксеМург и Швейцария са такива, каквито са днес и тогава се изказвай "дълбокомъдрено"!

и вартикана

А в БГ по едно време ДПС и сродните му религиозно-етнически формации не говореха ли за "родопска нация"...

Не си спомням ДПС да са говорели за "родопска нация". Виж, разни "патриоти" правят всичко за да я откъснат от България.

Каква репресия..това е най-богатата Испанска провинция?! Ми и София да обявява независимост и да си изберем най-после нещо различно от мутри, комунисти или нацисти.

Ми те мутрите са основно в Сфия...

Чудесно е в София да обявите независимост. Много бихме се радвали. Проблеми няма да ви правим.

Не вземам страна но- Ако Каталуния обяви независима република Каталуния, какъв член ще прилага Мадрид, какво ще супсендира в чужда независима държава.Или Мадрид ще започне гражданска война както при Франко. Спомнете си светата инквизиция избила хиляди невинни граждани на Испания. Мадрид пак ли ще повтори клането. Изходът е диалог без настоящия премиер.

и кой премиер на Испания ще може да води такъв диалог без да бъде обвинен в нациаонално предателство от избралите го!?

Нациите се САМООПРЕДЕЛЯТ, а не се определят от един човек. След като нациите са се самоопределили, предателство - НЯМА.

Не е категоричен, но е отговор. Сега испанците са на ход. След такова писмо не могат да вкарат полиция, щото не пишело каквото те очакват. Да не си на тяхно място, нито едните, нито другите ... Във всички случаи испанците да забравят за Гибралтар още 50 г.

" Всяка нация която живее на определена територия може да се самоопредели без санкция на централната власт " На тази основа Косово се самоопредели, като Автономна република, само с решение на парламент. Оттук нататък еврошефовете и Рахой трябва да млъкнат , да не говорят за конституции и пр., а да изпълняват Решението на съда безпрекословно. Тогава само Русия беше против, а сега западът и САЩ квичат неистово....

След клане в Каталуния може и там да има други решения. Само с лихварски похвати няма да стане.

"Всяка НАЦИЯ...." и т.н., НО каталонците не са отделна нация. В Република Испания има само една нация - испанска! Какви етнически групи формират тази нация, няма значение! Както в Турция има една, ТУРСКА нация, а в България - БЪЛГАРСКА, независимо, че етнос "турци" не съществува, БЪЛГАРСКАТА нация се състои от различни етнически групи! Научете що е то нация и тогава използвайте думичката.

В Косово имаше референдум 1991 г. и тогава гласуваха близо 90% и от тях 95% бяха за независимост. 2008 г. на базата на този референдум и на базата на кървав конфликт с добавка верски и ентически различия е взето решение за независимост. В Каталуния има само една прилика гласувалите за независимост са мнозинството от гласувалите, но оттам нататък всичко е разлика. Нито са гласували над 50% от населението, нито има верско и етническо различие и най-вече няма война и геноцид, какъвто имаше в Косово. На всичко отгоре от Каталуния искат да се отделят не защото са изолирани, пренебрегани и по бедни, като провинция, а защото са по-богати. Та да изчакат и в Каталуния 17 години и тогава да решат какво да правят, ама трябва и референдума да е валиден, т.е. гласувалите да са поне над 50% от гражданите там.

Начи, ситуейшъна е следния: бъдете си каталунци, никой не го интересува, можете да сте и марсианци ако искате. Но си намерете територия за държава, щото тая на която сте в момента ние я имаме за испанска! Ако мислите иначе, ще се тепаме. Щото територия така не се подарява, за нея се воюва.

Войната е измислена точно за такива ситуации: има две страни с противоположни интереси, които повече няма какво да си кажат. Рошльо това се прави , че не разбира. Рахуй го пита: искаш ли да се тепаме или не, отговори едносрично!

Пучдемон е отговорил. Разделяне без жертви.

Историята показва, че тая работа не става така в силно преобладаващият процент от подобни случаи. Територия за държава трудно се подарява. И ако някой го направи, после много е вероятно неговите да го съдят, като национален предател. А за това присъдата най-често е само една.

Те са се самоопределили като КАТАЛУНЦИ и никой не им пречи, отрича, оспорва, или репересира самоопределението и автономията в рамките на Испания ! Въпросът е дали, тази автономна област в рамките на Испания, има правни основания да поиска от испанската власт, да ПРЕГОВАРЯ с тях,за отделяне като оттделна държава! По кой закон и член испанскяи премиер -Рахой ИМА ПЪЛНОМОЩИЯ да води такива преговори?

С отделянето си, Каталуния става отделна държава и е приложимо НЕ испанското закотодателство, а МЕЖДУНАРОДНОТО.

Отдавна, да имаше поне ТРИ ДЪРЖАВИ С ИМЕТО КЮРДИСТАН например ;)

Шиптърските джихадисти в Косово не бяха сепаратисти, а борци за свобода. А в Крим, Донбас и Каталуния са сепаратисти.Измекярски медии и управление. За това вървим на заден ход 30 години.

Недей да пробутваш Крим, като мерудия за всяка манджа! Крим е заграбена и АНЕКСИРАНА територия от страна на Россия! Референдум, проведен в разрез с правото и под дулата на въоръжени хора(войници на чужда сила) не чини пукната копейка!

Зле прикритите заплахи в отговора на Демона организирал този Путч ясно дават да се разбере терористичната същност на каталанските активисти. Само незабавна АТО организирана от испанското правителство може да избави страната от кръвопролитие. Всяко забавяне е съдбоносно. Украйна е ярък пример за това.

Пучдемон на каталунски език означава "планински хълм" (Puig de mont).

То например и БОРИСОВА, значи Бор и СОВА според филологията,ама дали го възприемаме така на практика :)))?

" Всяка нация която живее на определена територия може да се самоопредели без санкция на централната власт " На тази основа Косово се самоопредели, като Автономна република, само с решение на парламент. Оттук нататък еврошефовете и Рахой трябва да млъкнат , да не говорят за конституции и пр., а да изпълняват Решението на съда безпрекословно. Тогава само Русия беше против, а сега западът и САЩ квичат неистово....

Подкрепени от Зелени човечета, един ден Варненска област решава, че иска независимост и местния парламент поставя условия за превговори с българското правителство . И по кой ,член и закон бълграския премиер/който и да е той/ ще бъде оторизиран в правен аспект да води такива преговори?! ИМЕННО! АКО МАРИАНО РАХОЙ ВОДИ ПРЕГОВОРИ С ПУЧДЕМОН ЗА КАТАЛУНСКА НЕЗАВИСИМОСТ , ТО ТОВА БИ БИЛО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НА ИСПАНСКАТА КОНСТИТУЦУИЯ И ДВАМАТА ПРЕГОВАРЯЩИ ТРЯБВА ДА ВЛЯЗАТ В ЗАТВОРА! За това няма как да се преговаря;)

Никоя конституция в света не предвижда отделяне и не може да предвижда. Затова в МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО е изяснена такава ситуация. в Хартата на ООН (ратифицирана и от Испания) е записано "ВСЕКИ НАРОД ИМА ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ". Това се решава с РЕФЕРЕНДУМ. И такъв беше проведен.

Хахаха! Последно - народ или нация?

АЛАНКООЛУ, ВАРНЕНСКА ,КЪРДЖАЛИЙСКА И ПР. ОБЛАСТИ НЕ СА АВТОНОМНИ РЕПУБЛИКИ. ПРЕСТАНИ ДА ПИШЕШ ПРОСТОТИИ.

Защо бе, умньо, в Хартата упоменато ли е, че това важи САМО за обявени автономни републики? Кооолко си.... ПР//Т!...

Защо бе, умньо, в Хартата упоменато ли е, че това важи САМО за обявени автономни републики? Кооолко си.... ПР//Т!...

ОТНОСНО КАТАЛУНИА Испания както и България са били Римски провинции. НО ! Под формата на такава Испания е била малка - състояла се е от Арагона и Леон- със столица Толедо. По късно столица е Хирона. Територята нарства след Брака с Изабела и Филип. Още по късно заграбват е най-точната дума, от Маврите Андалузия. На принципа - Храни куче да те лае. Те маврите ги учили диваците на математика, геометрия, астрономия и т.н. , за да ги нападнат испанците и да ги колят, бесят респективно да им вземат земите. Това като благодарност. Така Че , да ме прощават испанците, но истината си е истина и не може и да има никакво сравнение с БЪЛГАРИЯ !

Тоя па глей какво име има?12 Пуч - Демон! Демона на Преврата:)))

Шиптърските джихадисти в Косово не бяха сепаратисти, а борци за свобода. А в Крим, Донбас и Каталуния са сепаратисти.Измекярски медии и управление. За това вървим на заден ход 30 години.

преди да се дават оценки,нека си представим реакцията,ако дадена област тук се реши на такава стъпка.

Сега топката е в Рахой и да видим дали той ще играе, или ще продължи в стил "тъп, но упорит". А истинското дерби е Реал-Барселона и този път ще бъде кърваво.

Мариано Рахой е избран от испанците и според законите на страната такива като каталунците са терористи отцепници! Как да с преговаря с терористи по закон?

Вярно е! Всеки неудобен на властимащите се обявява за терорист. Друг е въпроса КОЙ избра Рахой, като една година не можа да встъпи в длъжност и балгодарение на продажните социалисти и под натиска на "сивите кардинали" стана президент.

ЕС се разпада и уверено върви по стъпките на СССР. Да му мислим ние.

НИЕ и без това не мислим,щом ни управляват мутро-престъпници! Пък и повече от това разпадане на България, едва ли е възможно!

То и капитализЪмЪ се разпада 45г. пък се разпадна глинения колос СССР и тук храчещите ушанки още не могат да го преглътнат,че как хубаво си живуркаха на гърба на народа само с лозунги и партийни събрания а сега се иска да се бачка.....нищо,помолете се на гнома да ви праща копейки да не пукнете от глад,че за нищо не ставате и никой не ви иска....мангустите се ориентираха по-бързо от вас а те даже не могат и да се подпишат....разбрахте ли сега колко струвате??

Сиреч, преведено на обикновен език "Искани се, но не ни стиска!!!"!!!

Човекът не иска кръвопролития. Ама настървен соросоид - как да вдене? След над 300 набити само за няколко часа, Пучдемон се държи като истински държавник, а не - като западна отрепка.

zeddd

Но и се базира на невалиден референдум, на който дори активността е 40%... Как тогава говори "от името на каталунския народ"?

какув европеец си ти мангал черен

Простите хора мислят с "да" и "не". За тях светът е черно - бял. И уравнения от по- висока степен от първа, не могат да решават. Браво. БРАВО на Пучдемон.

zeddd

Бъркаш. Ако не можеш да дадеш простичък отговор на ясен и точен въпрос, значи не знаеш какво искаш да правиш.

До всички които са на Страната на Испанците и са против Каталнците. Моля попрочетете малко независима история като пример ще дам Енциклопедия Британика и тогава говорете глупости. 1. И дума не може да ства за сравняване на България и Испания. По простата причина, че България е по стара като държава от Испания. - От България и в I-ва и във II-ра Световни войни са рязани територии !!! Дори по ощетяващият ни Нойски договор, който отдавна изтече, но ЕС правят на залухави и не ни връщат териториите. До момента не съм видяла куче да пусне кокъл колкото и да е оглозган кокъла - той си остава кокъл! Така ЧЕ, който не се чувства БЪЛГАРИН, спокойно може да напусне триторията на България и да премине към съответната съседна държава която толкова му харесва, без да има право на каквито и да е териториални претенции дори и на част от сантиметъра от БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ !!!! Излиза че не те имат права да отцепват, а те трябва да не злоупотребяват с търпението на БЪЛГАРИТЕ, които се стремят да си решават мирно и тихо въпросите без кръвопролития - и е необходимо да я си ни върната териториите, а не да имат БЕЗПОЧВЕНИ ПРЕТЕНЦИИ !!!! Прекланям се пред Т.Живков !! - за пасаваните които по негова заповед бяха издавани ! - и голяма част от заминалите тогава се върнаха убиждани......, нали много им харесваше там, да си бяха останали там да ги убиждат. Не ми говорете и за геноцид ! Когато още по Живково време след Малко Търново - бяха клани и драни на живо Българи забележете !!!! - в в НР България, а не в Турция! Пък имат арогантноста и наглостта когато човек се отнесе към тях по подобен начин да се оплакват и пискат, че те били хора, а Българите какво са бе Аланкуле?! А?! Като не си БЪЛГАРИН и не се чувстваш като такъв- ЧИЙ ГО ДИРИШ В БЪЛГАРИЯ ? =>