Всеки втори млад медик няма мотивация да остане у нас

Всеки втори млад медик не е мотивиран да се реализира в България, сочи анкета сред 515 млади лекари, извършена през май.

Обратно в новината

Коментари - Всеки втори млад медик няма мотивация да остане у нас | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Цени на обучение по медицина в Англия-15 000 лири на година, в САЩ-между 40 и 60 000 долара на година ,в Канада от 11000 до15000к.д. на година.Там студентите вземат заеми,които връщат години.А нашите дечица са малко наглички!Аз не желая да финансирам с моя труд и данъци образованието на хора,които после се гнусат да остават в България даже временно!И без това за всичко си заплащам на докторите,защото това което е по НЗОК е недостатъчно!

Ба да заминават където си щат.И всички останали прошляци.Защо ни се набяга за някакви пъпчиви посредствени студенти?Та какво толкова са научени?На търговия и постоянно хленчене за пари?Мне тези са Ни ненужни.Да ги обгрижват в така ннаречената Европа.

си разбрало душице. Остават предимно бъдещи корифеи , сигани и некои други бисери в националната огърлица.

Аз

Всеки кадърен млад човек - също.

Сега да видим какво ще се получи с новият министър на здравеопазването ! Каква реформа ще направи?

Държавата спонсорирала студентите медици - ДРУГ ПЪТ!!!

Ама всеки първи има мотивация да следва медицина в България,защото е евтино!Държавна поръчка и пей сърце!А ние всички с лишения работим в"скапаната Родина"и си мислим,че ще има после кой да ни лекува и като остареем да ни плаща пенсиите,както правим ние сега.Ама не!Низки им били заплатите и в Европата за чували с пари!А на нас новия студентски набор!Аз мисля,който завърши да работи поне 5 г. в България,ако не тати да продаде нивите на село или панелката у градо ида върне парите на народа!

Младите доктори виждат,че нямат бъдеще тук,за малко пари. Обаче днес имаше две статий на нашият ,,любим Б.Б.,,и понеже гнева на хората е много голям относно беднотията у нас и услужливите ,,дир,, ги спряха.То не,че има ефект от писането на нас обикновените,ама си изливаме болката. Но всички медий са подчинени на него,и не дават възможност да се чуе ,,народната любов,,

мои съученик с диплом 4.50 завърши медицина в пловдив... чичо му плащаше за всичко където трябваше

Прав им път! Ше требе да докажат че могат каквото и да е, на нова сметка. Аз съмстаро поколение ИТ, 1995 дипломирана от Ту София. Виждам новите балХар попълнения в британските университети - не моат да ми стъпат на малкото пръсТче! Нека излезнат, нека се докажат! ас протиф немам! стара чанта, лачена, излъскана и още работим - а новите се кинат там, дето ас съм чепик!

Колко странно - младите и образованите не искат да са роби на шефа Шиши и Боко?

Образованието девалвира в България! То даже се смята за порок! Разните плеймейтки,наводнили медиите,показват принизяването на инетелктуалния труд в тези години на прехода,показват как чрез тъпа чалга,рап и ниско морални конкурси от типа на плеймейт КИ и модел КИ ,могат да се печелят пари без никакъв умствен багаж и напън. Младите и ученолюбиви българи са избутани в ъгъла от тези агресивни и нагли ,абсурдно прости ВИП персони,заляли България и медийното пространство. Медицината е трудна и тежка наука. Хората посветили се на нея имат призвание,но и искат да работят с добро заплащане,което да компенсира безсънните нощи и тежкия и стресов труд ,който полагат. Медицината се превърна в търговия . Младите лекари получават мизерни подаяния и никакъв шанс за специализация и учене на тънкостите на професията от по- старите и опитни лекари,тъй като последните не показват и не учат никой. Няма и механизми това да се случи. По опитните лекари преживяват трудно и те с оскъдните си заплати. Нито едно правителство не разреши казуса със заплатите на тази категория труд. Не само това.От платените медии непрекъснато се бълва омраза срещу лекарите. Те самите пропадат ,оплетени в мизерното си съществуване. Дай боже да се промени нещо и мотивацията на младите хора да останат в България се промени. Може би трябва да има вид разпределение и задължение да остават в България и да бъдат изпращани по места където няма медицинска помощ,но отново трябва материален стимул. Три години минават бързо за един млад човек. В Канада има стимули за млади специалисти работещи на север.Много по- високи заплати и повече дни за специализация.

В статията има някои достоверни факти. 1.В Германия има остра липса на лекари. Младите хора там предпочитат да завършат Аусбилдунг-занаят и да работят. Считат ученето за излишно губене на време. 2. В Германия образованието не е ценност. Седят си в къщи и получават Хатц 4, малко , но има за папане. 3. 5000 Евро бруто, от тях 49 % данъци, в градове като Мюнхен 1500 евро прилична квартира, още 400 вонгелд *управител на сградата, общ ток , вода, застраховка на сградата , парно и т.н. Ел. енергия- 3 пъти по-скъпа, вода-6 пъти по-скъпа спрямо БГ. Е, който може , нека смята . Спрете да манипулирате младите хора , за да ходят в чужбина. Стига лъжи!

Общо взето си прав, ама пропагандата още взима жертви тук в България. Германия се е напълнила с хрантутляци, дето чакат такива балами от нашите страни да ги хранят. Идват и хитри нашенци, масово цигани, които купуват кабинети, медицински центрове, та даже и малки болници. Та може да се окаже че работолюббивите българчета ще работят за тях.

здравните осигуровки се плащат от Бюджета.

Да се напрви медицината изцяло платена! А който ще работи в България - след 10 години да му се опрощават парите. Иначе няма да спре изтичането на доктори. Другия вариант е увеличаване на данъците и таксите за медицинско осигуряване, ама това скоро едва ли ще стане ....

Никак даже не ни е лош ''матряла''- Много са ни ДУПКИТЕ в кацата , и затова хубавият материал изтича !!!!

на хората, следователно малко пари за здравно осигуряване, а медицината е МНОГО СКЪПО УДОВОЛСТВИЕ!

В България здравни осигуровки плащат само хората със средни и ниски доходи. За доход над 2600лв не се дължат здравни вноски. Т.е. всички депутати, министри, президентът и цялата администрация, която получава завидни доходи НЕ плаща 8% здравни вноски като простосмъртните!

това не го знаех!!!

Няма значение , нали '' НАЧАЛНИЦИТЕ '' ще са доволни !!

Каква мотивация, те за нищо не стават! Здравеопазването заедно с правосъдието са път за никъде в България! Докато не се обърне цялата система няма как?!

На село казваме : Ако не си храниш кравата , тя един ден ще спре да дава мляко!!!

по колко плащат????

Понятието "чуждестранен" по отношение на студентите може да се използва само за такива от извън ЕС. Ако си поляк и учиш в България, ще учиш при същите условия като всеки българин. Друг е въпросът, че преподаването е на български, което е пречка за чужденците. Идват студенти от Македония и Турция, които плащат ако нямат българско гражданство. Има и българи, които учат медицина в Германия, Франция и други държави от ЕС, но за тях никой нищо не вува в БГ, а и такива хора не съм чул да са дошли да практикуват в България след завършване на образованието си.

Турските студенти колко плащат???

Пълна идиотщина на МЗ и МО! Образованието на един медик струва стотици хиляди на държавния бюджет, а тъпаците се стискат да осигурят и финансират специализация на завършилите. В допълнение на тази дебилност - във всяка болница висят обяви за набиране на медицински кадри за Германия, Великобритания и Швеция. Цинизъм и безхаберие!

мотивирани са само онези, чиито родители имат частни клиники (не кабинети, а клиники).

си плащат за удоволствието да учат тук в родината си! Кое ги задължава, да не напускат, при тази ситуация ЗДРАВНА КАСА - БГ ???

Всъщност плащат една нищожна част от това, което реално струва образованието им. Плаща го държавата и всички ние. Ако трябва сами да плащат реалната цена, едва ли ще запишат да следват това.

Ако се плаща реалната цена на труда на един лекар, то той едва ли би бягал навън.

Държавата дава най-много пари за субсидия за специалност медицина, а лекари на практика не остават да работят за данъкоплатеца. Моите уважения към младите лекари, но ако това продължава, то по-добре държавата да спре да субсидира и те да си плащат реалната цена на образованието. Който смята да остава да практикува лекарска професия в България - безплатно образование и гарантирана стипендия. Трябва да се сложи край на този цирк бедният българин да плаща за образованието на тези, които ще лекуват чужденци.

Така е, но едно 955 (може би 98% е по-вярно) влизат да учат медицина, като си купуват студентското място. Тази инвестиция трябва да се изплати, с работа в България не може.

нещо за евроценностите като свобода на движението на хора, стоки и капитали или става въпрос пак за развит соц.

що не се поинтересуваш как стоят нещата в чужбина - всичко, което поискаш ти се осигурява, но като завършиш, трябва да си го отработиш - какъв соц, какви 5 лева - СИРЕНЕТО Е БЕЗ ПАРИ САМО В КАПАНИТЕ ЗА МИШКИ- или като у нас, плащат ти обучението, а ти отиваш после в чужбина ПАК да печелиш.

Ако мислишш да закрепостиш завършилите медицина, вярвай ми, никой няма да иска да завърши в България! В целия ЕС образованието е равнопоставено за всички. В Германия и българи и германци учат при еднакви финансови условия. Семестриалните такси често са по-ниски от тези в България!!! Я помисли кой ще е този български лекар, завършил в Германия и дошъл да работи в БГ за 500 лева?! Червенотиквеничковничетата явно съвсем са изтрещели!

Обаче в Германия ще му струва 20-30 пъти по-скъпо. КАто иска да бачка в Германия да си учи там. Аз не искам моите данъци да отиват за обучение на някой който няма да си ги изработи. Да взема заем и да бяга след 12 клас. Аз съм за пълно платено обучение на лекари в България и ако остане поне 10-15 години тук да работи да ги опростят!

Нали има пари за далъвери и бентлита достатъчно , за какво са ви лекари ?!

Нямам нищо против , но да не използват безплатното българско образование . Иска да работи в Обединеното кралство ,ами да намери начин да си плати и да учи там ...

КОЕ точно ВИСШЕ образувание в БГ е безплатно?!

В държавните университети по-голямата част от таксата се плаща от данъкоплатеца под формата на субсидии за университета. За специалност медицина това хиляди левове за всеки един студент на семестър.

ОбразОвание!!!!

Ами като се научиш да пишеш ще ти обясня каква е разликата между платено ,безплатно и никакво(твоето) .

В Държавна болница взима около 50 000 евро годишно без данъците. След облага не с данък взима около 30 000 евро годишно. Или чисто около 2 500 евро на месец. Сумата е ориентировъчна. В различните провинции заплатите са различни. В момента, в България едва ли има 50 човека, които да отидат и да започнат да практикуват медицина като лекари в Германия!

В Англия сумата е двойна на тази в Германия. Но едва ли има 50 човека , които могат да минат през ситото от последната година за да започнат като специалисти .

Имам познат лекар в Англия. Оплака ми се, че "пиян полски водопроводчик" взима почти два пъти по-вече от него, и че от азиатски лекари почти е останал без пациенти. И обмисля да се връща пак на континента.

Тия 2500 евра на месец ги вземат и читачи и миячи в Германия. Лекарите тям работят по 10 ч на ден и често също дават дажурства в събота и неделя. Та затова за тия мижави лекраски заплати на запад е пълно с незаети места. И си в грешка, пълно е с чуждестранни доктори на запад. В олницете е много вероятно да те лекува някой нашенец завършил в Плевен или Стара Загора или някое германско момичнце също завършило в България. Че там не се намират места за студенти по медицина лесно.

Със заплата 2500Е си жив умрел там. 1000Е ти е наема. После? Остават ти 50Е на ден... За кое по-напред.

Естественно , че няма да останат , след като 30г . тази държава се управлява от дебили ! Образовайте си ромляните дето Ви избират - те да ви лекуват !!! Накрая ще ви уврат празните глави , че само с охранители/ мутри / , полиция и олигарси - НЕ става , но ще е късно !!!! Успех на младите и кадърни хора с мозък в главите : Не си пропилявайте живота !!!!

Ще имат, накарай ги да плащат по 200 000 лв преди да напуснат и ще имат мотивация. Реститутките ми се ежат "Частна собственост". Частна е вярно. Обаче както те имат право на частна собственост. Така ние имаме право, на здраве и живот. Защо ни задължават да плащаме данъци? Общественият интерес е над частният. На кого по напред да плащаме, На студенти дето се канят да бягат, на цигани, на политици, на кого?

В грешка си, ако смяташ, че у нас висшето образование не се заплаща от студентите... Друг е въпросът, дали е частично или изцяло...

Абе образователен недоимък ,какво се плаща бе недоучил неграмотнико

Да, разбира се. Но в държава като САЩ студентските кредити по медицина са 400 000 $ Държавата трябва да се грижи за данъкоплатците, не за разни крадци.

Като за толкова пари толкова...

Ами това е... пазарна икономика!

Лекарка с две специалности, топ в професията и в специалността си в България, барабар с всички дежурства в болница и 22 години стаж - 850 лв заплата! В частния си сабинет я изкарва поне 3 пъти, защото е изключителен човек и лекар, но на държавното не може да се разчита, освен ако не си партийна калинка...

Нека да заминават, на никого не са длъжни тези млади и образовани деца - те са свършили това, което е трябвало да направят - да се изучат успешно. Благодарение на своя труд те са станали лекари, а не защото държавата имитира грижа за тях. А и много малко са хората, които заслужават техните грижи. Повечето възрастни, уж образовани и умни, оставиха простаци и наглеци да определят бъдещето на децата в тази държава. Затова заслужаваме не лекари, а попове, врачки, магове, екстрасенси и прочее идиоти да се грижат за здравето ни. След като не уважаваме образованите си и будни деца, ще си седим в Ретроградния Меркурий, ще строим църкви, ще четем хороскопи, ще контактуваме с извънземни, ще търсим Ванги и ще плащаме за разваляне на магии.

напротив, длъжни са, длъжни са на родителите си и на всички онези от които се взимат данъци за да може младите да получават безплатно образование, друг е въпроса ако си го плащат сами - тогава вратите са широко отворени за тях, да ходят и да слугуват на претенциозните "западняци", защото тук може да ти кажат всичко и да те лекуват както им скимне, но нека да се пробват така в Европе, един шут и са навън, само някой да се оплаче и веднага ги гонят, да не говорим пък че заплащането на балканските лекари е много по ниско от това на европейските.

Така е, ама сме длъжни и аз и още повече ти, да не позволяваме мошеници да ни управляват така, че 30 години след премахването на комунизма, България да е по-зле отколкото тогава. За толкова време един Сингапур стана от безпросветна колония най-развитата държава на планетата. Колкото младите лекари завършващи в България са задължени, толкова сме задължени и ние, да им осигурим достоен живот. И не само на тях.

ако са били държавна поръчка, длъжни са да върнат парите, които държвата /т.е ние/ сме инвестирали в тях.

по вашата соц. логика всички хора с висше образование заминали на запад трябва да плащат, ами те са 2 милиона и отгоре. нека да платят и тогава и лекарите ще си платят. злобни човечета сте вие, за това образованите бягат от кочината бг.

българите ,освен да запълнят дупките по света ,като че ли за друго не стават ...и единственото, което ги вълнува е за колко(повече) да се продадат !

то вече е опасно да се ходи на лекар.

ходи на врачка. За там осигуровките важат ли?

То и на запад хич не си е работа. Учил тука 6 години, после още 2 специализация и на запад.....санитар! Не им разрешават повече от медицинска сестра да стигнат там.

много си прост! работливите и находчивите си имат даже и собствени клиники и взимат на месец повече от годишната заплата тук на една голяма част от лекарите!

Познавам 10-тина заминали да сепциализират в Германия. Истина е, че после не работят като лекари в Германия. Повечето заминаха и практикуват в Австрия и Щатите, защото заплащането и условията са по-добри.

аз пък нямам мотивация да отида на лекар, дори когато съм болен..

След две посещения в болница (като пациент и придружител) напълно загубих мотивация да плащам здравни осигуровки.

Остана ли нещо с което запада не подмами нашият народ да се самоунищожи? Къщите ни се рушат, земята пустее, водата отровена, хората оставят всичко вместо да вземат по една гьосаница и да подгонят де що има бандити. Европейци ще ми се пишат- СОЯ ЕВРОПА БЕ, ТАЗИ КОЯТО Е ПЪЛНА С МЮСЮЛМАНИ? Българските мъже са станали по европейски модел някакви търчи лъжи. Само за пари се говори- по европейски модел, а те се смеят и не вярват, че сме толкова глупави. Къде са българските жени и майки да вземат по една дряновица и да спасят децата си от тези бандити, които съсипаха и света и България? Ама не смеем да излезем на улиците от много западна демокрация.

ТАКА ЩЕ ВИДЯТ ДАЛИ ИМА СТРАНА ПО СВЕТА, КЪДЕТО ДА ИЗТОЧВАШ ДЪРЖАВНИЯТ БЮДЖЕТ, А КАТО ДОЙДЕ ПАЦИЕНТ ДА ГО "ГЛЕДАТ КАТО ПОДВИЖЕН ПОРТФЕИЛ" И ДА МУ ИСКАТ ПАРИ И ОТ НЕГО

и като стоят известни години в германия и други страни от европа, се връщат в българия, защото такава далавера няма по света

Не познавам върнали се тук лекари, щото им било, видиш ли, "на далавера"...

Харчим пари за да заминат после... ами по- добре да им се плаща по- добре и да останат и ще се спестят пари така.

На запад никой вече не иска да работи като доктор, защото и тамне си струва вече. Та нашите млади доктори са направо засмуквани. Бейко Борисов ре радва че имаме доктори за износ. У нас населениетонамалява, докторите също. Напълно нормално е. Вчер четох че много наши ученици искали да учат в западни университети. Ето това е еидн от примерите кдето не трябва да се харчат пари за излишни запаадни университети. И с мижавата измислена диплома от България ще бъдат засмукани.

вече няма медицина в българия. всички доктори са гола - вода.

Не, всички, съвсем не всички. Просто за добрите трябва да подготвиш много парички, а и някой да ти е обадил, кои са наистина добрите, защото и доста от некадърните не се стесняват да си искат.

Как един млад доктор да остане в България, като заплатата му е подигравка за труда и таланта ? Когато мутрите изчезнат от България и се прокарат нормални закони и заплащане, тогава и докторите ще спрат да бягат в чужбина и ще се завърнат в България ! Не е нормално, полу грамотни депутати, да получават повече от един доктор !

Това подобие на държава не заслужава образованите си граждани. Обществото ни в България е изостанало сериозно в развитието си. Причини за това - колкото искаш. Какво да търси тук един образован човек сред бизнесмени комунисти и забогатели първенюта от ДС?

Бойкоторайте бе хора. Извоювайте си заплатите. Изгладувайте ги. Не работете за жълти стотинки. Не на робството

Извянвайте, ама на баба Яга в Студентски град , предлагат по-висока заплата в магазинчето за алкохол и цигари, отколкото взема специализант. По-надолу в сладкарницата, сервитьорките вземат двойно.

Затова трябв още като ги приемат медицина, да подписват - поне пет години задължителен трудов стаж в българска болница след специализацията - или възстановяват парите по обучението си (все едно са били приети платено).

Не Куне. Избий си соца от тиквата. Трябва да им се заплаща достойно.Но за целта трябва другата тиква да не е на власт. При него са добре платени само лилетата. Наглити и прости труженички

аз пък подкрепям мнението на доцентката. Защо да е соц? просто така е справедливо. Държавата инвестира някакви пари (и то немалко пари) в обучението ти, за да бъдеш по-късно полезен на здравната й система. Ако искаш веднага да бягаш на запад - свободен си, няма никакъв соц, но трябва да възстановиш (поне част от) сумата, която държавата е вложила в обучението ти.

Ама другарко Радинова, так не надо! Нали сме част от Европейския съюз, свободен пазар на труда ... как да Ви го обясня, а бе нещо като соц. република в рамките на СССР.

И правилно, за какво да остава? Че то един шофьор с 3ти клас стартира на повече: Но, природата празно не търпи, здравната ни система ще колабира, и край с безплатното здравеопазване: и нещата ше си дойдат на мястото, край с безплатната мед помощ на мангустите и вечните опашки от пенсионери пред кабинетите, за щяло и нещяло

И ДА ИСКАТ НЯМА КОЙ ДА ГИ ДОПУСНЕ ДО КОКАЛА ..АКО НЯМАТ НАСЛЕДСТВО ПО МЕДИЦИНА ОТ РОДИТЕЛ ЛЕКАР ТО НЯМАТ ШАНС ДА СЕ НАМЕСТЯТ НА ДОБРА ПРАКТИКА В БЪЛГАРИЯ ..ЛЕКАРИТЕ НА СЕ ПЕНСИОНИРАТ А РАБОТЯТ ДО СМЪРТ И ВЕЧЕ НА ПРЕКЛОННА ВЪЗРАСТ ..

това беше и целта! България обучава лекари и специалисти, които после отиват да лекуват европейците. А тука ще ни пратят по един фелшер на 10 000 аборигени докато измре племето и се отвори място за мангустите.