Ирландия първа в ЕС въвежда неутрални кутии за цигари

Ирландия гласува вчера закон, който налага използването на неутрални кутии за цигари.

Обратно в новината

Коментари - Ирландия първа в ЕС въвежда неутрални кутии за цигари | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз се чудя защо доставчиците на тютюн винаги ми го пращат в неутрални кутии:))))))))))) Алкохола и той в неутрални бутилки от моята спиртоварна.....абе глупаци,не разбрахте ли че колкото вдигате цената на даден продукт толкова по-малко проходи имате.И месо си купувам от приятели.....на такова дупе такъв....

Аз

Е как се различава Марлборо от Арда без филтър?!

Къде е тази "Арда" и "Слънце" от 73-та:)))

Абе я направо да се приеме в ЕС закон - забранява се тютюнопушенето, но всеки гражданин на ЕС е длъжен ежедневно да си купува по една кутия цигари, за да не страда бизнеса! На другия ден предава на съответните органи неразпечатаната кутия и тя отива за нова реализация на пазара.

БРЦК

Тютюна и пушенето в малки количества е полесно и е доказано отдавна. Проблема е ,че в цигарите тютюна е обработен със всякакви химикали и добавки ! Оттам идва вредността и зависимостта !

бреиии, голям специалист!!

в ирландия закона стриктно се спазва, пространствата пред пъбовете са чисти, хората проявяват разбиране, затова пък у дома пафкат като за книгата на гинес, само с пресичането на улиците са по-зле и от нас!!хаос пълен!!сланче!наздраве от ирландия !!

абе не е идеално чисто ..хаиде сега...особено около темпле бар стреет :) *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

чисто е пред темпъл бар , поне през деня, мръсно е в залите за залагане, Paddy's например!

Всичкия тютюн е ГМО. По цял свят. За закона - поредното малоумие. Гледайте "1984" по Оруел, там всички са с еднакви сини дрехи. Натам върмим май.

Ако бъркаш дрешкат ана цигарите с личните си дрехи, си зависим наркоман. Ненормалник.

Тъп си Саше, бегай на училище, току виж са те подострили. Ама надали.

вярвам че нашите управници ще постъпят по-милостиво, например ще вдигнат само акциза, всъщност дали новината не е подготовка за това

Айде и нашите наредете се в първата редица за нещо добро като виждате , че светът е тръгнал натам.

под небето нищо ново ->разделяй и владей->пушачи vs непушачи

Просто се изкоренява недъг. Никой не е срещи никого, а умни и мъдри хора са за премахване на надъга, който харчи парите на хората за вредност. Ако цигарите, алкохолът и футболът се спрат и парите от тях се разпределят по равно по света, няма да има гладни деца и бедстващи хора изобщо. А ако времто, отделено за употребата на тези пошлости, нората отделят за самоусъвършенстване и образование, светът ще стане райска градина! Аз не съм срещу някого, а за нещо. И го описах с няколко думи.

Да се чуди човек ти като не пушиш, не пиеш и не риташ защо не си се усъвършенствал и не си нахранил гладните... А? Даже си и полуграмотен!

Някой заглеждал ли се е къде се пълни в заведенията? Само там където е за ПУШАЧИ! Вътре в заведенията има един, двама не пушачи а в клетките които приспособиха пълно . Е ИМАЛИ ПО-ГОЛЯМА ГЛУПОСТ ОТ ТОВА?

Пушачите са слаби хора. Казвам го като бивш пушач.

Вярно си е, затова пушим - не щем да сме лоени топки :)))

Кое им е слабото, че не искат да ги оставят? Ти като харесваш нещо що не го оставиш? А глупостите че не може да се оставят цигарите защото са зависими, естествено са глупости. Всеки пушач който иска може да ги остави. След дълги години пушене ги отказах.

цигарите вече не са актуални, от гмо храни се печели неколкократно повече

Прекаления светец и Богу не е драг. Хората отдавна са го казали, особенно като се прескачат гобални проблеми и се поставят на дневен ред за решаване ПРОСТОТИИ!!! Май капитаните на ЕВРОСЪЮЗА ни карат корабчето не там където трябва, ама ние сме в трюма и нищо не виждаме( правим се че не виждами)

E, Австралия още не е в Евросъюза, но щом казваш... Вевраме ти на мъдростите!

Какво виждаш заглавието на статията не е за Австралия. Това са мои виждания, а както сам забелязваш вече в заведенията не се пуши никъде, а идеята тръгна по търлички по същия начин. Осмен да се плъзнеш по пврхнвостта е хубаво и да мислиш какво може да последва. Още една мъдрос Последния се смее най- добре. Те се смей сега, пък като се обнародва......

Спирането на пушенето не е прекалена святост. То е преодоляване на голям недъг. Разлика от небето до земята. Мешавица е в главата ти!

А ние кога така?

Тъкмо ще им продават по евтини цигари на по -високи цени!

Сега ще видят Мамин Прасчо и Почетният Мафиот, що е това контрабанда... ХаХаХа

да направят и тук като в Ирландия, но първо да оправят заплатите, аз лично ако имах възможност да се занимавам с уиндсърф например, като нищо бих отказал цигарите, само не ми предлагайте вместо сърфа железа във фитнеса

Слабостта винаги се намира причина.

коментарът винаги си намира трол

Смешко - всеки си търси оправдание... Аз пък ако имах по-голяма заплата щях да си купувам скъпи пури...

Изумително. Какво означава да оправят заплатите?! Заплатите са функция на парите, които генерираш с труда си. На голяма част от българите по тази причина трябва да им вземат пари, а не да им плащат. И точно тези мрънкат да им "оправят" заплатите. Ми оправете си ги сами бе!

БРЦК

Ще ти дам един Жокер - в България производителността на труд е 50% от тази в Германия. Защо заплатите не са 50% от тия в Германия ? А? Няма нужда да отговаряш.

Умни хора.

Близо 20 години съм пушил по кутия на ден, преди две години спрях цигарите и сега мога да заявя: Без цигарен дим светът е по-хубав.

от 30 год пуша по над 2 кутии на ден .... кеф ми е .... само че качеството на цигарите преди 10 год и днешните е несравнимо ....

в момента на масата имам 4 марки кутии цигари + 2 различни торбички с тютюн за пълнене ...0т 4,80 евро до 2,20 евро ... никаква разлика ... ама никаква

И аз ги отказах, и не съжалявам. Всъщност, формално погледнато, и хомосекса не е добро нещо. Защо не го забранят, или поне да забранят със закон парадирането с него? Оставете хората на мира. Ама, всички хора, не само някои. реторичен въпрос.

Бравос! Следваме почина на малоумния Голям Брат. Очакваме скорошно въвеждане на марихуаната, която децата с гени от трима родители ще пафкат първо свободно, а после и задължително, за да са постоянно надрусани и спокойни. Спрете света, искам да сляза!!!

не че нещо, ама това си е директно нарушаване на правата на потребителя... някакси не виждам логиката да давам пари за Дънхил, а пакетът, който са ми продали да съдържа, примерно - Арда или Средец...

аз сега като пуша определена марка, как ще си разпознавам марката?

Не мога да разбера защо се слагат минуси за задамения въпрос. Вземи и разясни или се делим на пушачи и непушачи, както обикновено??? Лично аз съм бил пушач, но криминализирането на пушенето ВЪОБЩЕ НЕ МИ ХАРЕСВА!!! Представи си че на някой от Брюксел му хрумне да криминализира нещо друго, само защото може?

Какво си играят. Просто криминализират оглеждането и притежанието на тютюн и готово. Може и със закон, че ако на собствено парцел отглеждаш тютюн, то парцела се конфискува. Ще видите колко бързо ще си сменят производството при опасност да им вземат земите.

Някои се радват. Това ще олеснява контрабандата.

Всички политици с еднакви дрехи и много предупреждения изписани върху тях :)

Що не направо не ги забранят тез пусти цигари със закон като им е такъв трън в очите. Парички..парички...от акцизи печелят ама от здравната каса губят....то хем сърби хем боли!

една кутия цигари по себестойност е около 0.80 - 0.90 лв. Като се натрупат върху това търговска наадчеенка, акциз, печалба, ДДС става 4-5 лв. В UK една кутия е около 8 паунда. Сепур перо за всеки държавен бюджет. За БГ на ден около 2-3 млн. лв. влизат от акцизи и ДДС в бюджета. Как да не "подкрепяш" тютюнопроизводителите!?!?!?

Не ме разбирайте погрешно, нямам проблем някой да пуши. Който си пуши да си пуши, но всеки би признал, че е вредно. Идеята ми е простичка- да се забрани, както е сега за 18 годишни да си взимат цигари, догодина за 19, после за 20 и т.н. Дори и само до 22-3 години да се стигне, пак ще има ефект, защото повечето пушачи, които познавам са започнали до тази възраст - докато са били в училище и университет. Но да има истински глоби и проверки за нарушения. Така който иска ще продължи да пуши, но няма да е толкова лесно законно да се появяват нови пушачи. А изчезването на тютюнопушенето реално би донесло само ползи, а единствените вреди са за тези, които пускат рекламите, че контрабандните цигари те ограбват, а техните са златни и не носят никакви вреди. Според мен здравната политика не трябва да се занимава приоритетно с направления, а с качеството на обслужването и ПРЕВЕНЦИЯ на болестите, каквото е ограничаването на пушенето, но нека поне се концентрира върху запазването му в сегашните размери, с тенденция да намалява. А те пушачите си знаят и наистина могат сами да си преценят дали искат или не да спрат този навик. За тези които искат трябва да има помощ. Не е правилно акциза да отива в министерство на финансите, а трябва да отива на 100% в здравното министерство. Това е от мен :)

Цигарите трябва да поскъпнат до европейско ниво

Тъпако, пак се изказваш неподготвен. Какво стана, когато Дянков вдигна акциза и цената на цигарите? В бюджета влязоха двойно по-малко пари от акцизи и данъци от продажба на цигари. Вероятно някой по-умен ще се сети защо. Ще се сети за възгласите на пазара: "цигари, цигари"....

това го има защото няма контрол.Ако наемеш 1000 безработни да следят за незаконни цигари из градовете и да подават сигнали на специализиран отдел за борба с контрабандата + нов закон за нелегалното разпространение на цигари, алкохол и стеройди няма да е същата ситуация.Това е ниша, която ако се реши да се контролира с тежки санкции и работни места ще отвори и бюджет ще пълни.

одобрявам ! Да направят цигарите по 14-20лв кутията и 30-40лв за пакет тютюн, хем по-малко ще пушат, хем и за държава и тютюнопроизводители ще има повече пари .

Урок от историята: Когато нацистите идват на власт в Германия в началото на 30-те, едно от първите неща е да поведат кампания против пушенето. Ариецът трябва да бъде здрав, силен и на него не му отиват такива "еврейски" измишльотини като цигарите. Да си ги пушат евреите. И доста е намалял броят на пушещите за над десетилетие такава идеологическа забрана. Обаче нацизмът пада, идват американците с техните Lucky Strike и познайте какво става? Започват да пушат здраво повече германци, отколкото пушачи е имало преди нацизма. А кутийка цигари в тях времена е цяло богатство и с много висока разменна стойност срещу храни или други стоки. И това след 15 годишна забрана.

плюс малко бой и концлагери!!То и свободната любов беше забранена и имаше ергенски данък при соц., не ми се струва че ще работи тоталната забрана.

Ако е вярно - това просто е факт. Браво на американците - предоставили са възможност. А иначе пушенето си е личен избор.

Това се е случило в годините когато пушенето е обявявано за "полезно," и единствената причина да не пушиш е била, защото не е прилично на дете, жена, ариец, германец или какъвто си там да пушиш. Сега всеки знае, че вреди и много хора искат да спрат, но нямат воля. Целта е те да се предпазят, както и тези които си мислят, че имат воля и могат да спрат когато си поискат, но обикновено не е за много дълго време. А и е нормално в най-голямата си депресия, един цял народ да пропуши, все някъде трябва да избие.

....Защото нацистите са забранили цигарите,то затова Щирлиц изпушваше по един пакет на ...серия ..

Как ще пропуснат първенството от островите. "Великите" те отдавна са като превъртяна капачка на буркан.

Ако се махнат само цветоете, но информацията се увеличи , няма нищо лошо. Върху всеки пакет трябва да има повече информация, както върху опаковките на другите хранително вкусови продукти. Информация за съдържанието на никотин, смоли, вид и сорт на тютюните, регионален произход и др. В коментарите правилно са отразени дълбоките подли цели на мизантропите, платени от наркотърговците за ограничаване правеата на човека и превръщането ни в роби.

Информация няма да има, няма да се изписва дори марката. Чети.

няма начин да не са изписани. в това отношение по-склонен съм да приема, че новината е сбъркана. не става въпрос за тютюна само, принципно няма начин да продаваш едно и също нещо без надпис на опаковката, който да казва какво се купува, кой е производителя и още няколко атрибута (Срокове съдържание етц)

Сега наред е концерна ,,Даймлер Бенц,, Да вземе да въведе еднакви небоядисани Мерседеси и да даде пример на другите концерни,които произвеждат автомобили замърсяващи въздуха.После и винпром Пещера да се намеси и да налива всичкия си алкохол в непрозрачни бутилки с единствен надпис ,,Алкохол!!!,,

Тия надминаха всяко съществувало досега законово малоумие.

Каквото и да пишете и както и да ги наричате и Австралия, и Ирландия са светлинни години пред нас. Мноооооооого ще има да драпаме, за да ги достигнем поне отчасти. За съжаление, истината винаги е трън в очите.

Очевидно трябва да ни пази Господ от манталитета им.

Те още малко и хората ще започнат да ни обличат в еднакви дрешки и в концлагерите.

Всичко с времето си. Няма да ни се размине.

Няма да се размине на овцете. Хората трябва да се справят.

О, сега ще видите как и у нас бързо-бързо ще въведат челният западен опит. И после защо от запада бягали и отивали в ИДИЛ да стават джихадисти. Ей от такива слабоумни простотии. Въведат ли го тук - веднага ставам джихадист :) За непушачите това ще го сравня все едно да излезе нов закон, който громи бирата като супер нездравословна, затова - всичко в бяли кутийки. Няма значение дали преди това сте правели разлика що е то Beck's, Tuborg или Астика. Пий си там каквото ти се падне в кутийката и се радвай, че все още го има, преди напълно да го забранят. Истинските ценители ще стигнат до там, по звука от разклащането на бирата в кутийката да могат определят марката. Ограничените хора се кефят и злорадстват когато забраняват нещо любимо за други, но което те не харесват. Обаче тръгнат ли такива забрани, неминуемо и тях ще ги удари брадвата за нещо си друго, този път тяхно любимо. Но както казах, за осъзнаването на това се иска и малко акъл, а не само глупаво злорадстване.

Май въпреки всичко основния поток е от изток на запад, но за хора вярващи в комунизма не е изключение да лъжат!

бегай! Цигарите струват 25 долара в Австралия, освен че са 'неутрално' украсени с картинки на почернели зъби и т.н Ама аз като непушач адски се кефя! Никъде не се пуши

Не, че пак не са малко, но е редно да кажеш, че 25-те долара са австралийски, което прави 16USD.

Цигарите не са еднакви. Различават се по вкус и качество на светлинни години, как може да го направят. Мисля, че това е нарушение на правата на хората. Да не би ирландците да са прасета, че да им е все едно, какво ще им изсипят в кочината.

Ирландците имали темперамент. За ум дори не споменавам. Вятър работа.

Г-н/г-жо, не искам да Ви обиждам, за умствения капацитет,който сте вложили в коментара си НО.Твърдението ви в част-а ,че цигарите са различни е вярна, точно тогава когато кутиите са еднакви, ще се откажат от пушенето децата, който си купуват цигари само заради това да ги наредят на масата и да се фукат.Също така това ще ограничи възможността за реклама,която в момента се прави чрез отличителни белези на кутиите ,което моментално, ще ограничи потреблението. Това е една изключително полезна мярка за всяка мислеща държава и нация!

Ти си малоумен. Не че искам да те обиждам, просто фактите са такива. 1. Има закон, който забранява продажбата на цигари на деца! И точно само децата, докопали цигара, може да продължат да се фукат с изделия от еднакви кутийки. 2. Фирмите не са реклами. По-малоумен от постинг от твоя няма. Облечи се в сиво и си забрави името.

Това е умиращ отрасъл, заклеймен от цивилизования свят. Единствено у нас, група хора представлявана от конкретна партия, продължават ежегодно да рекетират държавата за субсииди на продукт, който света лека полека започва да изоставя.

Всеки който почне да говори за "цивилизования" и "нецивилизования" свят ми става много смешен!

Узаконяват фалшификацията на цигарите, хитро!

И в Ирландия имало малоумници между управниците. Мислех си, че това е български патент.

В Ирландия малоумниците така управляват държавата, че хората живеят "мааааалко по - добре" от маломниците в България.

Даваха едно филмче за живота на самолетоносач. Персонала ако не се лъжа, е около 5 000 души! Естествено навсякъде пушенето е забранено, освен в една малка стая някъде в трюма, без проветрение и със слабо червено осветление. Идеята е на психолози, така се подтиска желанието на пушача да продължава. И имало успех. И пушача има права, но заради неговия избор, не може да страда непушача!

така се прави, бавно но сигурно.