30 мерки за пенсиите, възрастта ще расте с 2 месеца годишно

Плавно повишаване на пенсионната възраст и стаж, повишение на осигуровките и вноските за безработица, повишение на МОД са част от мерките в пенсионната реформа.

Обратно в новината

Коментари - 30 мерки за пенсиите, възрастта ще расте с 2 месеца годишно | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Как ще се доказва стажа преди 1998 г., където няма УП -та и фирмите немогат да бъдат изидирени или са закрити , а осигуровки са внасяни .

Да не се вдига възрастта за ранно пенсиониране на 1 и 2 категории труд. Осигуровките в НОИ са много по-големи преди да се появят ПФ.

Докога на работещи пенсионери ще се изплаща % клас прослужено време, защо не се премахне и тогава ще видим кой пенсионер ще работи. Докога младите ще напускат омерзени страната си и ще са черноработници в чужбина а тук ще се вихри циганското население с цял арсенал от социални добавки!!!!!!!!!!!

НИЕ СИ ПИШЕМ ТУК, НО В ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК БР. 19 ОТ 13,03,2015 Г. ВЕЧЕ Е ОБНАРОДВАНА НОВАТА НАРЕДБА ЗА ПЕНСИИТЕ И ОСИГУРИТЕЛНИЯ СТАЖ. В ЧЛ. 15 СИ Е КАЗАНО- ПО 4 МЕСЕЦА НА ГОДИНА. ИЛИ НИ БАЛАМОСВАТ КАКТО СИ ИСКАТ!

Няма да се наядете, да е ба вашта мама. Само знаете да вдигате данъците и да си вдигате и без това големите заплати и пенсии. Трябва да се сложи намордник на държавата, да не може да вдига данъците бизкрайно.

г-Н КАЛФИН, -КАК ВИЕ СМЯТАТЕ НА 65 ГОДИНИ ,ЩЕ БЪДЕТЕ ЛИ ВСЕ ТАКА РАБОТОСПОСОБЕН И ВЗЕМАЩ ВАЖНИ РЕШЕНИЯ КАТО СЕГА ? КОЙ ЩЕ ВИ ДЪРЖИ НА РАБОТА /АКО НЕ СТЕ ДЕПУТАТ /? ВИЕ ОБРИЧАТЕ ОТ ЕДНА СТРАНА - ПО- ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА НАД 60 ГОДИНИ/ ДА БЪДАТ БЕЗ РАБОТА ,ЗАЩОТО РАБОТОДАТЕЛЯ ПРЕДПОЧИТА ПО- МЛАДИ С ОПИТ И ОТ ДРУГА СТРАНА МЛАДИТЕ ДА БЪДАТ БЕЗ РАБОТА ,ЗАЩОТО НЯМА ДА ИМА РАБОТНИ МЕСТА.ТЕ ЩЕ БЪДАТ ЗАЕТИ ОТ ПО -ВЪЗРАСТНИ ХОРА - С ТРЕПЕРЕЩИ РЪЦЕ ,БАВНО ПОДВИЖНИ ,СЪС ЗАБАВЕНИ РЕФЛЕКСИ ,ПИЕЩИ ШЕПА ХАПЧЕТА. КАТО ХОДИТЕ ПО СРЕЩИ ,ПОГЛЕДНЕТЕ ХОРАТА ,ВСУШАЙТЕ СЕ В ТЯХ. ОПРАВЕТЕ СТАНДАРТА НА ЖИВОТ ,ДАЙТЕ СПОКОЙСТВИЕ И ТОГАВА ПЕНСИОНИРАЙТЕ НА 65 ГОДИНИ !!!!!!

Добре е горе долу измислено, засяга и първа и втора категория труд, но защо на хората с надвишен трудов стаж а недостигаща една година възраст да се намали с 0.4 на месец за периода недостигаща възраст ПОЖИЗНЕНО. Това ще рече , че ако се възползваме от това право, макар че имаме вместо 37 години стаж жените цели 43 години, но нямаме възрастта, докато сме живи да ни е намалена пенсията. Ако е така, просто не е справедливо. А ако е намаление само на 12 месеца недостигащи възраст, е О.К. Ако някой е съвсем наясно по въпроса, моля разяснете.

Те полицаи,военни ,магистрати и след като се пенсионират работят/по точно нищо не работят само симулират че работят/ същото без да си плащат осигуровките.Най бедната държава в света може да плаща на нищо неработещите ,а тези които създават блага едвам свързват двата края.Но много скоро няма да има кой да пълни тази бездънна каца.

Мисля, че пенсионери след 2037 година няма да има. Не виждам причината въобще да мислят за фонд пенсиониране, и за някакви пари. До тогава отдавна ще са усвоили вноските.

Държавата да прави отчисления за пенсии на държавните служители и ги внася в отделен фонд,а не да плаща от общият" работнически" на пенсионираните като държавни служители.Така винаги ще се получава много ниска пенсия.Да се помисли дали осигуровките не трябва да бъдат поименно!!

ох,защо няма едно торнадо и да помете всички абв,герб ,рб и всичкта пасмина, която се прави навечна. Колкото и да искам да съм толерантна - ще кажа - Господи - съсипи тези идиоти

е голяма ливада у главата. Не блести с някакви познания в тази област. Естествена реакция ще бъде невнасяне на осигуровки. В това отношение бизнеса ще има поддръжка и от работниците, защото и двете страни ще бъдат еднакво заинтерисовани - от внасяне на високи осигурителни вноски срещу бъдещо невъзможно получаване на пенсия. Така с известни отстъпки ще си разпределят пари под масата и въпроснияк супер неинтелигентен министър ще даде следващото изкукващо предложение осигуровките да станат равни на заплатите, шутът му е сигурен и искам да го боли

Когато се говори за пенсионна система, трябва да се казват и основните параметри. Колко пари си внесъл и каква част от тях ще ти се върнат под формата на пенсия. Направете една проста сметка, при заплата от 1000лв. осигуровките за ДОО за сметка на работника и работодателя са 224 лв. месечно или за година 2688 лв. При 40 години за трета категория труд за мъжете стаж това прави 107520 лв. внесени осигуровки. При средна продължителност от 5 години на получаване на пенсия от мъжете трета категория труд сметката е следната 107520:5:12=1792лв. Тоест пенсията трябва да е 1792 лв. при 1000 лв. заплата!!!!!! От така направената сметка излиза, че един мъж от трета категория труд ще получи средно четири пъти по-малко пари като пенсия от колкото е внесъл. Докато при магистрати, полиция и военни съотношението е обратно. Извода е, че с така наречената пенсионна реформа демотивират хората да се осигуряват. Както като се вдигна рязко акциза на цигарите и съответно приходите от акциз на същите рязко падна. По груби сметки 70 процента от реалния сектор не се осигуряват на действителните си доходи. За да се върне доверието в пенсионната система, трябва да се премахнат категориите труд и трудовия стаж и пенсионната възраст да се върнат на нивата от 2000 год.

Чудя се чия заплата имаш предвид!? 40 години ги смяташ на база 1 000 лв.!? Кой е този , който е получавал такава заплата? Явно от София не си излизал! Знаеш ли, че в по-голямата част на страната 80% от работещите са на договор на минимална работна заплата? Много малка част от тях получават нещо "на ръка"! Пък и процентите на вноските са ти грешни!!!!

първо: Заплатата от 1000 лв. е примерна. второ: и аз съм от провинцията. трето: идеята ми е, че всеки трябва да има индивидуална партида за внасяните осигуровки и при случай, че почине по рано остатъка от парите да се наследява от наследниците.

Трябва да се премахнат категориите труд. Да има ранно пенсиониране както при учителите. Ако ли не да се въведе данък от 80 процента върху пенсията на полиция, военни и магистрати, ако работят след пенсия.

Това с премахването на категориите е пълна глупост! Знаеш ли че пилота колкото и да е здрав, принудително го спират от летене на 60 г. ? Как ти се струва миньора да работи до 67г. ? Ама мислете малко бе хора! Има професии които амортизират два пъти повече от тези, за трета категория и след някаква възраст, става опасно хората да продължават работа! Виж за работата след пенсиониране, си прав. Нали затова се пенсионира човек, за да си почива?

Съгласен съм с Вас, но явно не сте ме разбрали. Вместо категория труд да има ранно пенсиониране по схемата на ранното пенсиониране за учителите. И аз не искам да ме вози пилот на 65 год. Но съгласи се, че един полицай които ми се явява помощен персонал да седи да ме пази и да се чуди как да си уплътнява работното време да е първа категория труд. Просто за магистрати, прокурори, полиция и военни може да се приложи да се пенсионират по-рано от другите с три години, но при непълна пенсия, както е при учителите.

Това е пълна гавра с хората от трета категория труд. Ако пенсионната ни система е солидарна, защо има праг на осигуровките за заплати над 2800 лв. и защо на всеки не дават равна пенсия? Ако не е солидарна, защо всеки няма партида в НОИ и при случай, че почине по рано, остатъка от парите където е внесъл не се наследяват от наследниците му? Защо мъжете от трета категория труд трябва да работят с три години повече от жените, при условие, че живеят средно с 7 години по малко от тях? Защо полиция, военни и магистрати са първа категория труд?

Хитлер се е държал по хуманно с евреите когато ги е горил в камери от колкото нашите политици с хората от трета категория труд. Защо не кажат честно какво налага вдигането на пенсионната възраст и осигурителния стаж. Това е заради магистрати, прокурори, военни и полиция, които са първа категория труд, защото поддържат властта на власт имащите.

По-добре би било да се помисли за ранно пенсиониране на безработни хора, които в продължение на 1 година не са успели да си намерят работа, обрадовани са но това не им помага, понякога си мисля че дори е пречка за да си намерят работа. Такива хора са на възраст межуд 50 и 60 години и имат поне 24 -30 години стаж но нямат възраст. В нашата държава едва ли някой би ги взел на работа само защото са професиналисти, образовени и интелигентни.

Може ли да се вярва на ренегати?

Тази измет в НС НА БОКЛУКА!

Браво , Калфин ...! Обработиха те и тебе . Вие нямате нужда от пенсии , защото натрупахте милиони и за правнуците си , а хората на една заплата и пенсия , без работни места за младите - да умират ли ? Евала - узаконен геноцит !

Всичко това действа демотивиращо. Много хора ще се откаже от внасяне на пенсионни осигуровки. Всичко което е изписано за увеличаване на пенсионната възласт до безкрайност звучи доста ценично за хората които са с вече повече от 37 години трудов стаж, но нямат възраст..............

Където и да е бил Калфин е предавал всеки!!! И като си помисля- депутат, вицепремиер и министър на външните работи,евродепутат! Само "по тънката лайсна" и накрая какво се оказва!? ЗАВЪРШЕН ИДИОТ!!!

XXL-ТОВА НЕ Е НОМЕРА НА ДРЕХИТЕ А НОМЕРА НА ПАМПЕРСА С КОЙТО ЩЕ ХОДЯ НА ,,,,,РАБОТА,,,,АКО ИМА КОЙ ДА МЕ ТЪРПИ МИРИШЕЩ И ОСРАН

Защо отново издевателствате над този народ!Кои Ви дава право?Вие самия мислите ли,че на тази преклонна вьзраст ще сте в състояние да работите/ако не сте сред богоизбраните/!ВИЕ И МИСЛЕЩИТЕ КАТО ВАС СА СРАМ И ПОЗОР ЗА ИЗСТРАДАЛИЯ БЪЛГАРСКИ !

Дали България ще я има до 2037-ма? Живота ни не се е удължил, напротив вече е 68-70. Този ходил ли е скоро на гробищата да види за какво става реч? Думи, думи, думи, само парите ще внасяме, а после....

Важното е да плащат хората цял живот и никой да не доживее до пенсия!

"1.5, което означава повишение на пенсиите с 40%, изчисли Калфин." Примерно 100 лева, умножени по 1.5 прави 150 лева. Разликата е 150-100=50 лева. А тези 50 лева са 50% от първоначалните 100 лева. Много правилно е изчислил Калфин... 50% увеличение минус 10 % за източване, подкупи и т.н. и ето - ТОЧНО 40% . А аз се чудех как така не ги е сметнал правилно... Вече ми е ясно...

Това за увеличаване на възрастта е приумица на кухите Брюкселски лейки. То е много лесно оборимо: Първо: Понастоящем в САЩ, в селското стопанство са заети около 1 процент от населението и изхранват страната, а че и изнасят. Второ: С 1 процент от населението на настоящият етап може да се покрие и цялото промишлено производство, разбира се, ако не спрат изкуствено състарените стоки. Трето: Лъжа е, че средната продължителност на живота се увеличава. Повишената смъртност се дължи на замръсяването, обработката с отровни химикали, хормони и т.п. Справка-идете в кое да е планинско гробище и ще видите, че средната продължителност на живота до началото на 20-век е между 104 и 106 години.

Докато не се увеличи възрастта на чантаджийте в МВР и Армията и да се приравни към III-категория, няма да има управия.

Мечтата ми е да работя докато съм жив! Политици, моля ви, направете нещо по въпроса!

ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТЕЗИ ИДИОТСКИ СОЦИАЛНИ ПРОМЕНИ!ВСИЧКО ТОВА СЕ ПРАВИ С ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ!ПЕНСИОНЕР ДА СТАНЕ НЕПОЗНАТА ДУМА В БЪЛГАРИЯ!АКО АЗ СЪМ РАБОТИЛ 40ГОД И СЪВЕСТНО СЪМ БИЛ ОСИГУРЯВАН ОТ МОИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ, ТРЯБВА ДА ИМАМ ПОНЕ 10-15ГОД ПРАВО НА ДОСТОЙНИ СТАРИНИ! ТЕЗИ СМЕШКОВЦИ ИСКАТ ДА СЕ НАСИРАМ В ПАМПЕРСА ЗА КЕФ НА МЛАДИТЕ КОЛЕГИ!НЯМА ДА ДАПУСНА ТОВА!ЩЕ КРАДА, МАНИПУЛИРАМ И ВРЕДЯ НА ТАЗИ ДЪРЖАВА И НА 60 САМ ЩЕ СЕ ПЕНСИОНИРАМ АКО Е КАЗЪЛ ГОСПОД!ТОВА МЕ ПРИНУЖДАВАТ ДА НАПРАВЯ ТЕЗИ НЕЩАСТНИЦИ И ......ЩЕ ГО НАПРАВЯ!

"БЕН ЛАДЕН"е, не се коси. До 2018 година, този тип робовладелска държавност, едва ли ще просъществува. Сигнал за КРАЯ на безкрайният ужас, ще е ЗАТВАРЯНЕТО на печатницата на FR. А след 2030 година нов тип държавност ЩЕ СЕ ЗАПОЧНЕ ДА СЕ НАЛАГА на света и към 2050 година всичко ще бъде противоположно, на днешната действителност. Поради това аз съм спокоен за моите деца и Родината си. С Божията помощ, въпреки всичко, БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ.

Пенсия ще има само по болест- който е здрав - на тръстиката и докато мърда. Калфин обаче с още един евромандат, даже без да краде, и ще има за пенсия още от 60г.

е, а ти невежа какво искаш от държавата като си против нея и служителите. А те са тези които се справят с многото задачи и с това всичко да е по-лесно. Като искате нещо то се прави от образования умен и НЕЗАЩИТЕН бг служител. И........ съгласна съм, че тези оядени и самозабравили се в НС и кака ти Мика Зайкова отдавна не трябва да ядат нашите вече трудни пари. Парламента като остане с максимум 120 човека , може да се очаква нещо положително, за сега само си изпращаме децата и близките в чужбина и искаме с цялото си сърце да не са никога на нашето дередже. Едва едва да свързват двата края от 1-ви до 1-ви - и вечно висящи парно и данъци. ГРИЖАТА ЗА ЕВРОБЪЛГАРИНА ЛИПСВА, но за хората в Европа НЕ, време е и даже е късно да се замислят.

а Геноцид. Оставка.

тоя каза да работим 40 ч. на седмица и ние общо успяваме ама сега всеки да работи до 65-...75 г. и т.н. и да дига годините на 2ч. ..е това... не става..

ЩОМ ИМАШ НЕОБХОДИМИЯ СТАЖ, НЕЗАВИСИМО ОТ ВЪЗРАСТТА ТРЯБВА ДА СЕ ПЕНСИОНИРАШ, А ЩОМ СИ ТРУДОСПОСОБЕН - РАБОТИ! ИМА ДА ЧАКАМЕ МЛАДИ, ИНТЕЛИГЕНТИ ХОРА, ВЛАДЕЕЩИ ЕЗИЦИ, НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ,С БИСТЪР УМ И ХЪС ЗА РАБОТА ДА СЕ ВЪРНАТ. БЕЗУМИЕ Е 65 ГОДИШНИ ДА СЕ ТЪТРЯТ НА РАБОТА, ОБРЕМЕНИ С БОЛЕСТИ, ДЕМЕНЦИРАЛИ И СКЛЕРОЗИРАЛИ ДА СЕ СКАТАВАТ И ДА ЧАКАТ ДЕН ДА МИНЕ, ДРУГ ДА ДОЙДЕ.............

Тия безхаберници знаят ли въобще какво вършат? В теорията на държавата и правото има едно понятие "Обществен договор" - гдажданите са длъжни да правят това и това, а държавата туй и туй. Какво прави нашата държава в момента? Разрушава общественият договор!!! Нищо друго! И почват разни "демократични" демагози да развиват общи теории, че общественият договор за труда, възрастта за пенсиониране и пр са наследени от оная държава, която вече я няма - социалистическа България. Да, така е. Е? И? Първо че в оная България правилата и нормите не се различаваха или поне не съществено от европейските по онова време, че даже и от сегашните. Сродни възрасти за пенсиониране, подобни едни на други правила. И Второ - че хората чийто по- голямата част от живота е минал под знака а едни правила нямат втори живот, за да го живеят по новите. Освен това да направим една сметка: Годишно в последните години се пенсионират около 110-116 хиляди човека. Забавянето на пенсионирането на тия 116 хиляди с 2 месеца задържа на работа еквивалента на 19 хиляди за цяла година. От зората на демокрацията досега раждаемостта е около 60-65 хиляди. Родените 1995 г които не са учили във ВУЗ вече са на трудовият пазар, както и тия които са учили, но са родени 1990г. Или забавянето на пенсиониращите се с 2 месеца изяжда работни места за млади хора които се падат около 1/3 от един набор. Като сложиш и това че в последните години се раждат 40% българчета, а другите 60% не са, като туриш в сметката че 30% от младежъците не търсят работа и не искат да работят, а около 30-40% учат във ВУЗ, то еквивалента на тия 19 000 лишава от работа точно хората от младиятнабор, които търсят работа. И това което се спеестява от пенсии отива за социални помощи на беззработните роми или за обезщетения за безработица.

Дано не ви се върже Борисов да се подхлъже на динената ви кора,с гоце като направите правителство я направете, тоэи мач го е играл с дянконейков Борисов,не вярвам пак да го иэлъжите с същата лъжа,не трябва да се вдигат годините эа стажа игодините эа пенсия,от 2000година са вдигнати эа мъжете от 25 години стаж на 37 години и жените от 20 на 36 годинисаж,обричате хората с това предложение поради липса на работа хората да се пенсионират на 67 години,няма кой да ви я приеме април мец,реформата е държавните служители и полицаи военни да си плащат като всички хора осигуровките,и да съэдаде условия эа работо ,хората да эаработим и напълним борсите,пенсионните фондове,не эаработим ли не идват ли свежи пари от хората и да не давате пенсии няма да има пари в фондовете,може да си мислите че правите нещо и на 70 години да ги направите хората да се пенсионират пак няма да има пари ако не оправите държавата да эаработим

мислим да умирам на 55 - макс. с 10-15 години под възрастта за пенсиониране. Доктор Менгеле отпускал и пенсии в концлагера? Светъ трее да е радостен, че немам атомна бомба. щех да я взривим над територията моментално. с цел пречистване от лош матрял.

Тия тъпаци, дето за чеп на каца не стават, си мислят, че могат да излъжат българина. Да работи неизвестно колко години, за неизвестно каква заплата и пенсия. Вместо да организират нещата, като бащата на Сингапур, те си джиткат със самолети и БМВ-та, крадат, лъжат и си мислят,че някой им вярва. Ще стане следното, младите ще избягат, ако ги има, една част ще живее от соц. помощи, кражби и казани, дъртите ще измрат, а останалите ще мрат по работните си места. И всичко това, защото сме свикнали да се надхитряме едни други.

Точно така, всички сме големи тарикати, всички сме много хитри и накрая всички сме в кюпа. Дори тези който ги предлагат тези работи и си мислят, че те са си опекли работата и това няма да ги засегне да не са толкова сигурни. Палачинката може да се обърне. Справка - Ц.Вас.

Това май нас ни чака. Тия няма да спрат с простотийте. НАПРЕД НАРОДЕ

Подобни мерки никога няма да бъдат популярни, но за съжаление трябва да се приложат. Не виждам защо долопишещите протестират - обзалагам се, че познават поне 1 човек, който крие доходи и не се осигурява на пълната си заплата. А пенсиите не идват от нищото, те идват от нашите осигуровки и данъци. Та... Според мен трябва да се приложат и други мерки - държавните служители сами да си плащат налозите, а не да се чака държавата да им ги преведе в съответните фондове, което тя НЕ прави и се мъчи да закърпи положението само с частния сектор. Трябва осигурителният стаж да не се вдига - не може в днешно време да се очаква хората да не си вземат година-две почивка и примерно да обиколят света, пък дори и пеш. Не може да се очаква да се закотвят на едно 40-50 години - че той им минал животът. Освен това на хората трябва да се даде правото да се пенсионират по-рано с намалена пенсия. И не на последно място, за държавна пенсия трябва да се осигуряват на някаква минимална сума и всички да получават една и съща държавна пенсия. А от там нататък да имат възможност ако ще и още на 10 места да се осигуряват за пенсии. Т.е. хората да станат по-отговорни, а държавната администрация да се намали до минимум, и без това сега като отида в НОИ, повечето се лафят и пият кафенца, черпят се - абе неща, които не трябва да правят в работно време.

Според мен периода за нарастване на възрастта за пенсиониране с 2 месеца годишно е твърде голям.Смятам , че нарастване с 2 часа годишно е един разумен период

Проклети да сте!

Добре, ами кога ще се "измисли" работодателя да има право да пенсионира работещите, достигнали и преминали възрастта за пенсиониране??? Толкова млад народ чака да започне работа, а някакви бабки и дядковци само се чудят каква простотия и интрига да направят и никаква качествена работа не вършат!!?! Добре си говорят политиците за пенсии, но да дадът път и на младите хора да се развиват някъде!

Продължителността на живота у нас падна с 10г. а пенсионната възраст расте с 8г. - 10 г?! Няма логика!Предлагам в Парламента да взимат заплата от 1 минимална пенсия /150лв./ до осигуряването на нормални условия за живот и на работещите и на пенсионерите! Намаляване с мин. 35% бр. на депутатите в БГ Парламент!Милионите които ще се спестят да отидат за Образование и Социални нужди. Тези, които взимат Заем от МВФ без от това да има нужда ще си го плащат лично ТЕ и техните семейства, а не Народа на България!

Uragan

Като се има в предвид демографското положение в страната, то през въпросната 2037 едва ли ще има кой да внася достатъчно осигуровки дори за мизерни пенсийки. А и тогавашните правителства едва ли ще ги е много еня за плановете на сегашното и ще юрнат още възрастта за пенсиониране за някъде къмто век. Накратко: Който може, нека да обмисли доходи за старини от сега, защото реална пенсия ще види през крив макарон.

Малко над два и половина милиона са работещите вьв Бьлгария........ Те трябва да хранят над шест милиона гьрла....... Балона се е надул до прьсване, очаква се скоро да грьмне...

И около 1/3 от тези работещи са държавни служители.

е, а ти невежа какво искаш от държавата като си против нея и служителите. А те са тези които се справят с многото задачи и с това всичко да е по-лесно. Като искате нещо то се прави от образования умен и НЕЗАЩИТЕН бг служител. И........ съгласна съм, че тези оядени и самозабравили се в НС и кака ти Мика Зайкова отдавна не трябва да ядат нашите вече трудни пари. Парламента като остане с максимум 120 човека , може да се очаква нещо положително, за сега само си изпращаме децата и близките в чужбина и искаме с цялото си сърце да не са никога на нашето дередже. Едва едва да свързват двата края от 1-ви до 1-ви - и вечно висящи парно и данъци. ГРИЖАТА ЗА ЕВРОБЪЛГАРИНА ЛИПСВА, но за хората в Европа НЕ, време е и даже е късно да се замислят.

Производство, износ, протекционизъм и регулации за задържане на парите в икономиката- това е развитие, а преразпределянето на робската мизерия е агония...