Фондация: 200 лв., ако кръстите детето си Аспарух или Тервел

Фондация "Въздигане” обяви, че ще даде 200 лева на семейства, които кръстят децата си с български хански имена.

Обратно в новината

Коментари - Фондация: 200 лв., ако кръстите детето си Аспарух или Тервел | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Биляна платно белеше .. Не ви го сакам виното, а най го сакам момчето що напред ТЕРА кервано ..................................................... ТЕРА= ВОДИ, ПРЕДВОЖДА ТЕР = ВОДАЧ, ПРЕДВОДИТЕЛ ТЕР-ВЕЛ , а понеже в гръцките източници заместват Б с В в действителност е ТЕР-БАЛ = предводител голям или велик предводител , прогонил арабите от Балканите. В Зап. Европа е известен като св. княз Тривелий. Българския княз ТЕРБАЛ 8в. е представител на владетелския род ТЕР, който е просъществувал векове. ТЕРес = Водителя, водача. Български княз от Тракия, а според фалшивата ни история тракийски владетел одриски цар 6 в. пр. Р. Хр. ТЕР-ТЕР = Водач на водачите, аналог. с цар на царете. Български Цар-13в. , още един от владетелската династия ТЕР. Последният цар от този владетелски род е внук му, Българския цар Георги ІІ Тертер-14в. Copy-paste: ".....В спадащият някога в нашите владения град Дурач е намерен един особен надпис........Той е каталогизиран като Epidamnos-414, а текста намираме важно за нас име - Τηρεὺς Τρεβελλίου -Терес Тервелов, Терес син на Тервел. Оказва се, че по време на Античността на Балканите е живял човек, който е носел името на древен одриски цар, а името на баща му е идентично на това на по-късен български владетел. Кой обаче да поднесе на българския читател тази информация?"

Аз

Български хански имена не съществуват. Съществуват турски, унгарски, че даже и еврейски хански имена. Български - не. България никога не е имала ханове.

няма да има други имена при циганята освен горепоказаните ха-ха.

Това ще доведе до бум на мангали с имена на ханове...

Голяма мъка е за дявола,че Бог е най-силен!

по име и дух като Крум Страшни, та един ден да оправи тази прогнила държава, а след него да дойде нов Симеон Велики та да даде нов Златен век на държавата ни народа ни!

Ей ся напълнихме маалата с български аристократи - сополиви и крадливи чавета! Нека ги асоциират всите българи с техните царе! Е по-голяма тъпотия скоро не се е пръквала! Какво ли още има да видим!!!

И познайте кой ще лапне парата?? -Айшето... Идиоти !

ГНУСНА ПОДИГРАВКА С БЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД

Ако кръстя детето си Аспартер, 400 лева ли ще взема?

Аз подкрепям напълно инициативата. Така може и някои цигани и турци по селата да ги посменят...

Що за арабо-мюсюлмански подход е това - няма и едно предложено име за момичета. Патриотична идея, която само издава липсата на интелектуален потенциал сред тези ''патриоти''

Ако в едно семейство има двама сина с имена Кубрат и Тервел, дали фондацията ще ги подпомогне 400 лв за да си финансират боксовата кариера? Или само за новородени е бонуса?

кръщаването е въвеждане на човек в християнствотои какво има христянтвото общо с тия имена

Турците са давали по два ката дрехи, с които можело да се купи цяла къща или дюкян и повечето българи пак не се отказвали от християнска вяра , майка и баща. Тия искат за едно агне да ви правят на намерени на улицата без майка , баща традиции и вяра. Много сме изпаднали под водителствотпо на родните идеолози , патриоти , щом може ни смятат , че сме за едно агне. По турско излиза сме стрували овече щом са ни смятали поне че струваме една къща с градина или дюкян.

Какъв български дух въздигат, до 20век бългаинът такива имена е нямал и децата са кръщаавани на баща и дядо , предимно схристиянски имена, не по повелята на някви идеолози бандити и хъшлаци да се оказват от баща си и христа в името на някви вероятно несъществували лица отпреди хилядолетия. По сигурно отчуждаване от българския дух от отказа от майк и баща и христа за пари и луди идеологии няма.

Титлата Хан и тази форма на имената на българските владетели стават популярни през годините на социализма като част от руската Панславистка политическа теза която има за цел да представи българите като пришълци по собствените им земи, които вече са били населявани от ентноса Славяни, който пък е обявен за оригинално Руски. А траките понеже не се вписват в тезата някак си мистериозно изчезнали. За нито едно от тези неща няма исторически доказателства, докато за обратното има стотици. Въпреки това Панславизма беше агресивно наложен като официална теза и влезе в учебниците. Всички стари документи противоречащи на руската теза бяха забранени а учените които дръзваха да търсят истината бяха санкционирани с цялата тежест на комунистическата държава. Дори и днес БАН е под силно руско агентурно влияние и цялата тази генерация от историци създадена през соца предпочита да се свива и да си мълчи. Съвсем наскоро Б. Димитров с половин уста се отказа от титлата Хан но разбира се никога не каза цялата истина. Интересно как тази уж родолюбива организация която толкова се вълнува от българска история някак си е пропуснала всичко това и активно пропагандира руската теза.

Няма нито един (нула) средновековен документ където титлата Хан стои до името на български владетел. Оригиналната форма е Канас-у-биги. Старата форма Канас/Каназ преминава по-късно в Кнас/Княз а цялата титла е Княз-от-Бога. Руската пропаганда предпочита формата Хан само защото е азиатска и представя българите като азиатци. В най-стария български документ изреждащ българските династии (Именника на Българските Владетели) ясно са записани оригиналните форми на имената. Оригиналното име на Кубрат е Курт, а на Аспарух е Йеспер. Формата Курт-Пат е съкратено от Курт-Патриций тъй като Курт е носил тази титла в двора на Источно-Римския император. Формата Йеспер-Рехс е заради традиционната титла Рехс/Рекс която е обозначавала имената на легитимните владетели според Римските закони и дипломация. Разбира се Римската връзка е неудобна за Панслависката теза съответно са подбрани възможно най-екзотично звучащите форми на имената.

Аз не смятам да раждам деца за да стават пожизнени роби на топлофикация.

Асен и Асан едно и също име ли е по произход ?В училище учителката го увъртя нещо не знаеше. А Ясен ? Да не вземат детето за мангал, щом им опасност да го сметнат , значи ще го набедят сигурно.. Шишман също ли е българско, като е тюркско . И щото значи дебелак ли не го препоръчват, все пак е аристократично българско.

За да се възпроизведе тази новина не се иска акъл, може би трябва да си клиент на психиатрична клиника. За съжаление това е потенциала на законотворците в страната. Лудост....

Вирсачи е модно ама Тервел носи пари.....

ще се навъдят много циганета Тервели да стягат кисията ...

за някакви кирливи 200 после детето ми да ме псува цял живот

Кубер- Янтра се нарича един от най-популярните индийски талисмани за материялен успех. Просто щракнете в гугъл и ще ви излезе.Това са древни български имена. Янтра е прекрасно име за момиче. А църквата е затривала

След Симеон-Хасан, току-виж се появил и Аспарух-Ахмед.

Този призив е отправен към ромското население. Сега ще имаме много Аспаруховци и Тервеловци - запазена марка /мургавелковци/.

Що ли и на мен първата мисъл ми беше същата!

Като се изчерпят тези предложения - давам по 10 лева ако някой си кръсти детето Путkин. Бюджет има достатъчно. Айде на опашкатаааа Ще звучи гордо - Путkин Иванов, Путkин Петров и ще са все мургавички. 10 лева са си 10 лева

Че той българскит дух, е мноооого против алъж вериш отношенията. Толкова мног, че още навремето господ арите бог ари са нарекли разменните средства от монети пари. Защото щом не познаваш и не ползваш технически разменения материял - злато, сребро, мед, диамант - нищо нямаш освен една гола пара ... и надеждата и зависимостта да го размениш срещу нещо, което ползваш = кожа, зърно, лекарство.

Сега.. ние кат имаме 7 деца, имам ли право по две да са с еднакви имена? За една саседка питам

Маалии - само да разберат братята - от римляни ще станат ханове... :)

Дали пък в опорочаването на имената не е смисъла?

Браво за инициативата ,похвално, имам познати които се кръстели децата си-Браян, Елбрус, толкова е смешно..

те тервел и кубрат и аспарух под връх елбрус са срали та не е толкова да не се връзва

pompai

Името не работи ,човека работи.

айде то и сега циганетата се казват Аспарух, ама сега вече всички цигани ще носят имената на хановете ни.

Значи мангалята ще се счупат да кръщават чаветата с тия имена

През 1960 година учих в град Девин, където имаше един учител по математика,който си беше кръстил двете си деца-Ленин и Сталин!?!? Колко ли пари са му дали другарите?

направили са го учител

Идеята си е добра. Стига сте си изливали омразата! Ще е добре да започне възраждането и на женски имена като Мара, Пена, Гина и т.н. Бабите ви да не са се срамували случайно от тях, че ги изкривявате "модерно"?

Що не и Гицка, Цура, Пецка, даже Бозка - все звучни български имена на дами от близкото минало!!! Аз ако имах близначки, щях да ги кръстя Бани и Шора! Може Берко и Вица, ако са момче и момиче!!!

Що не 500 лв ако преминат към тенгризма?

Група хора са решили да популяризира позабравени български имена, и веднага се намери някъв блогър да говори за някакво наддаване. Не мога да повярвам какви прости блогъри има. Пълна простотия. Моите деца имат и ще имат български имена, а не международни, не заради 200 лева. И не се дава мотивация за Михаил и Петър, защото са донякъде по-популярни. И цялата работа не е за тези 10 семейства, а просто да се вдигне малко шум, за да могат и други хора да се замислят.

Не е лоша идеята да се възражда българското, но не за пари, защото ефектът ще е потресаващ. А Михаил и Петър не са български имена.

А ЗАЩО НЕ КРУМ ИЛИ ЙОАН ???

В коя друга държава ги правят тези работи? Май има хора с опасни болести

А как да се кръщават момичетата за да се вземат тези 200 лв.?

пагане напримерно

Пагане е художествена измислица на Вера Мутафчиева.За българската жената в средновековието и езическият период няма почти никакъв изворов материал по темата.

Е, как - ТервелКА, АспарухКА;)) Ако искаш 200 лева...Нямало е жени ханове, та да търсиш женския аналог... Щерката ще те пцова до 18 , пък после ще го смени;)

Калина, Косара, Пресияна :)

Белослава, Кера-Тамара сестра на Иван-Шишман.

Имаше един период в който всяко второ цигане се казваше Симеон ....

Тия луди ли са? Циганката с 10-те чавета няма да запомни как си е кръстила поредното, но 200 лева са си 200 лева. Знаете ли колко кила тютюн могат да се купят за тия пари?

10 цингета - десет Аспарухчета :))))

представям си как тези имена се... циганизират....

А по полицейски сводки ще може да се изучава история;)) Аспарух преби Тервел... Крум открадна(!) 3 кокошки...

Би било добре някой да даде данни за тази фондация. Забележете, подкрепят се имената на владетелите само от Първото българско царство, нима последвалите владетели са по-малко достойни? Ще плати ли фондацията за име Михаил? Според критериите, вероятно не. Но княз Борис при кръщението си приема името Михаил. Българин ли е Борис - Михаил. Християнството му е необходимо, защото България по това време е трета по могъщество в Европа, но на нея се гледа недобре понеже е езическа държава. Борис иска окончателно да премахне остатъците в съзнанието на народа за двойствения произход, за двете религии. Но на някои много им се иска това дело да се забрави. Това не означава, че едно българско семейство не може кръсти детето си Аспарух или Тервел/ впрочем той е канонизиран от християнската църква за светец за приносът му за спасението на Европа от арабското нашествие/. Право на родителите е да изберат името. Крайно вредно е да се дават пари за приемане на име по списък на "фондация"...,търсим начин да разделяме народа си. Запазването на народа и държавата зависят преди всичко от демографския проблем, от българските момичета и жени, само те могат да спасят България! Нека по-бедните български семейства се подкрепят материално, но това не може да става чрез фондация или от държавен орган, не може държавата да изолира част от своите граждани - цигани, турци и пр. Но има институция, която е в правото си да подкрепя християнското семейство, това е БПЦ , тя е извън държавата и никой не може да я обвинява за подобна мисия. Тя може да си създаде своя фондация..., нека радетелите на българщината подкрепят църквата със средства. Сигурен съм, че милиони българи ще го направят, но ще го направят ли БОГАТИТЕ? Само отделни хора от богатите ще помогнат...И накрая, въпрос към фондацията - как мислите ще погледнат на идеята ви българите от Македония, в коя мелница наливате вода...Хора, не е българска тази идея, не е тук родена...

"Забележете, подкрепят се имената на владетелите само от Първото българско царство, нима последвалите владетели са по-малко достойни? " Изключително интересен въпрос - заслужава си да се поразсъждава защо фондацията се е съсредоточила към този период от историята на България...

Не,че не ас достойни,но не онсят български имена а християнизирани гръко-еврейски....освен това след цар Петър голяма част са с ромийска кръв ,изключая КОмитопулите,а Асеневците въпреки,че са велики владетели поне повечето са си чисти кумани...Иван Шишман е чист евреин/по майка значи чист евреин/....кака ви звучи всичко това и кой е виновен аз цялата тази бъркотия страхливеца,предател и родоостъпник канартикин в последствие кан Борис,наречен МИхаил....56 рода славни корави българи до 9 коляно....и вместо да е проклет на вековете е канонизиран за светец този плъх,защото е некъдърник и не можал на набие порядъчно ромеите както правели предците му и голяма част от следващите владетели....

Колобара, май-вероятно не си българин, а ако си , то си от тези, които прочели някоя книжка и вече са интелигенти... Посочи един европейски владетел/монарх/ от средновековието до наши дни, който е "чист"...Колко от византийските императори са гърци? А френските, испанските, английските, австрийските, немските..., а руските Романови, които управляват 300 години, чисти руси ли са? Екатерина Велика е немкиня и носи най-голямата слава на Русия...Ще презрем Иван Шишман, че бил евреин...., ако не беше, България нямаше да падне под турско робство...?В една демократична страна обвиняват Чарли Чаплин, че е евреин, което не е вярно, а Чаплин отговаря: "Съжалявам , но нямам тази чест..."Въобще ...като ратуваш за "чистота' то добави една "Хайл...та да не си губим времето с теб...

ама тея ханове са турци от азия. това повече на туркизаця мяза отколкото на българизация. истинските български имена за момичета са салата, ракия... телса, стомна... а за момчета, вино, прасе, тупан, селянин, говедо, ...

Опа,да наречеш турци българите е много опасно,челеби може ти хвръкне башката има люти ора....

ше те качим. и тебе и жена ти

кобрата като стане световен шампион ще трябва да му плащаме та да си кръстим децата на негово име

Ехаааа! Досега всичкото сиган кръщаваше и пълнеше маалата с Лоренцовци и Памели. Сега из маалите "ханове" ще защъкат...