БАН анализира необходимостта от АЕЦ ”Белене”

До края на септември Българската академия на науките /БАН/ ще е готова с анализ за необходимостта от строеж на АЕЦ “Белене“, с финансов модел към него.

Обратно в новината

Коментари - БАН анализира необходимостта от АЕЦ ”Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ЛИчно бих наредил срочно да се построят десет дванадесет военни реактора подземно около СОфия и това е

АКо се гледа само пазара на БЪлгария не ни трябва ИЗОБЩО

За инвеститор готвещ се да печели поне 60 години от продажба на ток площадката е НАЙ ДОБРАТА В СВЕТА

АКо бяхме дали площадката на МОсква сега щеше да работят поне два блока които да дават около петнадесет милиарда киловат часа годишно.Щяха д аги изградят за около три билиона долара заедно с джебни за бсп и дпс .

Най-рационално е да бъде изграден като 7-и блок в Козлудуй, където има и готова до голяма степен инфраструктура a и подготвен персонал. При положение че тецовете на въглища са "пътници" нова атомна мощност cе очертава да е необходима.

На всички светли умове е ясно, че ако се построи АЕЦ Белене , българите могат да плащат един киловат час електроенергия по 5 /пет/ стотинки, а не по 30 стотинки/както се предвижда/, НО САМО ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ НИКОЙ ЧАСТНИК НЯМА ДА ТРУПА ПЕЧАЛБИ ЗА СМЕТКА НА ЦЕНАТА НА ТОКА!!!!!!!

Когато започнем да се разхождаме със свещи в тъмното ще разберем каква простотия сме сътворили като не сме си построили АЕЦ-а. После ревем за чист въздух със 3 тец-а

Истината е, че когато са планирали построяването на АЕЦ Белене е имало смисъл, имаше режим на тока, значи е бил нужен тогава. Сега като сме се нахендрили с толкова пари да се прецени дали не е по-добре да се построи, на база на допълнителната инвестиция, която предстои и да не се мисли за период 5-10години, на запад за такива проекти гледат 50 години напред.

БАН само ще вземе парите и няма да направи абсолютно никакъв приложим доклад. Същото направиха и с доклада за преструктурирането на армията. Те са паразитна структура на държавна хранилка която е крайно време да живее на самоиздръжка от проекти. Относно ядреният реактор и тези доклади става ясно, че започва поредното разтакаване което ще го доведе във времето до скраб.

САМО ПРОСТА теменужка може да измиси таза глупост.Осем години лицензиране на площадката,а?Толкова трябви да лежи в затвора тя и простият и премиер за това!

В случая родните теменужки/калинки не са главният виновник. Атомната ни енергетика се затрива с целенасочен натиск от западните "демокрации".

Съдбата на реакторите за АЕЦ Белене, отдавна е ясна!- скраб! САЩ и васалният им ЕС, май са поставили България в списъка на страни с ускорено затихващи функции, където са и повечето такива от Западните Балкани! Никакво развитие не се очаква! Кредитен рейтинг завинаги - "Боклук"! Инвестиции йок! Новата желязна завеса ще мине по Унгарската граница и след това по р.Дунав до Черно Море! Перспективата ни е Вилает от Турция, след очакваният разпад на ЕС,който ще се състои скоро след осъществяване по същество на Брекзит-а.!

При наличие на реактор може да се помисли за блок на Козлодуй. Не е нужно да са скраб

Никога не е имало нужда нова атомна.Една шайка от бившата номенклатура и ДС,начело с Гоце,имат нужда от комисионни.Говори се че Гоце вече прибрал към 500 млн.долара,евра или левове.Казва ли ти някой.Вие работите за нуждите на престъпници и комисионери.В сделки с хиляди левове-има хиляди левове комисионни.Сделки за милиарди има милиарди комисионни.Нямаме нужда от втора ..Чернобилка или фукушима,пардон атомна.

Едва ли такива като теб знаят дали има, или няма нужда от нови енергийни мощности, и какви трябва да са те. Относно комисионните - Дали ги взима Гоце, Боце, Моце или някой друг (както и да се казва) - е проблем на законодателството. Относно безопасността - Какво те кара да си мислиш, че нашите блокове на АЕЦ са по-опасни от които и де е други блокове. Например от блоковете на АЕЦ"Черна вода", които се намират в Румъния ? И не говори за истина, когато пишеш лъжи !

Да отидем при хората от Чернобил и Фукушима,нека ги убеждаваме в тяхната безопасност-на атомната енергетика имам предвид.Ако успеете да убедите хората от Чернобил и Фукушима,че атомната енергетиката е безопасна,ще убедите и мен .Колко атомни трябва да гръмнат за да се убедите в тяхната опасност,на мен 2-те -Чернобил и Фукушима са ми предостатъчни,а на Вас.

ПЛощадка за два нови съветски реактора с по висока пасивна и активна защита може да се допроучи в рамките на пет месеца. АКо бяхме изградили 7 блок ценат а с е очакваше да бъде около милиард и двеста милиона евра с монтаж на всичко купено за Белене..

беше обявена преди време в сайта на Министерство на енергетиката и в сайта на НЕК. Не съм сигурен дали още я има, но може да се провери. Последната обявена по спомен беше 3 998 милиона евро.

Цената последно обявена от НЕК и Росатом е 6,5 милиарда Евро без съпътстваща структура, Без мрежата, без лихвите, без трансформаторни станции, каквито има в Козлодуй. Общо над 25 млрд лева.

АКо наистина са платени два реактора да се продадат изгодно на ИНдия..На Бг експерти са показани два реактора произведени за индия. Такива няма проектирани за БЪлгария .

Това е могло да стане до 2006 година..Сега беленския реактор дава по 7 500 000 000 киловат часа чиста електроенергия на Калининград..Да сме живи и здрави ..

ПРОДАЖНИЦИТЕ СЕ ЛУТАТ В ЕНЕРГИЙНИТЕ ПРОБЛЕМИ,ЗАЩОТО НЯМАТ ЯСНА ВИЗИЯ ЗА БЪДЕЩОТО РАЗВИТИЕ НА СТРАНАТА!!!ТРЯБВА ДА СЕ ДОВЪРШИ АЕЦ"БЕЛЕНЕ"И ТО КАТО ДЪРЖАВЕН ПРОЕКТ!!!

Продажници са боклуците като тебе. Белене е излишна и неизплатима на този етап дори и за години работа. Днес минималната консумация отново беше 2800 МВт. В Турската Акую кВтч ще се изкупува на 15,5 цента. Тука цената ще е подобна, ама централата няма да работи за разлика от турската

Че кой ще ни позволи на нас да строим АЕЦ? Да не би да не знаете какво се случи с блоковете, които работеха почти безплатно? Една окупирана територия, като нашата не може да има такива неща.

Това е най-доброто решение. Единият реактор да отида в Козлодуй, А другият да го продадат на Индия. АЕЦ Белене не трябва да се строи, защото опасността от силно земетресение е налице. Ще стане като Фукушима.

във Фукошима бе причинена от земетресение, което предизвика цунами ! Ако нямаше цунами, нямаше да има и авария ! Вие, като геолог очаквате ли цунами по река Дунав ? За монтаж в Козлодуй няма да Ви питам. Защото предполагам, че след като сте специалист по геология, едва ли ще сте специалист по енергетика и икономика.

Силно разрушително земетресение може да срине и най-яката сграда, тогава твоите заяждания - ЦУНАМИ ПО ДУНАВА можеш да си завреш отзад. Сигурно си един от лапачите-консултанти по АЕЦ Белене, дето са налапали близо 500 млн. за консултации, а на лице има една покрита със строителни опадъци площадка.

Спокойно за феновете на еврогейската политика! Реактора няма да остане в България. Докато са на власт ГЕРБ ще го шитнат на някъде с 40-50 млн комисионна на Винету от Банкя!

Kой оня счупения от Беларус ли?

Това решение го намирам за умно. Защо? Защото се дава думата на научните среди да си кажат мнението. Другото добро решение е обръщането към всички парламентарни групи. Така може да се постигне някакво разбирателство между политическите сили. Що се отнася до строителството на руски проект също е добро решение за България. Това е така, защото този проект практически е повторение на действащите 5 и 6-ти блокове сега в Козлодуй. Ние имаме вече опит с тези блокове, имаме специалисти, изградена инфраструктура... всичко. Ако трябва да сравним изграждащите се в момента проекти за ядрени електроцентрали в света, то те са точно 4 /четири/. Европейски, Китайски /подобрено европейско копие/, Руски и Американски. По технически показатели най-добър е китайския проект. След него по ред са европейския, руския и най-накрая е американския. Американския проект има огромен недостатък. Не позволява на експлоатиращите да правят собствени ремонти. Ако нещо се повреди трябва да ги викаме тях да го оправят, а това означава престой...При руския проект ние имаме голяма доза свобода сами да правим ремонти. Европейския проект предполагам е много скъп, а Китай е твърде далече пък и ние незнаем китайски, знаем руски. Ако някой не е съгласен с моето виждане по въпроса нека ме обори!

Никакъв нов реактор няма да заработи в България! Наличния нов ще бъде продаден за жълти стотинки и хубава комисионна. Оборихте без проблем!

Имаме специалисти само за една централа. Освен това има канадски и Корейски блокове. Като идея точно американския е най добър. Дори и да спре тока той е конструиран да има охлаждане. Инак ако Дунав пресъхне ....

Кой по точно от БAН? Щото доскорошният перцедател на БАН др.Воденичаров на беше и председател на Инциативният комитет за референдума за Белене и в-к Дума го хвалеше, че събрал за ден 400 подписа(голяма работа - института му е над 1000 и никой не знае какво правят.

нали платихме два реактора или единия кремълското джудже си го сложи в гз?

НЕ, монтираха го и вече работи и прави ТОК! Ток бе ток...! :))

се опитват да представят един политически проблем като икономически ? Има ли пазар за електроенергия в региона ? Има ли търсене ? На Румъния трябват ли и още ядрени мощности ? А на Турция ? Кой не разрешава стоежа, и защо ?

НОООО РУСКИТЕ ЗАДНИЦИ ВЕЧЕ ИЗХАРЧИХА (подариха на Путин) НЯКОЛКО МИЛИАРДА ЗА НЕЯ!

Ако БАН се занимава с подобни измислени спорове по добре да се закрие. Още Тодор Живков вложи в основите 1 милиард валутни лева ( $ ) Отдавна централата трябваше да заработи. А с нея и ПАВЕЦ "ЧАИРА" Франция е около 70 милиона и имат 58 реактора.

Да за ПАВЕЦ Чаира си много прав - не го ли направят да може да работи в 24часов режим 3ти 1000МгВт блок е безсмислен. А пропиляха толкова пари за безмислицата Цанков камък. Потреблението на цялата страна в определени часове на топлите пролетни дни пада до 3000МгВт, ако нямаме ПАВЕЦ а имаме трети блок на АЕЦ - какво правим спираме всички ТЕЦ-ве едновременно всеки ден в определени часове, ядрен реактор не може да го спираш всеки ден. Това ни е другия проблем, на времето имаше големи промишлени консуматори на ел.енергия, сега като ги няма потреблението варира от под 3000МгВт през пролета до почти 8000МгВт през зимата.

Защо? ПАВЕЦ Чаира не се ли натоварва достатъчно? Моето мнение е, че на нас не ни трябват много реактори. Не е нужно да се сравняваме с Франция. Не забравяй, че отработеното гориво е силно радиоактивно. Пращаме го в Русия само за преработка. Те ще ни върнат отпадъка и трябва някъде да го съхраняваме. Това ще ни струва пари и то в дългосрочен план. Следователно не ни трябват повече реактори от минимално необходимото. Като пример, само си представи /условно, хипотетично/, че АЕЦ са били построени , използвани и затворени преди ... примерно 1000 години. До сега земята щеше да се е напълнила със запечатани реактори, радиоактивни хранилища и т.н. И ние, сегашните поколения трябва да се грижим за тези хранилища! Да се грижим за нещата остравени като отпадък от предишни поколения. Няма да ни е никак приятно, нали! Същото ще е и с бъдещите ни поколения.

До тук това струваше на българските данъкоплатци 1, 2 милиарда лева. Колко още ще струва изграждането на самата АЕЦ? И колко ще струва тока, произведен от нея? Имаме ли нужда от него, на кого ще го продаваме? Това са съществените въпроси! И един специален към Теменужката на Енергетиката Ни - новият зам. министър, онзи, когото Баце уволни през 2011 за "своеволното подписване" на едни документи - онези дето ни струваха 1,2 милиарда, как се справя с подписването?!;)

площадката е изградена площадката е обследвана земетръсмо има лиценз от Европейската Комисия и Световната агенция за ядрена енергетика блоковете са платени и са докарани. Е, остава само да се монтират и пуснат в действие. Тоест повечето пари вече са платени.

Имаме само тонове излят преди десетилетия бетон и нищожна част от оборудването, нужно за да имаш работеща централа.

Така говориха и за ВЕИ-та. Видя на ПРАКТИКА какво се получи, нали! Не ме притеснява факта, че ще имаме още една АЕЦ! Плаши ме как нашичките политикани-комисионери ще ни го набият с плащането!

млади тъпаци. Реагирате първосигнално, без мисловни процеси, без да проучите проблема. Не ви интересува чуждото мнение, та дори и да е на специлаисти. В тиквите се мъждеят кимтрейли, атомни замърсявания, ГМО. И така един ден ще започнете да пасете трева като добитък. Ще се върмнете в зората на човечеството, ще заприличате на парапитеци.

В Швейцария работят пет атомни електроцентрали. Швейцарските депутати подкрепиха плана на правителството на Конфедерацията да се откаже от използването на атомна енергия към 2034 година. Преди дни, швейцарците подкрепиха постепенния отказ от ядрената енергетика на провелия се референдум. За какво Белене да говорим бе руски отрепки?!

ти швейцарка ли си бе, пача! Повечто швейцарци не биха позволили дори да им изпиеш пикнята!

е ти пък, със швеицария ли ще ни сравняш бе, брадя с ъл гъ з, те и германците са бяха отказали, докато разбраха, че ускорителя е за подгряване на пици.путин е велик!!!

гадно ми става когато един селски простак се подписва с моя ник,че да си мислят другите,че съм аз.......ей,селска подлого....май и раб фак нямаш като ти гледам словореда но се пънеш да храчиш тук защото руг освен другарето ти никой не те брои за жив.......

Ако искаш една работа да не се свърши, назначи комисия, събери експертна група и готово.

Сетила се Мара...

никои освен нас гъзомииниците , не си затвори централите за да влезе в европа ... никои няммаше да зареже белене и газовата тръба за да угоди на умирисаните еврогеици ... точка !

БАН НЯМА КАПАЦИТЕТА да прави ИКОНОМИЧЕСКИ анализи за НЕОБХОДИМОСТТА от централа. Това е наливане на държавни пари във феодално- старческа структура.

феодално- старческа структура но друга за това НЯМА!!!! БАН е най-доброто с което въшкарите във въшкарника БГ разполагате!

Е, то и ти си най-доброто, което са били способни да произведат родителите ти, но това не означава, че на фона на останалите този опит е бил много успешен!

Може и да си прав,че БАН може и да нямат нужния капацитет за това и е добре да отидеш до зоопарка и да събереш няколко от твоите събратя от клетките и да направите една комисия която да оцени ползите и загубите........нали все така сте правили по вашето време:))))))))))

За развитие на икономика е необходима енергия... в близко бъдеще и ще се зареждат масово автомобилите с тик.... е тогава ние от къде ще го вземе.... може би пак ще купуваме най-скъпия ток, защото няма кой да направи сметката сега. А атомната енергия е най-удачния вариант за една недоразвита и крадливо управлявана държава!!!

Не очаквай добър резултат, когато слагаш каруцата пред коня! Интересно как кака Теменужка ще прави СТРАТЕГИЧЕСКИ анализ за енергетиката ни, с помощта на БАН(!!!???), след като няма такъв за развитието на промишлшността ни и необходимостта от потребление в дългосрочен (стратегически) план? Или това няма значение, след като каката има хоризонт на прогноза от максимум един мандат? Една атомна станция се прави с разчети за поне 30-40 години. Сега електромобилите са тренд и при развитието на технологиите след 10-15 години автопаркът ни ще изисква електростанции за зареждането им. А ток - нъц! Дотогава Козлодуй ще се свързва в нашите представи само с последните си две букви! Абе, нема такава държава!

Някой знае ли кой реално се финансира с това? 100% схемата е: МФ възлага на БАН, БАН намира подизпълнител, подизпълнителят прибира един огромен хонорар, БАН предоставя доклад.

изследвания и ядрена енергетика, където работят много качествени специалисти, участвали и участващи в куп международни проекти.

Това не е инжинерен анализ а макро икономически, такива възможности (ама истински не само на хартия) имат не повече от 5 фирми в световен план - McKenzie, Bain, Blackrock плюс още 2-3, но не и БАН.

Интересно, как ли могат да обяснят този "технически анализ+финансов модел" на росатом, при положение, че самите те променят технологията от основи..!? Нищо, че в същото време гледат да пробутат колкото се може повече на индианците. Същото правят и китайци и немци и американци.. Но пък, като чуя за "анализ" на Бълхарската Академия на Неуките и се сещам за тарифа на тоалетна в джунглата - пускаш грош и като екстра, на тоалетната хартия излиза поръчков "анализ" от бан на "експертно ниво". Мизерници!

бившите соц страни от азиат-путлерасткия енергиен шантаж. CANDU притежават Китай, Пакистан, Южна Корея, Аржентина, Румъния. Канадците участваха и в конкурса за Белене, но туземната рашистка агентура им спретна провокация и хората паникьосани напуснаха България.

И Уестингхаус имаха сериозен интерес при голяма вероятност точно те да работят, с добър "гръб".

westinghous вече не произвежда ядрено гориво ... малоумнико !

Вече си имаме реактор бе тъпчо и той е платен. Какво трябва да направим според тебе, да го хвърлим ли и да си поръчаме друг канадски. Малоумник заблуден, горивото му на една крачка от нас той ще купува от другия край на света само защото мрази руснаците.

Sm3hurk0

"изкуфяли старци" - според Дянков, ще правят анализ !? Яко ! Този анализ, защо не го предложат на някоя умна мутра да го направи ?

В областта на естествени наука в БАН има учени на световно ниво.

Ядреният реактор не е кашпа с цвитя да го боднеш тук и там. Той е строет специално за условията на Белене. С нужните фундаменти и връзки. Дали условията на Козлодуй позволяват??! И защо не ни го искаха иранците? Ми щото е спезифично произведен за конкретната площадка ма!

БАН,путин и тиквата са комунистически лайна!Няма нищо за анализиране!Всичко е ясно и известно.Франция,Германия и Швейцария постепенно затварят ядрените централи и се отказаха от този скъп и мръсен начин на производство.Само в България едни гнусни келеши и рубладжий продължават да анализират с надеждата да откраднат още няколко милиарда от овчия и тъп електорат,който мисли,че от русия и атома по-велико нема.

Не забравяй, че и ден днешен никой не казва какво плащаме (пари ли, предприятия ли или друго) на Русия за да вземе и съхранява ядрения отпадък от АЕЦ Козлодуй - засекретена държавна тайна

Никаква тайна не е - купуваме от тях горивото срещу задължение да си приберат отпадъците

Да наблегнем на овчия...Р. Овчия...

Sm3hurk0

След време, като Ви потрябва ток за да си заредите електромобила ще се усетите... Ще има и такива, които ще отидат до битака за едно соларно панелче и ще си зареждат ел. мобила безплатно, но за няколко дена...., а другите ще си включат зареждачката и ще го напомпат за 3-4 часа.

Докато дойдат електромобилите, има време за 5 АЕЦ-а. Без никои от тях да се строят едновременно.

Наистина си :смехурко" и в часовете по физика явно си смъркал някъде....попрочети малко за да не се излагаш галфончо!!!

Айдеее... пак ще правим стратегия. Ние сме държавата с най-много стратегии и стратези през последните 20 години. Да се чуди човек как така сме на дъното?.. От "матриала" явно ще да е...

А нямаше ли референдум с НЕ по темата?

референдум с ДА по темата... Ама народа никой не го бръсне...

Проектирането на АЕЦ Белене стартира преди Вранчанското земетресение през 1977г. При направените сондажни проучвания на площадката, на неголяма дълбочина, се достига до базалтова скала, която се приема за скалната обвивка на земята. Това е идеална земна основа в сеизмично отношение. При следващите фази на проектиране, се правят допълнителни сондажи и се установява, че въпросната скала е само голяма морена, довлечена през ледниковия период. Предварителните сондажи случайно са попаднали върху нея. Всичко останало са льосови наслаги и наноси. Въпреки това се решава да се строи. От ЦК на БКП чрез Мин. съвет, се поставя, едва ли не, партийно поръчение,- да се намери решение на проблема. Предлага се направа на баластрена възглавница, която да замени част от слабите почвени слоеве. Започва изграждането на възглавницата. Учените от БАН, прилагайки "Спектралния метод" за определяне на сеизмичните сили, взимайки характеристиките на "Вранчанското" земетресение, установяват, че влияние върху сеизмиката, оказват земните пластове на дълбочина до около100м.Изграждането на баластрен насип-възглавница се обезсмисля. Започват препирни между ядреното лоби и гео-физиците. До този момент изразходваната сума е около 3 млн. лв. "Не може да се установи", кой е виновен за хвърлените на вятъра милиони-тъй като проектът е РУСКИ. Строителството продължава. Най- накрая надделява разумът и обектът е спрян временно. След фиаското на комунистическата идеология, с решение на Народното събрание, строителството е спряно окончателно. От тогава, до сега, политиците непрекъснато спекулират с темата, например комунистическият малоумник Румен Овчаров, който също не прави изключение.

България и в момента произвежда повече ток от колкото потребява!

..при това почти двойно повече! Имаме 60% излишък лятото и около 40% зимата.

евтина алтернатива на тока от ВЕИ и ТЕЦ-Марица, който е по 1.26 лв. без ДДС

Щом имаме излишък, защо през зимата бяхме на косъм от режим на тока?

Да да, затова ревахме зимата на румънците за ток, а те ни отказаха.

Излишна паника, създадена от БСП покрай изборите. Най-високото натоварване беше 72% от наличния ток. Зора беше, че не искаха да пускат студените мощности, че не са палени от десетилетия.

и кво стана? Без ток ли стоеше,като при байтошово врееме?

България в МОМЕНТА е ПОСЛЕДНА в ЕС по всички показатели!!! Ако така се развива промишлеността ни, и въобще държавата ни, може и да си прав, че в пещерите и циганските гета, където ще са набутани туземците на тази територия, няма да имаме и в близко бъдеще нужда и от толкова електроенергия.

Газ ще си купуваме от Турция, а ток от АЕЦ в Румъния и Турция. Не ни трябват газови и ядрени инженери, на нас ни трябват мутреси и мутри и чалга, разбира се! Това трябва да са мечтите на нашите деца - да станат мутри с мерцедеси или мутреси с айфони. :-)))

Плюс калинки, като лейката! За тях няма значение, че лека-полека ще отидем в пещерите с подобна "стратегия" за развитието на държавата ни! Важното за такива е, че докато има комисионни и лапкане от еврофондовете (което няма да продължава вечно), трябва да са под крилото на Винету и да са се насмукали здраво и да са осигурили поколенията за пребиваване на по-добри територии с по-читаво държавно устройство от нашето.

Най-голяма нужда имаме от пенсионираните плювачи тук които като се почне от земеделие,през хранителна промишленост че чак до атомна енергия от всичко разбират и всичко знаят най-добре....видяхме резултатите от "великия поход към цоциализъм и комунизъм" до къде ни доведе,че още не можем да потеглим като хората а и вие селяндури сте ни на главата да ви храним,че да може да храчите по-обилно.......няма да споменавам къде ви е хоризонта

Докато умните се наумуват, лудите вече се налудуваха...

Група водещи руски учЕни доказа, че имам необходимост от яхта и замък в Шотландия. Но това никак не ми помага в покупката им..! Скандален ефект от науката!

кухо и тъпо.

По-тъпо е да си купиш 2 реактора и гьол за 5 милиарда. Много по-тъпо.