Индустрията у нас: високи печалби - ниски заплати

Индустрията в България реализира една от най-високите норми на печалба в Европа, плащайки едни от най-ниските заплати в ЕС.

Обратно в новината

Коментари - Индустрията у нас: високи печалби - ниски заплати | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Извод - ОЛИГАРХИЯТА НА #КРАНА!!!

абе каква индустрия бе..я вижте тези банки изедници които реализират огромни печалби от милиарди левове на гърба на народа...намалиха лихвите по влоговете силно да 0 процента а парите на хората ги ползват в банките, мръсни изедници нищо не правят тези в банките само ползват огромни скъпи офиси и лапат ли лапат пари лапат паразити мръсни

Ами това е капитализъм - плащаш малко, продаваш скъпо и остава капитал за теб ! Някои катили чак сега ли разбират, че капитализма е добре за хората с капитал (без значение откъде го имат) - останалите са им роби !

Заплатите - в шивашкото производство и фармацията, а пък рентабилността - в добивната промишленост. Къде е логиката? Като казваш А кажи и Б.

Всички тук са големи бабаити и призовават за протести само докато са пред компютрите! Ние не сме нито чехи, нито поляци, нито словаци, нито унгарци и затова търпим да сме роби за вечни времена! Затова и държавата, в която живеем няма никакъв прогрес, никакъв напредък, пък ако ще и в още сто Евросъюза да членува! Овци!

Цитат " Не сме народ, не сме народ, а мърша" ! Не се коментира !

симо

Това само потвърждава правилото, че бедните можеш да нахраниш , но богатите -НЕ.

симо

защото това ИСКАТ и чуждите и нашите капиталисти///Това им донесе демокрацията///...

високи печалби от ограбване на труда на българите .....народе стига чака.....

"Индустрията в България реализира една от най-високите норми на печалба в Европа, плащайки едни от най-ниските заплати в ЕС." и пак не им стига!!!

смотаняци от тези няма. много пъти сме казвали абе аланкоолу след като сте такива познавачи на всичко, гледате в канчето на другете ,ами направете няколко предприятия и покажете на практика как се плаща 1000 евро заплата в текстила, плащайте и ще ви издигнем паметник за заслуги в бизнес теорията. така с празни приказки на събрания нищо не правите.

Защо да се напъват синдикалистите, след като се изхранват от държавни поръчки!?

И какво искате да направят профсъюзите? Профсъюзи се правят с ХОРА!!! Като се е свил всеки и го е страх да застане с исканията си - само по коридорите и в нета ще се оплакват едни на други от злочестината си.

"Профсъюзи се правят с ХОРА!!" Така е, но там начело слагат все ЧЕНГЕТА.

Така е - лакомията на новоизлюпенети милионери няма насита... Трудно се издържат - жена, деца, любовници, прислуга, къщи, вили, коли.... Всичко това гълта много... робите требва да работят даже и денонощно...

Къде сега е протестната мрежа?Защо никой не протестира за вдигането цената на парно,ток вода?Не сме народ,а продажно племе.Ако някой плати веднага ще се вдигнат на протест.

Нашите синдикалисти са некадърници. Защо не кажат, че в България един работник издържа един пенсионер. И не само това, ами му плаща и задравните осигуровки. Защо синдикатите не кажат, че плащаме над 40% данъци и ги плащат предимно най-бедните, Богатите не палщат защото реинвестират или спестяват, а в България главанат тежест е при косвените данъци. Просто всеки един трябва да сравни приходите от ДДС и акцизи с тези от данък върху доходите и картината става ясна. Сбъркани са ни данъците. Защо са ни сбъркани данъчните закони, политиците и синдикатите. А бизнесмените малчат защото техните данъци са ниски и това им позволява охолен живот, докато работниците им страдат от това.

Хората се осигуряват за пенсия от собствените си заплати.Ако работиш, ти се внасят пари удържани от заплатата ти.Така,че никой не работи за да издържа пенсионер.Иначе защо удържат тези пари.Или някой открадна пенсионните фондове.

А именно! Кой открадна пенсионните и здравните фондове? Какво става със системата на НОИ? Защото сега наистина един работник издържа един пенсионер....

Nqkoj si

Ей много им се "овиждат" тези няколко дни в годината които са празници... Като трън са им в очите... Едва ли не благосъстоянието ни се крепи на тези няколко дни... Когато вземат "Европейски печалби" а плащат "Български заплати" е супер, но много ги "боли" когато няколко дена в годината работниците им почиват, а те им плащат за това...

730 000 - 750 000 хил. бюджетни лентяй на държавна и бюджетна хранилка.

Ами стачкувайте за по-високи заплати. Много от инвеститорите са алчни като акули. Ако в действителност фирмата печели доста, стачката ще помогне, но ако не печели много, може и да фалира.

Работодателите освен и те да минат тънко по шенгенски и да кажат на народа, че докато не си оправи съдебната система и не се пребори с корупцията никакво повишение на заплатите!

Мъдър съвет! Трябва да се оправи съдебната система. Която ДА ВИ ОСЪДИ и да ви ТИКНЕ В ЗАТВОРА за гРабежа и пладнежките кражби на работниците.

а оправете я де таз корупция, а с комунизма кой ще се бори после? лелеее, ами свободата на медииите, а екологията, сакън

преговор, има стачка, хората са я измислили и затова работят за добри заплати.Стачка, това е задача на синдиката и работниците, не на правителството, не на парламента, не на омбуцмана.

Безмерна алчност, но натрупаното от едни се харчи от други, тези след тях.

Нашенският феодализъм и чорбаджийство го няма никъде. Още от училищната скамейка младите гледат на запад, тук е ад. Плосък данък няма в нормална държава, освен в Исландия, където е 38% ?

симо

Е да ама НИЕ сме ОТЛИЧНИЦИ НА МВФ И СБ...Остава една корупция да преборим ,а с комунягите ще се борим винаги.... То без врагове и борба има ли демокрация.

бизнесмен в българия?! винаги е предизвиквал смех тоя въпрос у меня... дават жълти стинки и се разхождат с луксозните си возила, тръбейки, че ХРАНЯТ МАСА НАРОД!:-) ей, бизнесменченца... българске...:-))))

Това не е особено вярно. Всички фирми плащат под масата, така че реално заплатите са много по-високи. Иначе как ще се обясни поголовната бедност, която КНСБ се опитва да внуши, и пълните супермаркети и магазини??? Да, бедни хора има, обаче как някой с минимална заплата може да си позволи смартфон, чисто нов телевизор и прочее екстри. А тия, завиждащите, що не си направите вие фирми, да поемете отговорността да развиете бизнеса - тогава и вие ще си возите говете в скъпи коли....

А да не би да незнаете, че хората живеят на кредити, за да притежават всичко това. Та дори и за почивка теглят кредит. Но сигурно сте от хората, които не знаете какво това е кредит.

Истината е призната макар и след около 20 години.На онова време моя позната започна работа в италианска фирма.За 6 месеца заедно с други момичета ходи на обучение в Италия.Плащаха им като на италианките.Върнаха се и заплатите станаха 3-4 пъти по-малки.Девойките се разбунтували, италианеца в прав текст им казал, че вашите власти не разрешават същите заплати като в Италия.Почти цялата група напусна и изчезна в чужбина.Те това е сценария.Терминал 2, за останалите геноцид.Кой кавото си избере.Трябва им територия на хората, купуват си политици на килограм и каквото кажат началниците.Сцнарият е в действие...

дАНО ТИ ОКЬОРАВЕЕ ОКОТО - ТО И БЕЗ ТОВА НЕ ВИЖДА НИЩО? Хората ходят в супермаркетите, защото все някъде трябва да пазаруват. И да си вземат нешо преоценено, , за по евтино. Пълните колички на няколко човека в "супермаркетите" и полупразните торбички на други - или си кьорав, тъп бългрски "бизнесмен"

.......грабят от народът гладен, граби подъл чорбаджия, за злато търговец жаден и поп с божа литургия! Грабете го, неразбрани! Грабете го! Кой ви бърка?.......

А защо тогава не подкрепихте Корнелия Нинова, която твърдо се обяви за по-голяма рола на държавата, като регулатор??!!??

Защото директорът на фармацефтичната компания, дето плаща малките заплати, е от БСП!

Ахаа, значи искаш да кажеш, че след 8 години управление на ГЕРБ, все още някъде има останало някакво директорче от БСП, ясно ...

Ама той Корнелия Нинова ли се казва?

Защото не й вярваме на обещанията. Тия супи сме ги сърбали и преди. А и как да вярваш на Корнелия - парашутист при Иван Костов (тъмно синьо, СДС) и впоследствие пребоядисала се на тъмночервено - фурнаджийска лопата и нагаждачка. И само не ми казвай, че било заради принципи. Тия хора нямат принципи и са го показали безброй пъти.

Така наречените бизнесмени, даже и тоалетната хартия си купуват без ДДС.

Що не станеш и ти т.нар. бизнесмен и да си купуваш и ти мечтаната тоалетна хартия бе ДДС? Или викаш по-лесно е да седиш в панелката, да си си сипал по една ракия (домашна, от село, нали Динко?) и да драскаш пролетарски простотии по форумите? май така ти олеква, Динко, че си несретник, нали?

симо

Ти като боклук си достатъчен, че и друг да се натиска.

""""""Индустрията в България.....""""".Нека бъдем сериозни ,България е тотално деиндустриализирана.Даже в статията се изрично подчертава , че българия има най-ниско интелектуалното производство.Шиене на гащи ,потници и добивно.В първото са зангажирани хора, за които четвъртокласното образование е равно завършване масачузетския технологичен институт, а второто просто изнася ценните и редки метали в чужбина , а за нас остава замърсена и ограбена природа , онкологични и други заболявания .Няма високо точно машиностроене , няма химическа индустрия , за електроника и електротехника да не говорим.Даже консервната промишленост работи с вносна суровина.Ние даже нямаме текстилна промишленост,

симо

....Изброил си какво ни взе демокрацията....и ни донесе слугинска икономика на ишлеме....Това е наистина разцвет според соросоидите.

Нищо ново.Просто КАПИТАЛИЗЪМ.

Абе то и в Швейцария е "просто капитализъм", а се наблюдават известни разлики...

Бедни сме,защото чорбаджиите са много алчни!

Благодаря ти за прозрението - страхотно! Как не бях се сетил. Дай сега един мобилен да ти звънна да направим един партизански отряд с тебе ... да видят те тези алчни чорбаджии, като вземем властта как всичко ще се оправи.

не само. чорбаджийте са и много тъпи. 1во са тъпи, после са алчни...

Комунизма отдавна умря, вече живеете в други времена, забравете че сте нещо. Печалбата, моята и на конкуренцията е най-важното нещо. Дали ще ядете боклуци,и ще плащате много това за мен няма значение - Печалбата е важна. За мен вие не сте по различни от куче пазач, теле, камион, кран,шкафче. От всички неща, които изброих най ценно е това, което ми носи най голяма печалба. Ако не,сменям го с друго.Вие си избрахте този строй, така стоят нещата. Вашето време за мен е мое. Вие сте един материал, който ми принадлежи, ако не на мен то на конкуренцията. Не ме интересува какви разходи имате, колко ток плащате и дали стоите на топло или студено през зимата,какво ядете. Не ме интересува с какво се обличате и как идвате на работа. Някои дори по пътя за,работа си чупят глави,ръце, крака, веднага ги сменям с други. Да знам вие сте модерно мислещи и това още повече ми увеличава печалбата-тя е най важната. Вие не сте роби, вие сте свободни хора и когато си поискате може да напуснете и да останете без работа! Но за колко време и къде ще идете? -В чужбина, идете и там е същата ситуация, само на Лунната и на Марс е по различно, тук на Земята ние капиталистите властваме. Работете повече, мързеливци такива. Не навикаш ли едно животно, не го ли удариш с камшик, не го ли уплашиш, то няма да те слуша така както, ако е набито.Комунизма отдавна умря! Запомнете го това! Сега сме на власт ние Капиталистите!

Комунизма отдавна умря! Запомнете го това! Сега сме на власт ние Капиталистите!...Kapitalista...,takuv ferman si napisal..., moze i da drasnes edno redce s adresa na mandrickata ti.Da ia posetim...kaT se kazva, da si se opoznaem...

Вие едва ли сте способен да оцените и капката вода, която някой би Ви дал, ако изпаднете в нужда. То бива гьонсурат, бива, ама Вие се оляхте! И знайте, че с бой и навикване няма да постигнете нищо, дори животното ще Ви се опълчи, запомнете го, не сме в пещерния период....

симо

Не знам що ти нацвъкаха минуси....Та ти изброи евроатлантическите ценности.....И най -после хвърли маската на демокрацията...Каза истината.....ТОВА Е ТЯ.

Обяснявам му на един новодошъл бизнесмен, че в този сектор, в който идва - ИТ, заплатите не са такива, каквито ги афишират на запад. Там се говори за 200 евро заплата в България, но това е минималната. А той си мисли ще дам 1000-2000 евро и най-добрите ще ми лижат пантофите. Аз му обяснявам че, добрите работници западни фирми директно ги изсмукват с далеч по-големи предложения, защото дори и с тези предложения пак са два пъти по-ниско платени от при тях. Добър работник ще го търси с фенер. А ако го намери трябва да е готов да му плати. Аз му обяснявам, той ме изкара, че камо ли не съм го нещо работил. Пожелах му успех. Ето такива работодатели идват в България - заблудени, нахъсани за яката печалба. Ама търси и обучени и със опит и не знам си какво още.

Всичките западни компании спазват стриктно едни и същи подход. Идват в България наемат готови офис площи. Наемат наготово обучени хора прехвърлят работата за евтината ръка. Цялата продукция се изнася. Продава се навън. Печалбата се генерира в чужбина. Тук се превеждат пари само за заплати и за наеми и поддържане на офисите. Стриктно не се инвестира в нищо. И това е защото държавата го позволява!

симо

Това е защото глобализацията унищожи държавите и наложи КОРПОРАТИВЕН ХАОС.Дори и при нас сега си ,,избрахме,, милионер....Аз не очаквам той да РАБОТИ ЗА държавата,той знае само себе си.

до всички босове ! съгласен съм че образованието и акъла помагат да станеш бос ... но маи повече помага маята . както и да е , нали има нужда от чистачи , шивачи , мячи и т.н. а тези хора не са ли хора ? нека боса има милиони , но не знам какво му доставя удоволствие да гледа бедните около него и да живее сред тях ... има една : хвърли зад тебе за да намериш пред тебе !

Производството тука във фирми на западняци се източва през офшорки и се получава че работи на "загуба". Не се отчислява нищо към бюджета като данък печалба а се изнася годишно продукция за над 47 милиарда лева! Това плюс ниските заплати на работещите в тези фирми е ГРАБЕЖ!

Нищо де, важното е да има постове за Домусчиев, Вигенина и най-върлите синдикалисти!

Аз съм капиталист, и не ме интересува на тези които плащам, как живее и дали му стигат парите. Има пазар на труда.А,ние работодателите сме по малко от работниците, не ме интересува дали някой е щастлив, като ходи на работа. Искам този работник Да,ми носи пари.

Скоро с това мислене ще си лижеш гъза за сол. Ще ми е кеф да те гледма как правиш това.

Щеше да си много умен в 19-ти век. Ама за твое съжаление е 21-ви. Спасява те за сега само това, че БГ е още в 19-ти. Ама колко ли време ще е още това?

Хахахаха, точно за това и си намирате такива "специалисти". Ако знаеш на колко "работодатели" като теб съм отказал оферти за работа... Не мога да си представя кадърен човек да почне работа при теб. Затова и се чудите как да закърпите положението. През колкото производства да съм минал, навсякъде е така.

Тест

След още 20 години в България ще останат само пенсонерите, политиците, бизнесмените, циганите и малко обслужващ персонал.

Два милиона за шефа, на всички останали във фирмата - общо сто хиляди. Като няма държава, ще си ни яздят както им е кеф..

Време е да се вземете в ръце хора, никой не ви е виновен! И аз работих 15 години в частна фирма, и аз обвинявай кой и какво ли не, докато не хванах нешата в ръцете си. Не се страхувайте, образовайте се постоянно, бъдете любезни с клиентите си, и винаги бъдете иновативни...да, нама да пиете бира в 6 след работа, няма и да почивате първоначално нито събота , нито неделя....но след като изградите име, то почва да работи за вас, и ето сега примерно, в Пловдив, който уж го полючт че бил беден град аз за миналата година съм спестил 60к, при все ч еимам ипотека и семейство с дете и помагам на родителите си и тъща ми ( плащам им сметките) А сестра ми в Испания една стинка не е спестила, бачка като вол на плантацията и постоянно реве по телефона, ама не е образована и не иска да е образова, няма как да стане това. Бъдете упорити, рискувайте, образовайте се и ще дойде, неминуемо е!

Тук става въпрос за друго а именно че хората на ниски позиции нямат шанс за достоен живот и не могат да си плащат дори сметките. Дори и тези на средни управленски позиции не може да се каже че са добре. Добре са само в няколко сектора. Статистиката ис сравненията с Испания са показателни.

Ниската образованост води до ниска позиция. Самообучение, развитие ...

Отделно, бъзнесът прави неимоверни усилия да ограмоти и направи работниците си конкурентни, но отново по русковлияние българина не иска да се усъвършенства, образова постоянно и тн, в следствие на което производителността ни е ниска. Освен това, заради постоянните хубридни путинови войни много кадърни хора напуснаха държавата в търсене на по добро начало в истински демокрации, надалеч от руската кочина

Ходи се "бъзнеси" с малко водка, че като ти гледам "хубридния" правопис, ти треперят ръцете за нещо руско.

оправданието с производителноста вървеше преди 10на години. Това отдана вече не е така и доказателството е фирмите които се надпреварват да строят предприятия и да ползват ефтина работна ръка. ОБАЧЕ...хората не са будали и който може бяга от тази корумпирана дупка.

Какви хапчета пиеш незнам, но не те бива с главата много.

Абсолютно глупости! Бизнесът в България е редовно потъпкван и рекетиран от скъпите ресурси идващи от Русия и пряко, и коствено от Путиновият слугинаж! 25+ години Русия се опитва да ни отдалечи от Европейското семейство и демокрацията, но няма да успее, нашата крехка но устремена демокрация ще пребъде, а всички рубладжии и пиещи лосион алкаши да отиват в Русия

Айде, още един с хомо сексуални фантазии, включващи руснаци!

"Бесен" че какъв бизнесмен си та купуваш скъпи Руски ресурси, купувай евтини Европейски!!!

Стига вече оправдания с производителноста на труда. На всички вече е ясно че разликата с страните от централна Европа не е голя и даже изпреварваме в някои отрасли. Докога ще се оправдавате и ще правите сравнения с Румъния от преди 10 годинуи ? Защо не коментирате и не сравнявате данните от споментатите сектори и сравнения с Испания например ? Защото не е удобно нали, защотот ще стане прекалено явно как се гаврят работодателите с работниците в България. Голям част от тези наглеци са и ваши членове нали. Заради такива боклуци и наглеци катио тях и вас България се обезлюдява безвъзвратно.

Не бе, това не е вярно! Питайте го оня зализан фен на ботокса със свинското име как индустриалците, работодателите и бизнесът в българия едвам изнемогват и производителността на труда е ужасна, та и 300 кинта за шивачка е много за 12 часа къртовски труд на ден, и как ако българите искат по-високи заплати, трябва да работят повече! А иначе забелязвам как я гърците, я французите, я германците, за разлика от бълхарския КНСб, имат синдикати, които вдигат цели индустрии на стачка при такива ситуации и в международната преса излизат заглавия с вариации на "държавата блокирана поради стачка на...". Споко де, българи. Това твърдение на КНСБ ще проима същата съдба като сигурните доказателства на КЗК за картел на горивата. Защо? Ами заради вас, драги сънародници, щото обожавате да си траете! Вие сте си добре, а "те" да се оправят, нали така?

Искахте капитализъм - ето Ви капитализъм.

Мда. А аз се чудех що забраниха "Тютюн" да се изучава в училищата.

"... БВП още през 2003 г. достига равнището си от 1990 г. и за целия преходен период 1990-2016 г. е нараснал в реално изражение с 47,6%,... " Като се погледне от високо се вижда, че черноморието и планините са обрасли с почиви станции и рехабилитационни центрове за безплатна почивка на работническата класа - с 47,6% са нараснали в сравнение с 1989г. Заключението е че в никой случай нетрябва да се допуска връщането на социализъма с неговите загубени работни заплати.Народа трябва да продължава да гласува както е досега!

синдиците се крият като мишоци, къде сте бе убавци вие можете ли без пари ?

Всемат ш00лева с всяка работна събота и един или два часа извънреден труд.ама контролните органи изобщо не виждат,че в съботите се работи.Заплати и комисионни си получават,а за работещите бедни никой не го интересува

КНСБ е профанация. Всеки отрасъл трябва да има свой синдикат, който да договаря с работподателя условията на труд, почивка, заплащане и т.н. Синдикат, който познава бранша! Тогава няма начин да не се постигнат реално обелтивни нива. Ако не се стгне до разумни споразумения с работодателите, има лостове, с които да се притиснат. Трябват ви и частни каси, които да финансират членовете си, когато останат без работа. Това с бюрото по труда иликакто там е известно в БГ, не отново някаква измислица,. Прпосто не знам как в България това никой не иска да прави. Сигурно точно защото, ако го има, дпхпдите ще станат пропорционални на производителността. На някой обаче това не му изнася.

Така е, защото хората в България мразят Комунизма и ги е срам от него.

Трябва да се въведе единна минимална работна заплата в цялият ЕС от около 600 евра.