20 години от събитията през 1997 г. (снимки+видео)

На днешната дата се навършват 20 г. от емблематичните събития пред парламента, които доведоха до свалянето от власт на правителството на Жан Виденов.

Обратно в новината

Коментари - 20 години от събитията през 1997 г. (снимки+видео) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

още 500 годи са ни малко *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

лудите докато се налудуват мъдрите се намъдруват. приказважте пък вихте турците какво ще ни направшт . *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Колко мъка има по света :)

Да живее страната на "борчетата". Като видите някой "активен борец против комунизма" и попитате за миналото му съседи и приятели се оказва, че и неговите родители, пък и самия той, ако вече е сложил памперсите са били "активни борци против фашизма" и са ползвали привилегиите на онази държава. Все борци ,борци и така от "век на век", докато съвсем изчезнем като народ.

Бях студентка тогава. Стояхме в коридорите на университета и гледахме зараждащата се вълна от студентски град. Най-активни бяха студентите от ВИТИЗ, после се оказа, че много от тях са получили пари за цирка. Чувствам се излъгана, неволен участник в сценарий.

На 21.12.1996г Жан Виденов подава оставка, а на 28.12 тя е приета от НС. И как така щурмът на Парламента на 10.01.1997 е довел до оставка на Виденов???

какви събития само, режисура от познат класически стил- сценарий на едно посолство с един посланик,долни и угодни слуги от народа, разбита икономика, морален упадък и накрая мършите - герои на обран бостан и голи баири..

1-во и 2- ро БСП правителство с премиер Андрей Луканов При първия опит за управление на страната БСП опита да убие гражданите на България. Изведнъж започнаха големите опашки, в магазините изчезнаха стоките от първа необходимост, спря токът, България мръзнеше 2 часа и 2 се грееше. Хлябът се купуваше с купони, а млякото се раздаваше в 4 часа сутринта. В същото време, по данни на БНБ публикувани и в пресата, бедстваща България извършва масово кредитиране на фирми и лица зад граница, с пари от валутния резерв 3- ро БСП правителство с премиер Жан Виденов За втория червен премиер на БСП Жан Виденов може да се каже със сигурност, че той разори България. Този политически лаик превърна страната ни в гробище, а народа в духове по време на управлението си от 1995 до 1997 г. През 1996 цената на един български лев спрямо един щатски долар скача до 500 лв. За по-малко от два месеца цената на един щатски долар от 500 достигна до 3000 лв., фалират 15 банки, като много българи остават без спестяванията си, трупани в продължение на години. 1 л бензин е 1000 лв., хлябът е 340 лв.! Заплатата от 14 500 лв., т.е. цял месец сe работи за 14 л. бензин. Цената на салама - 8500 лв., захар - 1700 лв., олио - 950 лв., цени на тока 45 лв., телефоните 1 импулс - 25 лв. Средната заплата пада до 5 $. на месец 4- то БСП правителство с премиер Сергей Дмитриевич 2005-2009 Организираната престъпност в България е инвазивна и играе голяма роля в правителството и бизнес операциите. Корупцията в кабинета и полицията е всеобхватна, практически безнаказана. Ендемична корупция, конфликти на интереси, политически чадъри над мафията, липса на политическа воля за контрол над източването на европари. 5- то БСП правителство с премиер Пламен Орешарски 2013-2014 г. Поредното катастрофално БСП- правителство си отиде след 1 година на разруха, на липса на всякакъв диалог между управляващи и опозиция, на договорки зад гърба на обществото, зад гърба на парламента, зад гърба на

Искам да ви пиша +100000000000000000.Браво!Но знаете ли какво ми прави впечатление тези дни?Всички червени кратуни са се снижили пред изнесените факти и са си заровили главите в пясъка и чакат да мине малко време и наново ще надигнат вой.Като,че ли те не са Българи и тях неги касае.Те са свикнали да ядат хляб и сланина и да се стремят да наливат все повече в бездънните джобове на Червените и шамани.Жалко,много жалко и за младите,които нито знаят,НИТО СА ПРЕЖИВЕЛИ ВСИЧКО ТОВА.Според мен някой от тях се усетиха,че има дефицит на млади хора в управленческите структури на БСП, и сега е момента да се намърдат на хубаво мсто.Те не мислят и не подозират,че това,което се случи преди 20 години може да искалира отново.

Че и аз гоних комунетата с камъни Но се чувствам виновен пред децата ми Ако бяхме обесили комунетата тогава сега децата ни щяха да живеят в една добре уредена държава

Грешката на Виденов , е че не прати армията и специалните части за борба с безредиците да разбие тази шайка платени бандити, които направиха преврата тогава.

В българия НИКОГА не е имало власт на комунистите ! Имало е мафия която след измислените " промени " от 1989 г . изригна със сто глави ! Комунизъм има в Китай и резултатите са показателни !

Най-големите боклуци мятаха камъни, за да могат сега да си живеят добре. Иначе имаше такива прекрасни заведения като Беляне! Но! Важно е колкото си по тъп, толкова да се водиш по-успял, колкото си по-тарикат, значи си голям бизнесмен. Просто се даде път на хора, които никога, ама никога нямаше да имат шанс да правят нещо друго освен да копат, да мачкат домати, да целуват задниците на началството, да лежат по затворите и т.н. А сега крадат на воля, убиват, държат се с теб като с роб и на теб дори ти харесва. Браво! Добре ли живееш???

Браво на тъпанарът тролски! И сигурно ченге комунистическо на ДС и КГБ! Такива само казанът в ада ги оправя!

Аааа, ми той казанът си е тук на земята, ама на теб май ти е уютно и топличко. А Луци?

Какви "събития", какви пет лева? Най-обикновен "Майдан" 20 години преди Украйна. Със същите режисьори.

Кво хубаво си беше при Жан Виденов ама гадните соросоиди го изгониха.

Може и да се гордееш, но същите тия камъни дето си ги мятал сега падат върху главите на децата ти. Правилно се чувстваш виновен.

Гордея се, че и аз гоних комунетата с камъни преди 20 години. Само по някога се чувствам виновен пред децата ми. Ако бяхме ги избесили тогава сега децата ни щяха да живеят в една хубава държава.

И ся кво чакаш народна пенсия!!! таквиз наркомани като теб докараха хаоса!!!!!!!!!!!!!!!

Цял живот ще се чувстваш виновен пред децата ти, че си хвърлял камъни по комунистите и си докарал това зло капиталистите.

мръсните и долни НПО-та на сорос нямат място у нас и там,правят разложение и са оръдие за долнопробни размирици и провокации

Стига сте лъгали. Ако преди 20 години е било провал на управлението на БСП Нинова нямаше днес да каже че ще поемат управлението след изборите. Няма такъв прост народ. да гласува за някой, който го е довел до просешка тояга.

Стига с тоя преход, у нас преход не е имало. Просто комунистите взеха парите и се пребоядисаха. Сега ни управляват същите хора и тяхните наследници, както и преди 1989. Просто не са на преден план. Това през 1997 беше също сценарии, според едни от Русия-за да може Бакърджиев да подпише "изгодните" договори с Лукойл и Газпром. Според други е далавера, за да се обезцени лева и заемите в левове да станат нищожни. Истината е една, спестяванията на хората се изпариха и трупаното с десетилетия за седмици стана на стотинки. Благодарим ви велики икономисти Гечев и Виденов!

Управниците ни са хора със забавено развитие, първо действат, после се опитват да мислят: хвърлят оставка, отказват мандат, след това искатпарламента да остане и още други подобни простотии.Представят се за най-успешното от години правителство-да, по отношение на грабежити/защото кражби са меко казано/ са най-успешни, но те са хора с опит в рекета и прибирането на пари.Спомням си по панаирите имаше човечета на две пръчки закачени, като стиснеш пръчките и човечето се превърта като гимнастик, та Цветанчо винаги ми напомня тези човечета, а то и името му подсказва, че е " китка"

Откакто сме документирани някакси исторически все сме наполовина: тангра/христос, рим/константинопол, за априлско в./против, фили/фоби, което явно важи и до днес, и така завинаги време разделно, насаждано от други народи. Е като сме тъпи и прости ще се затрием след хиляди години история, вървим екстра в тази посока - 3 млн за 28 години, (поне милион заместени от малцинства). Сега и на този коментар пак половината ще кажат виновен ни е еди си кой, половината другия. Всичко идва от тъпотията ни и простотията ни, когато човек има по-добър поглед на нещата, няма как да не ги прецени кое е правилно и кое не. А като вряка на секундата, необмислено и просташки, както постъпва един средностат. бг било на избор или на улицата, вероятността да сбърка е голяма. Последното което друг народ, негов ръководител и каквото и да е чуждо, пишещо ни се за приятел, е нашето благоденствие, разберето го това. Колкото вас ви е грижа за съседа или съгражданина, когато вие сте зле, толкова и за нас на някой му пука. Справка: колкото се напънаха западняците в Ялта да ни спасят от Сталин, толкова и след 1990та Русия помогна на бившите си колонии финансово, а не си спаси задника, айде нека го обори някой това.

Неудобният и честен Виденов му се спретва сценарии (в днешно време му викат майдан) и се подменя с послушният и корумпиран мошеник И.К---в, чиято задача е да се разфасова и разпродаде държавата...и чиято жена е междувременно начело на фонадацията на Сорос, отворено общество (нищо случайно в това) - в замяна на това ще има заеми от режисьорите и стабилизиране на държавата . Онова което последва и резултатът са известни - създаденото от всички, отиде в ръцете на едни, а на ограбените беше казано че това е нормално и трябва да е така. Но ако не беше Костов, щеше да е друг. Режисьорите срещу достатъчно пари винаги си намират човек който да свърши работата, и той винаги е от същото котило - дали ще се казва Ленин или Троцкии, Яйценюк или Песя Валцман-Порошенко....независимо от времето или епохата сценарият е винаги един и същ...и винаги става дума за пари, много пари, и сценариистите винаги са тези с многото пари ...и банките. Ха познайте от пръв път кой притежава банките от векове - първо са били лихвари?

Подкрепям с две ръце началото на мнението Ви и написаното от Вас по-нататък. Виденов беше неудобен, беше честен и си остана честен и до днес. Нито е забогатял от властта, нито се е облажил. Сега, доколкото знам, е препадавател в пловдивски институт. Както се казва - и ние помним събитията и знаем, предполагаме или поне подозираме кой е дърпал конците на пишман-бунтарите. А, да - погромът над Народното събрание беше оценен на 500 000 лева. Поне така беше съобщено по телевизията. Всички ние, с нашите данъци, платихме ремонта му след това. Не рушащите и чупещите. Помните ли кадъра с един мъж, който скачаше върху покрива на един джип, стоящ под прозорците на Народното събрание? Грозна гледка.

МНОГО ЗАГУБИ БЪЛГАРИЯ ОТ ТОГАВА.НЕКА ДА ИМ Е ГРЯХ НА ВСИЧКИ, КОИТО УЧАСТВАХА В ТЕЗИ ГНУСНИ СЪБИТИЯ

В ограбването на народа, да! Но язък, че не избесиха тогава комунистите и ДС, сега можеше и да не сме последна дупка на Европа.

Това го знаем.Сега няма ли да пуснете една статия,как по-големия брат-САЩ,заедно с англичетата,и пияния българо-мазец Чърчил съсипаха София и избиха хора в нищо не виновни.А за капак и детски играчки-бомби.Напишете бе,кажете истината,страх ли ви е,да не развалите рахатлъка на новите Ви поробители.Народа спи.Само ние сме такова племе.

Аз лично подозирам че това беше външна атака над българския лев, кято доведе до хиперинфлацията.

Те се опитаха да съборят рублата, но не успяха, че лева ли няма да съборят. Естествено, че беше външна атака, а на Орешарски му спряха еврофондовете и той мина по-леко.

На 10 януари 1944 година е поредната жестока бомбардировка на англо-американците над мирна София Паметник на убийците има Паметник на жертвите все още не

Помните ли хиперинфлацията, до която ни докараха комунягите?

помня...синът ми беше бебе на 3 седмици,заплатата на мъжа ми стигаше само за 6 кутии Фризолак,а те пък не стигаха до никъде....почти нямах кърма,налагаше се дохранване....кошмар!

това стана с тия събития. СДС взе мандата, а раздаде, пардон приватизира всичко в ръцете на червените. Огледайте се, това е резултатът, а журналистиката е затова, да каже истината , да пази истината.

Е от тогава започна голямото РАЗГРАБВАНЕ на БГ. Корумпиран ли е Виденов ? А Лостов ?

За Виденов не знам, обаче имах в ДСК равностойност на 2000 германски марки, които се стопиха до около 100 буквално за дни. Не беше разграбване.

беше горе-долу последния шанс да се махне ДС тумора.. за съжаление неуспешно,,, сега сме във фаза на бавна и мъчителна смърт.

Аз не свързвам 10.01.1997 г. единствено с разбитите надежди. Да, доголяма степен това е факт, но по скоро истинският смисъл на събитията е, че в България се роди гражданското съзнание. Политиците вече започнаха да се вслушват в "гласът на улицата", че даже и да се страхуват, както и трябва да е. Вече имаме и други правителства паднали под натиска на протестите - Орешарски и Борисов.

ИЛЮЗИЯ! Нищо такова няма и досега. Борисов си подаде и двете оставки, като си правеше тънки сметчици, че ще вземе повече гласове на нови избори. Орешарски го бутна не народът е ДПС. Никой не се страхува от народа и сегашното държание на политиците по въпросите от Референдума го доказва.

И Жан Виденов е единствения бивш министър председател, който живее скромно и бедно. Мебели Виденов, не са свързани с него, както много хора си мислят.

Българския Майдан. Резултатът като в Украйна

Един от поредните преврати по света организиран от американски и западни служби.

Да, западните служби организираха 50-кратното поскъпване на хляба, мутрите и обраните банки. Кредитните милионери и те бяха агенти на ЦРУ.

Ще се сетиш. Точно така, западните служби удариха лева, както по-миналата година и рублата. Само , че Русия излезе голяма хапка за техните уста. А Орешарски мина по-леко, просто му спряха еврофондовете и той се предаде.

Приет от овчедушното население, а малцинството, което не беше съгласно да живее с тези безчиства имигрира.

го нарече истинската революция, 10-и ноември било само перестройка и замяна на едни другари с други. И така да е, да не забравяме лумпените през 97-а, провокаторите и цялата гмеж, изляла първичните си инстинкти на улицата. А видяхте ли как са извеждали отзад прибягващите депутати другари и другарки в рейсовете, като плъхове на светло. Най-голямата грешка /волна или неволна/ беше, че енергията на народа не се употреби, самите тогавашни демократи се уплашиха и впоследствие Съюзът стана...Партиья! Тясна и капсулована, по нищо неотличаваща се от дотогава съществуващите! Това беше шок за всички и се питахме какво става, породиха се първите съмнения в чистоплътността на водачите и водачките. И се оказахме прави, после всичко си дойде на мястото и се разбра кой какъв е и какъв е бил.... Та така до ден днешен. Ами-и, честито.

Гледах вчера по каналаната първа програма събраните соросоидни глашатаи, осребрили предателството срещу народа си ... За съжаление и аз тогава повярвах на глашатаите на привнесената демокрация, както и повечете ми сънародници... бяхме 30 г. и наивни ... ИСТИНАТА: Жан Виденов - единственият не-крал до сега (2017 г.) министър председател на България - тога реши, че ще изплати външният дълг на страната и ще скъса с МВФ по техните правила. Ужасените американски служби (често наричани - соросоидите) му организираха цветна революция. За да не съм голословен: Тодор Живков го свалят от власт заради уж натрупан външен дълг от 10 млрд.$. Луканов взима още и го прави 12 млрд.$. Жан Виденов го докарва до 6.7 лрд.$ !!! Костофф "оправя" България, като в края на мандата му се оказва, че е взел нови ... 20 млрд.$ заем ! След "брилянтните операции" на Милен Велчев (дошъл като бивш вице президент на Мерил Линч - банка която дала на България кредит) и изцепките на Герп днешният външен дълг на България е на 56 млрд.$ !!! Той се крие - журналята никога не казват цялата му стойност а го делят на публичен и държавен и се осукват, но цифрата е тази. ИСТИНАТА Е ЧЕ ЖАН ВИДЕНОВ Е БЪЛГАРСКИЯТ ВИКТОР ОРБАН - УВИ ПОЯВИЛ СЕ ТВЪРДЕ РАНО - ПОДОБНО НА БОГОМИЛИТЕ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО ! В ДНЕШНО ВРЕМЕ ТАКИВА ПОЛИТИЦИ УПРАВЛЯВАТ И СЕ БОРЯТ ЗА СТРАНИТЕ СИ В УНГАРИЯ, ПОЛША, ЧЕХИЯ, СЛОВАКИЯ, СЪРБИЯ !!!

хаха.. а сега си на 50 и не си наивен.. хахах

За пореден път народа бе манипулиран за вътрешно политически и най-вече чужди интереси! Резултата е налице - пълна мизерия за обикновения българин и охолство за шепа политиканстващи изроди и техните господари - "бизнесмени"! За нас остана голямата простотия - разделението. Разделение на сини и червени, на русофили и русофоби, на вечната бърсалка - комунисти и демократи, разделени, разделени....., а те правят каквото си искат! Изродите са прави - матриала е такъв!

Не е проблемът в "материяла", постави един американец или германец в българските условия и ще видиш, че и те ще реагират по същия начин.

Големи, много големи абдали бяхме тогава...!!!!!! Не че сега сме по малки, като избрахме едно не долетяло се нищожество за президент и то "предложен" ни от крадците и мафиотите от БСП/БКП начело с лъжливата КУРнелия...!?! На която дори Русия и Путин не и вярват...

Комунягите трепереха тогава, но техните внедрени ченгета ги спасиха. И сега са първи олигарси. Така е като не ги изритахме! Но Господ не забравя! Той няма да им прости!

прост народ

Population Bulgaria 1997 - 8 312 million Population Bulgaria 2016 - 7 097 million

20.. 200.. 2000.. - нещата се случват и ще се случат. въпросът е, кой ще го доживее !? жокер: със сигурност няма да са онези, които не могат да си го представят.

всъщност? че след 20 години пак сме си същите глупаци ли? ний тва си го знаем

това е безспорно другаре но поне, другите ще се сещат.

Novae

Само преди десет минути привърши документален филм на БНТ за събитията от Януари 1997 г. Макар че през Януари 1997 г. гледах по телевизията какво ставаше в София, днес нищо почти нямаше като спомен у мен. Още тогава бях убеден, че след краха на СДС през 1992 г. , силно недолюбени от САЩ и най-вече от ЦРУ, сининикаквите другарчета получаваха втори шанс да се издокарат борци против системата.И не се и съмнявам, че в това отношение им помогна Демократическата партия на Бил Клинтън от САЩ.В мен няма и капка съмнение за този извод-Петърчо или Виктор е член в управата на фондацията на Клинтън. И забележете, ако сте гледали филма какво става на края. Полицията на бсп-то разгони и последните протестиращи пред НС, докато сининикаквите парвенюта някъде гуляеха опиянени от успеха си. Жално ми стана като гледах как протестиращите масово крещяха СДС, СДС! Имах чувството, че са ги подложили на психотронна обработка.Толкова много бяха зомбирани-СДС, СДС. В заключение: СДС не е творение на ЦРУ, а на КГБ и КПСС и лично на горбачов.Мислеха си, че ще им повярват в САЩ, че се демократизират. Демокрацията в Русия е невъзможна.Там си има вековна ръководна сила пред която трепери и самият президент.

"вековна ръководна сила" e нещо като..?

Кашчей Безсмертни?

тогава нещата отиваха към кръвопролитна революция. подлецът виденов и сие комунисти са били готови да хвърлят не само полицията, но и армията срещу народа. седесарът стоянов и комунистът добрев успяха да успокоят нещата. а сега цацаров вместо да ходи на лов за вещици срещу дянков, найденов и трайков, по-добре да се задейства срещу зомбито виденов и комунистите около него, които съвсем съзнателно фалираха държавата.

И това е грешката на Виденов( както и на Янукович), че не хвърли полицията и армията срещу тази платена озверяла соросоидна банда пред парламента.

Това го знаем.Сега няма ли да пуснете една статия,как по-големия брат-САЩ,заедно с англичетата,и пияния българо-мазец Чърчил съсипаха София и избиха хора в нищо не виновни.А за капак и детски играчки-бомби.Напишете бе,кажете истината,страх ли ви е,да не развалите рахатлъка на новите Ви поробители.Народа спи.Само ние сме такова племе.

През 1969 година отпразнувахме 25 години от победата на социализма у нас с лозунгите : "Да приберем хляба на народа !", отнасяше се за жътвата през лятото, и на 9-ти септември: " 25 победни години" , но се разбираше " 25 по-бедни години". Какво ли ни е карало да си мислим, че не всичко е било наред с този строй, а за "светлото" бъдеще, което ни очакваше, по-добре да не говорим изобщо....

Ти на колко си години, че приказваш-все едно си бил там? Я изплюй биберона и се разреви-да дойде мама, да ти смени памперса!

ТиТиТиТиТиТи

Ами ако съм на 67 години, това би ли те поуспокоило малко, Пройчо, мамин сладък...

точният въпрос : "Какво ли ни е карало да НЕ мислим" отговор: същото

Какво толкова казах за цензура? Че вестници, телевизии, журналисти и тролове зомбирате държавата и опростачвате и манипулирате малкото останал народ за пари и ме изтрихте. Ами явно е вярно.

Боико Тиквочът ви продаде - купувайте визи за ФАЩ. Макар и там Путин ще ви управлява по интернет.

а ти явно си дончо Тъпов.

То бива бива подкрепа, ама сайта ви е заприличал на вестник работническо дело.

цензурата е толерастно-демократична а не комунистична. по това време на денонощието тука е така! стреля се масово св сички налични оръдия по присмехулници именно от страна на "демократичните сили" и "толерантните умици, умнички, красавци и красавици"... :-)))

Модераторе, явно си комунистическо чедо щом толерираш заплахи със Сталин и лагерите, а мен триеш. Ама трябваше да си през оня строй да работиш за 150 лв някъде и да ти пукат ушите.

Какви заплахи със Сталин - само с Хитлер, макар и той да е бил приятел с бащицата на народа.

мой аркадаш вовка - комунистическо чедо. не! ти се шегуваш :-)))

да работиш за 150 лв някъде и да ти пукат ушите. Така бе в Белене и прасенцата ти ръфат ушите.а 150ЛВ ЗАБРАВИ

Дира как може да ме триете когато казвам истината и не обиждам, а допускате тоталитарни изказвания и лъжи? Това ли ви е политиката?

демократите и толерантните просто си припомнят времената преди 1989. :-)))

Сигурно и оргазъм получавате.

между другото и при тоталитаризма имаше много подобна цензура. много от хората, които бяхме тогава на площада искахме да се изказваме свободно, но и това не се е получило. факт!

Днес станаха 73 години от американо-английските бомбардировки над София. Преди 73 години е убит лежащият на легло мой прадядо, а къщата ни е срината до земята. Питам, има ли желаещ психодесен ГРОБСПар, комунде, готов да поеме вината на Соросоидните си счетоводители и да дойде да го накажа за престъплението им на принципа око за око, зъб за зъб?