Парите за ТЕЛК са около 1 млрд. лв. годишно

Социалният министър Гълъб Донев заяви, че изразходваните средства за пенсии и обезщетения по ТЕЛК са около един милиард лева годишно.

Обратно в новината

Коментари - Парите за ТЕЛК са около 1 млрд. лв. годишно | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Таванът на пенсиите отпада от 01.01.2018 год. поне такова решение имаше по времето на Калфата!Кога сте го променили?

В тази държава няма правда... покрай многото фалшиви ТЕЛК решения ще накажат и наистина болните, защото няма закони, ако има те не се спазват пък и корупцията е на световно ниво.Така вгледахте се в парите за пенсии за инвалидност, но първо започнете от субсидиите на партиите и онези 240 хрантутняци... чиито стандарт плаща народа.

Разделяй и владей, искат пенсионерите да се изпокарат , а те да са добре , да ама не ,депутатските заплати да станат1500лв. , нито стотинка повече,, олигарсите вън от парламента и никаква охрана на Пеевски , Доган и разните таб хитреци .

Айде стига сте ни занимавали с инвалидните пенсии, да погледнеме най напред депутатските заплати , а някои от тях с милиони , хотели , разни олигарси , ама не , народа трябва да се гърчи , да има за тях, а те бля, бля бля в парламента , няма що много тежък труд .

а за санирването колко са парите

Познавам циганка, която 15 години получаваше инвалидна пенсия от България и през цялото време работеше като селскостопански работник на остров Крит /където климатът позволява да се работи почти целогодишно/. В България си идваше само за ТЕЛК-а.

а соц.министъра защо си замълчава че половината от ТЕЛК са фалшиви и защо години наред не се направят повторни експертизи за които се знае че здрави като пънове...егати реформите

МИРИШЕ МИ НА КИСЕЛО ЗЕЛЕ ;)

имам роднина инвалид с телк пенсия - не завиждаъте на такива пари - това са десетилетия живот с постоянни болки при ходене, операции, отделно не съм съгласен, че инвалиди лесно си намират работа - само ако са много образовани и са на бюро - колко са така? а от продаване на вестници се печели 50 лева на месец.

Нужни са закоодателни промени за насърчаване на надомната работа. Дори човек на инвалидна количка без образоввание може да сгъва пликове за писма, да прави мартеници или да шие на шевна машина.

Първо да се намалят разходите за партиите, след това на депутатите:от 240 да станат най-много 100 и след това да нищите мизерните пари на болни /в повечето случаи/ хора!!!!!!

Вярно е, че в повечето случаи хората са болни от нещо си, като и повечето работещи са болни от нещо. Напълно здрав човек рядко се среща.

Има издадени Телк решения със 100% инвалидност и право на работа!А хора с по едно око минават на телк през 2 години като че ли ще им поникне око! Пълни абсурди!

Не ми е ясно, защо пенсионер над 75 години получава пенсия и за нетрудоспособност, защото има намален слух. Нали е в неплноценна трудоспособност по принцип, поради броя на годините-да е жив и здрав още много години. Това е деиствителен случаи.Сигурно има много подобни.

ВСЕОБЩА ТАЙНА Е,ЧЕ СРЕЩУ ПАРИ ЗДРАВИ ХОРА МИНАВАТ НА ТЕЛК!!!ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ПРАГА НА ПЕНСИИТЕ,НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН ДА ОТПАДНЕ ДОКАТО МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ НЕ ГАРАНТИРА ОТЦЕЛЯВАНЕТО НА ПЕНСИОНЕРА,МИНИМУМ 400 ЛЕВА!!!

АМА КАКВО ПЛЯМПАТЕ ТУКА, БЕ ДЪРТОФЕЛНИЦИ? КОЙ ЩЕ СЕ ПРЕБОРИ С 5000 ЛЕКАРИ И 250000 МОШЕНИЦИ - И ХИТЛЕР, И СТАЛИН ДА ДОЙДЕ - НИЩО!

трябва и размера на пенсиите да се обвърже с реалните средни доходи в страната и срок на актуализация от 3 месеца (също както депутатите си измислиха правило за актуализация на заплатите и всеки път си го потвърждават) . техните заплати (както и пенсиите) са ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ, който ежегодно утвърждават, но за себе си с осигурено увеличение, а за пенсионерите не искат да направят същото.......

Пенсионерино, да беше се поинтересувал, бе! През 2015 г са премахнати добавките към инвалидните пенсии. Вече на никого не дават, без значение от какво е болен. А на тези, които вече са дали не могат да ги отнемат, защото преди 5 г България е подписала конвенцията за правата на инвалидите и сега трябва да я нарушат. Но нищо. Постепенно тия, които вече са взели, ще измрат, а на никой повече няма да дават. До 10 години тези добавки ще изчезнат. Предполагам, че до 10 години ще премахнат и инвалидните пенсии изобщо и ще решат, че всеки болен, който не е на легло, може да работи нещо. Който няма кой на го храни, ще умре. Има човек, има проблем, няма човек няма проблем. Твоята мизерна пенсийка обаче няма да се вдигне нито с лев, бъди сигурен. Спестените пари ще идат у крадливите политици.

знам от достоверен източник, че добавки за инвалидност се дават по отделен списък, а не по този за редовната пенсия. - явно има пак някаква практика за заобикаляне на правилата или си е оставена такава вратичка..... това е практика във всичките ни закони....

както всички закони у нас - кой взел - взел, който не е взел - да е взел т.е. ЗАВАРЕНО ПОЛОЖЕНИЕ....... Законите у нас са пълни с подобна вратичка- ЗАВАРЕНО ПОЛОЖЕНИЕ , И ОТ там нататък следват едни увъртания, едни добавки, изключения ит.н. - дори и адвокатите трудно се оправят с подобно законодателство, как обикновения работник да се оправи в подобна юридическа джунгла?!

А парите за депутати, министри, охраната им - колко са годишно???

Тия дето са сложили охрана на певски за наша сметка-съд и затвор!

РАЗ ГУГУТКА Е ОТ ДОЛИНАТА НА ДЪЛБОКИТЕ ШАЛВАРИ И ПЛАНИНСКИТЕ ДЖЕНТЪЛМЕНИ С 5 БУКВИ ...... БЪЛГАРИН С ИМЕТО ГЪЛЪБ НЯМА :))

ШАРО, не се прави на завеян!При тези диагнози не разбирам как и на какво чукаш.Папкай си и не се меси при нормалните хора!

Мечо, ще дойде време и ще разбереш ... може би, много работи ще разбереш - да Боже да си в съзнание за да можеш и да ги почувстваш. А за чукането няма да ти отговарям, за да не ми изтрият репликата , но ти се сещай.

Не мислите ли, че полицай или военен, хванати в престъпление и уволнени впоследствие, трябва да вземат после 20 заплати накуп. В другите държави ги лишават от тази привилегия.

Публична тайна е, че в цели села и махали, населени от малцинството, всички деца са болни от астма. Понеже си плащат, не си правят даже труда да разнообразят диагнозата. Има ли държава на тази територия, или няма. Има ли лекар от ТЕЛК, който да е влязъл в затвора, или няма? Има ли правосъдие, или няма? Въпросът е само риторичен, отговорът е ясен. Важното е да си разпределят баницата помежду си и после само да спазват закона на омертата и ще си живеят живота.

Много тъжно е, но си истински прав човече. Така е ромите не работят и се редят за инвалидни пенсии.

И епилепсия, бате, и епилепсия. Учат децата как да изиграват припадъци пред лекар.

Масово в ТЕЛК комисиите взимат рушвети и издават решения за инвалидни пенсии само на който си плати. Колко хора има дето са здрави, с инвалидни пенсии и работят нормална работа като здрав човек. Ами то нали право и съд в България няма. Който може да взима рушвети си го може. То в болниците рушвета е практика, камо ли в ТЕЛК комисиите. Толкова ли няма по една камера да им сложат пред кабинетите.

Що не изкараш на бързо една медицина(някакви си шест - седем години в Медицинския и още толкова специализации), ставаш член на ТЕЛК(а защо не и на НЕЛК) и показваш как трябва да става работата?

Надявам се, че не си и ти от тази корупция. Затова в България е зле положението - нищо не се върши както трябва и поголовно се краде. С корупция, без контрол винаги ще сме последни. Ако искаш мога да ти кажа и тарифите какви са в ТЕЛК комисиите и ако не си платиш рушвета горко ти. Казвам ти го това защо има хора, които наистина са инвалиди, но не са си платили и имат мизерни пенсии. А пък има дори бизнесмени, които са си платили - водят си бизнеса, карат си джиповете и взимат инвалидни пенсии за сметка на истински нуждаещите се.

Шаро,ако се провери материалното състояние на началниците на ТЕЛК и съответно комисиите на ТЕЛК,стандарта и начина им на живот лесно ще се докаже ,че твърдението за корупция е вярно.

Очевидно е,че шаро суче от телк!

Пожелавам ти по същите причини , поради които аз суча и на теб да ти се удаде възможност да сучеш ... но да знаеш - много е горчиво тава сучене.

а, толкова са, при положение че имаме 15% от населението с инвалидни пенции, ПЕТНАДЕСЕН ПРОЦЕНТА! АбеЕлютен световен рекорд, дължащ се на пословичната корумпираност на българина, която разбира се го дразни само ако той не я извършва. Та, ето това е истинският проблем, 90% от тези пеоции трябва да бъдат премахната, по комунистичерско те са били давани на едва 70 000 човека/при 9 милиона население, днес на 850 000/при под 6.5 реално население.

Най-големия проблем на България са инвалидите.Не е проблем липсата на икономика и производство,нито корумпираната съдебна и политическа каста.Не е проблем простотията и неграмотността,нито лощото здравеопазване.Най-големия проблем за България са инвалидите.Предлагам да бъдат ликвидирани и с техните пенсии да се вдигнат депутатските заплати.

всички ценности са обърнати наопъки. Ако си извадиш тапия - всички пава получаваш заради хартийката, но ако съвестно си вършиш работата , плащаш си данъците, грижиш се за семейството и за здравето си държавата не ти дава НИКАКВИ ПРИВИЛЕГИИ, но ако мошеничиш , криеш доходи, не полагаш грижи за децата си и за собственото си здраве - държавата трябва да те осигурява ..... Стига с тази социалистическа уравниловка - така се съсипа държавата и продължава това безобразие. Цялото внимание на управляващите се съсредоточва върху осигуряването на ненормалното.....

Напълно съм съгласен с теб.За съжаление народът ни е ненормален.Естествено и политиците са такива.Не може да очакваме от ненормални хора нормални неща.Всичко е сбъркано тотално.

За незнаещите-телк ми намали % нетрудоспособност,защото съм била излекувана от рак.Нямах пари за да им платя компетентното друго мнение.Половината Ихтиман получава пари за астма при деца,които без здравословни проблеми.

Обжалвахте ли това решение на ТЕЛ - ка?

И за обжалването искат пари!

А погледна ли какво пише в "наредба за експертиза на работоспособността"? ТЕЛК работи по нея. Там пише, че до петата година от диагнозата, ако няма признаци за активност на заболяването, дават %. След петата година - не.

Несправедливо е на получилите пенсия за стаж и възраст да се дават добавки за инвалидност. Възрастта за пенсиониране е съобразена с жизнените възможности на човек да работи интензивно. Следователно по един илидруг начин, хората достигнали пенсионна възраст са инвалиди. Много е трудно да се формулират здравни норми за инвалидност - има болести които остават скрити и изведнъж ритваш камбанката, а може да ти дадат висша степен на инвалидност и да стигнеш и минеш 90год. Дори и лекарите признават че движението, подходящата работа и социалната иктивност могат да подобрят състоянието на болните. Като им се дават подаяния за инвалидност се постига обратния ефект.

Ха дано да те тресне я инфаркт, я инсулт( но да останеш жив и да си в съзнание, памперс) и ела тогава да продължим разговора.

много си зъл шаро и лошо лаеш. Аз на 70 г. все още работя и осигурявам половината от заработката си в държавния бюджет, но не джавкам срещу хората и държавата като теб - явно си мързел, който иска да получава без да дава.

Кой пръв започна "джафкането"? Каквото повикало - такова се обадило! Ако питат теб то и преживелия съпруг може би не би трябвало да получава част от пенсията на починалия съпруг - може би не е справедливо по отношение на пенсионерите които никога не са били семейни?

защо кълнеш човека, какво лошо ти е направил?! Че ти дори не го поднаваш. Той пише че дори на 70г. работи - няма начин да е здрав но работи.

И сега ТЕЛ - ковете оценяват дали да се даде "право на труд" на съответният инвалид или не.И много от инвалидите предпочитат да работят - по ред причини.Но в много от случаите работодателите не желаят да държат на работа служители с намалена работоспособност - пак" по ред причини". И какво става с тези хора - тридесет и пет години се е осигурявал, тряснал го инфаркта или инсулта, но "комисията" преценява че все още може да работи еди какво си - и приятна работа ... друг е въпроса че този човек и нежелан и не го допускат на позицята на която евентуално би могъл да работи. И за да бъде обективна ТЕЛК, то тя трябва да е съставена САМО ОТ ЛЕКАРИ - ИНВАЛИДИ с поне десетина години стаж като такива (инвалиди).Останалото е "сития на гладния вяра не хваща"!

Уважение и състрадание към действителните инвалиди.Всички ментета-вън!

На вниманието на социалния министър -в сега -действащата формулата за определяне на пенсиите има голяма НЕСПРАВЕДЛИВОСТ..!?Не може мъж ,работил з8години ,на 62години ,но сега е на Минимална Работна заплата ,изчислената му пенсия да е около 130 лв-при пенсиониране...!?Това означава ,че изчислената му пенсия .е около и под 30 от заплатата ,което е подигравка с цял Народ..,защото няма друга такава държава, с подобно унижение на хората ,работили цял живот...!?В Европа средното отношение пенсия от РЗ е над 60-80% от заплатата ...!?Необходимо е тази умишлена ГРЕШКА , направена на времето при министър Иван Нейков в правителството на Костов,да бъде поправена...!!!Това е срааааммм и унижение за българина..!?

формулата е несправедлива, Тя беше необходима на правителството за да натрупа необходим минимум в пенсионния фонд и беше приета за ПРЕХОДНИЯ ПЕРИОД. Но този преходен период се проточи вече 20 г и не му се вижда края - дори по-зле става. Голяма е грешката , но тези които я оформиха документално още заемат длъжности, от които зависи промяната и не желаят да се правят промени - те за себе си са си осигурили добра държавна служба и ще са на тавана на пенсиите и затова не им пука за работниците които с по 40 г.честен труд трябва да оцеляват с 300 лева на старини.

МИ лекувайта хората от малки до пенсия .Давайте нормална пенсия не само да карат на доизживяване .

Да избием инвалидите, а с освободилият се милиард да поканим бежанци за издръжка.

Аз съм военноинвалид с психично заболяване,което не ми позволява да работя,защото съм постоянно по болници.По образование съм ел.инженер и ако бях здрав щях да работя по специалността си и щях да получавам добра заплата.Сега пенсията ми е 180лв.Само за сравнение-минималната военноинвалидна пенсия в Полша е 500евро,а тук е 75евро.Не пожелавам на никого да се разболява,защото здравето е най-ценното нещо на този свят.Сега смятам да съдя Държава за психическия тормоз,който ми се налага с постоянните заклинания към инвалидите и постоянните промени,които объркват и притесняват хората.

Който е сложил минус му пожелавам да стане инвалид и да не взема никаква пенсия.

едва ли си толкова зле щом имаш пари да съдиш държавата..... Но в живота има много видове работа - все идин от тях би могъл да вършиш и да си докараш допълнителен доход, още повече като чета написаното - не си глупав, нито си неграмотен, че и ползваш и интернет връзка, но не за да си заработиш нещо а за да хленчиш и недоволстваш срещу държавата.......Точно такива като теб карат трудолюбевите хора да се съмняват че от социалните пари незаслужено се отделат за тарикати.

А ти от къде разбра,че не работя?Когато съм добре,примерно 3-4месеца в годината работя като охранител.Не си мисли,че съм легнал и чакам да умирам.И още нещо ще ти кажа.Пострадал съм когато съм изпълнявал военния си дълг към България-по време на мисия.Рискувал съм живота си,а такива злобари и простаци като теб,само будят съжаление в мен.Бъди здрав

Повечето от парите за ТЕЛК отиват при цигани с фалшиви болести и затова пари за ТЕЛК има, а за пенсии няма. Ако тоя 1 милиард се даде за пенсионерите минималната пенсия може да е 400 лв., ама пенсионерите са християни повечето и те трябва да умират от глад!

След като се направи така наречената "реформа" с инвалидните пенсии, резултата ще бъде такъв, че фалшивите "цигански" инвалиди ще продължават да получават пари, а другите истинските не!

Г-н министъра при проверка на освидетелстваните от ТЕЛК-овете и получаващи пенсии да се обърне сериозно внимание на служителите в ТЕЛК-овете и техните родственици ,защото над 80% от тях са ИНВАЛИДИ -МНИМИИИ и изпразват касата на НОИ...!!!

Трябва да се направи проверка на всички инвалиди и фалшивите да връщат парите, а дикторите, които са раздавали срещу пари в затвора !

с таван на пенсиите в момента,вяма да получат индивидуалните си пенсии,а че ще данат пенсии без таван само на новите пенсионери защото в НОИ има информация само от 1997 г нататък... много греши. Съд ще има да го знаете!

Трябва да се направи така, че средствата да отиват при тези, които имат най-голяма нужда-шернах го от статията...Глупаво!При тези които наистина са болни,трябва да отиват парите,а не при всеки втори циганин,който на комисията е платил!!!!!!!!!Циганите разследвайте-поне половината пари ще спестите,подкупни Господа!

Браво за назоваването на истинските факти

Аз нямам инвалидна пенсия,но смятам, че нещата малко се истеризират.Да предположим,че този милиард половината е реален.Значи бориме се за 500 хил.Толкова изтичат само при половин обществена поръчка!Докъде стигнахме-да завиждаме на инвалида,че не бил достатъчно инвалид!Просто обществото ни е вече толкова бедно и лошо че не може и не желае да съчувства даже и на нещастниците!Позор!

радвате се въобще е вземете пенсия били и без тавана.Не се мисли как пенсиите ще почнат да отпадат и минимална не можем да вземем без да сме се осигурявали.Де да си с пенсия и малко отколкото без.

колко ли мангала точат яко телка и здравната каса по принцип, без да са допринесли с каквото и да е за тази държава!

Лично аз бях на ТЕЛК преди 5-6 години, заради сърдечно заболяване. Повече от десет години след прекаран инфаркт проявявах упоритост и не исках да призная пред себе си, че съм инвалид. Имах усещането, че призная ли това нещо, ще призная поражението си. Когато се явих пред ТЕЛК-а и видяха изследванията, както и от колко години съм се "крил" от тях, направо ме наругаха и само дето не ме набиха. Когато ме удари инфаркта бях само на 47 години! Как да призная, че вече съм четвърт човек? Определиха ми инвалидност 75% и добавка от 25% от социалната пенсия, т.е. някъде около 40 лв, дори не зная колко са. Това е "великият грабеж", който аз, като инвалид, върша! А, да... плюс някакви 19.50 за социална адаптация и прословутата винетка! Ето, представих ви се, за да видите що е то лентяй-паразит-инвалид! Кой както иска, така да го разбира!

качеството на живот зависи не само от парите, но и от културата и образованието на човека. Как да си обясня поведението на хора които трудно връзват финансово двата края, но са готови седмично или ежедневно да дадат последните си средства за комар, тото, лото , пиене и пушене......? Без да си спестовен няма как да си богат. Имам наблюдения над голям брой семейства и смело мога да кажа че не сме пестелив народ. Не се отсява важното от дребното и ненужното -масово липсва знание за културата на здравето и живота. Хората от тъпотия, недисциплинираност и алчност се осакатяват а после плачат като посяци държавата да им осигури пари за да живеят.

Тоя чува ли се какво говори? Колко години ще се ощетаяват още хората?

те не са хора те са ченгета, кой взема максимална пенсия, само военни , полиция и висш слугинаж

Пропусна, че такива пенсии вземат ВИСШИТЕ от изброените от теб категории!

Съпругът ми е инженер,никога не е бил ченге нито чиновник! От къде на къде ще ощетятате х ора внасяли съвестно от джоба си в НОИ? Персоналния регистър в НОИ събира данни от 1997 г. какво означава за стажа на хората преди това?

Правилата са несправедливи и делят човешкия труд на измислени категории....... Щом един вид труд е нужен и търсен от обществото - той е полезен и следователно трябва да е достойно заплатен. Уж сега трябва да има пазар заработната сила и той да регулира заплащането НО ДЪРЖАВАТА НАСИЛСТВЕНО СЕ МЕСИ И СЛАГА КАТЕГОРИИ, ТАВАНИ, ПРИВИЛЕГИИ И ПО ТОЗИ НАЧИН ОБЕЗЦЕНЯВА ИСТИНСКАТА ССТОЙНОСТ НА ЧОВЕШКИЯ ТРУД.

Ромските махали са почти изцяло населени с инвалиди, здрави, прави и мъзеливи. От истинските инвалиди също много могат да работят. Може да не могат да копаят камъни, но са в състояние да метат улици или да продават вестници. Така ще има пари не само за пенсии, а и за достойно заплащане на истинските инвалиди.

цигани метат улиците, а вестници никой не купува вече, при тази безработица това си е като минимален базов доход да не умрат от глад

Икономисте, кой е казал, че инвалидите не работят? Разбира се, че работят, при положение че намерят работата, която могат да вършат. Инвалид не означава неработоспособен. Именно поради това има различни проценти инвалидност! Много малко са тези, които не могат, с инвалидност над 90%, които имат нужда и от асистент, за да вършат насъщни нужди! Който може да работи, той работи, защото инвалид(реален инвалид!) не се става от мързел и от лежане на гръб! Спомни си приказката, че от работа се гърбавее, а не се хубавее! Бъди жив и здрав и дано не попадаш в тази категория! Няма нищо по-гадно от това да се чувстваш в тежест на близките или пък направо излишен.

На 15-ти май протест на хората с ТЕЛК. Лично на мен ми писна от вашите екперименти, всичко да ви се носи на комисиите и вие винаги да търсите и ровите непрекъснато за да ни режете. Айде стига толкова.

Свидетел и потърпевш съм от "ЧЕРНОБИЛ". Преминал съм примерно 3 пъти изследване с pet скенер, без да съм платил за това общо 9000 лева. След като държавния служител проф. Шиндеров е виновен, БЮДЖЕТА ЩЕ ПЛАЩА НА ОНКОБОЛНИТЕ. В Хасково кой ще се погрижи за разболяващите се от ''лъчева болест''?! Разбира се че това ще е държавата, която изпълнява "ПРОГРАМАТА ЗА ИЗТРЕБВАНЕ НА БЪЛГАРСКИ НАРОД" от 1988 година, "хуманно". Поради тези причини, аз не очаквам чувствително увеличение на инвалидната си пенсия. Моля се, Господ да ме подпомага, след като не ме иска в "отвъдното".

Имаш "лъчева болест" така ли?

Извинете , но за ЧИИ сте в тези "комисии по ТЕЛК?????? Във фирмата в която си губя времето/държавна/от 89 по списък, 19 са с ТЕЛК и познайте/все са Ц И Г А Н И /-здрави са , като бикове???????6-тима сме БЪЛГАРИ , кой куц,кой с инфаркт- а мангалите са със 75% инвалидност?????КАК стават тези МАГИИ??????? И ние искаме САМО това което ни се полага -НИЩО повече!!!!!!

Ако имаш нещо читаво като доказателство това е за прокуратурата.Но има и едно голямо,но. 1.Циганите не са толкова платежоспособни,че да подкупват цялата ТЕЛК. 2.Нечовешките условия при които живеят сигурно се отразяват на здравето им. 3.Важното е че при вас работят,а не крадат.Може и по-малко,но работят.Защото други мургави се занимават само с кражби.

те само демонстрират бедност, но я виж какви пари плащат за купуване на булка ...... Те са търгаши - търсят вратичките в закона и слабостите в човешката психика за пазърлък, лъжа и кражба. Не подценявай тази им "дарба". Не отричам да има бедни между тях, но наблюдавай внимателно журналистически клипове и ще видиш колко много от тях са дебели - това няма как да е от бедност. Колкото до лекарите ,които им издават документ - едва ли е срещу пари - по-вероятната причина е рекет (заплаха за живота и имото на близки и роднини) . Свидетели сме че държавната власт не може да се справи с основното си задължение - даосигури живота и имота на българите ..... Това дава сила на циганите да грабят останалите работливи хора директно криминално и социално (чрез фалшивите правила засоциализация и подаряване на пари от бюджета). Единствено нормална социялизация може да се прави чрез труд , много и качествен труд за да станат равноправни българи.

Ха така прочети всички коментари под твоя и виж кой кой застава на амразурата в защита на фалшивите болни откроява се бързо ще го разпознаеш !!!

Я ни светни притежаваш ли знанията и диплома за да преценяваш кой е болен и кой е здрав или това е работа на лекари,а не на политически боклуци опитващи се чрез пенсиите да манипулират народа.Дай пример колко са заведените дела за фалшиви ТЕЛК свидетелства.Ако има такива съмнения НОИ са тези които трябва да ги оспорват пред НЕЛК или да ги дадат на прокурора.

А защо инвалидните пенсии са от НОИ? Не трябва ли да са от Републиканския бюджет?

Това беше идеята още през 2006г- но ТРОЙНАТА "коалиция" дори и НЕ даде гласност по темата!?!?!?Медиите бяха стопирани!!!!!Не че сега е по-различно!!!!!!!

То па голямата разлика. В България наяма осигуровки в истинския смисъл. Напрактика всичко е данък.

Защото цял живот внасяш осигуровки за пенсия, инвалидност или смърт, затова! И не мисли че това е подаяние на държавата, това е нейно задължение по договор (задължителен за всеки)

Ако се направи статистика за брой инвалиди например на 100 000 жители-КАТЕГОРИЧНО ще сме първи в света......

Нормално е, след като сме на трето място в света за най-бързо изчезваща нация...

След като сме на челно място по сърдечно-съдови и онкологични заболявания... как да бъде? Може и да има някакъв процент измамници, но като цяло българите сме болен народ!

болен,но от мързел,алчност и крадливост

глупак

Най-добре е пенсионното осигуряване да се отнеме от държавата и ДА ПРЕМИНЕ КЪМ БРАНШОВИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ. Само така ще се освободим от ШВЕДСКОТО РОБСТВО.

ГОРЧИВАТА ИСТИНА е ,че в БълХария на един ИСТИНСКИ инвалид има поне още ПЕТ /5/ фалшиви.ФАКТ Е!

Пиша коментара втори път перефразиран, защото го изтриха. На 1 инвалид колко министри, депутати, секретарки, лични шофьори, администрация, данъчни, милиционери и други лежащи на държавния бюджет има? Защо тях не ги споменавате? Значи на инвалидите 100 лева пенсия е голям проблем, за 30 години демокрация от България изчезнаха доста милиарди и то не към джобовете на инвалидите - там проблем не видяхте ли?

Болен здрав носи, хайде като знаете колко пари изтичат ги насочете към друго място.

Който мисли да посегне на парите на инвалидите няма да види бял ден. Фалшивите с рушветите ще си запазят пенсиите, а ше се посегне на най - безпомощните хорица. Грозно и гнусно.