Тест може да замени матурите за влизане във ВУЗ

Министър Тодор Танев заяви, че може не матурата да е вход към университетите, а изпит, подобен на американските, да проверява общата подготовка и IQ-то.

Обратно в новината

Коментари - Тест може да замени матурите за влизане във ВУЗ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Простакът си остава простак с кавито и титли да го окичат. Особено фрапираща е простащината на комунистическите деривати като това недоразумение.

Правилно другарю проСТофесор! Не е нормално едно дете успяло с толкова много труд да влезе в детската градина да не успее да влезе във висше учебно заведение! Инфо на уШо: Според статистиката, през 2015 завършилите образование ще бъдат с почти 20 хиляди ПО-МАЛКО отколкото обявения прием във ВУЗ

На всички майки оплодени инвитро да се дават готови заверени дипломи за висше образование на децата им На съгрешилите да заченат по естествен път дипломи ще се раздават след първия видеозон на детето

виждате, може и така.

Матурите толкова са "сложни",че могат да бъдат изкарани от един четвъртокласник, добре запознат с правописа. Може би министърът има намерение да ги направи достъпни и за първокласниците.

и махмурлии сме изкарвали приемни изпити...със бързина и странно и с висок успех. като ти се пие вода и ти се пика...не можиш се моташ два часа за шест. нема майтам, реална случка е. тъпото е че и закъснях, а портиера ме пусна като квестор, квестора и останалити прокажници ми са измеха че не съм чул подсказването. а всъщност се прощавахме. до 01 на Едно езерце до София на бира, а до 03 на коняк, сам до паднал от коня другар.... деее, що жени изтървахме от туй пиене..а никогаш не сме искали да ги обиждаме. прощавайте колежки, че не ни опазихте. ние всички ви обичахме.

мраклия за диплома си плаща образованието и толкоз. часния веднага, държавния - на изплащане с тукашни левчета и договори.то и ся партиите плащат некви рушвети нейде за еничари и ги взимат от други еничари. държавата помага на тези 5 висши училища, чиито възпитаници внасят 10 години най повече в хазната. а можи и 15 годинки, като от болните за здравите.

Като ти гледам и опитва да чета написаното от теб и ти май само си си купил дипломата за... Правопис и правоговор

Не е проблем приема-истина е, че който иска-има място в нашите ВУЗ-ове.Вратите трябва да са широко отворени. Проблема е в завършването-изхода трябва да е толкова стеснен, колкото е нужно на сегашната пазарна икономика. Така ще има и стимул за учене. И не забравяйте, че сме завършили по същата система, която оплюваме. А колко от нас протестираха, когато се изискваха малко знания/усилия, за да "преминем"?

добре е преди да си ядем лайната на изхода, да платим на чужд да ги помирише. с конкурс и рушвет, понимается.

хич не моем ги разберем тез тестовете за айкюдото.. кой бог ги е измислял.. на всеки опит се питам - толкоз ли много са роботите у света и чи у нас. нема ставам робот, ни ща да ма мъкнат по каруци и пунктове и по базари и по аллхиксове. по добре да ма ядат червеите. горките деца наши.

по тъп тест от тоя за айкю. ай, ай, вече и тестове за водител на мпс се правят като игри.. признавам си малкото тъпо айкю защото като гледам един и същ филм/някои само!/ след години, разбирам, че съм бил тъп и сляп, но никога не съм сигурен дали съм прогледнал. ако бях умен, щях да знам, че утре пак ще съм умен. а тъй..нийде. кото кажи цензорката и тва е. тва май си важи и за книги, политици, вестници...но не съм много сигурен. тва айкюто по колко върви тука? само питам.

Според мен министър Танев има право да поиска подобна промяна. С какви кадри ще се търсят талантите у децата е един въпрос с повишена трудност, след като самите кадри не са влезли по талант в професията си. Зазубрените знания, не вършат много по-голяма работа от незнанието, след като не се знае как да се използва това знание за да има от него не само лично удоволствие, но и някаква обща полза. Децата не бива да завършват с "болестта" апатия, а с желание да се включат в онзи живот, който те така очакват да не ги разочарова след отброяването отзад напред на годините, които завършват с празничен бал, а не с погребение.

не се търсят, привличат се, не се оценяват, те оценяват..и ей ти проблемммм...дървен за кадъра тъп.

трудно да се представи. Имам предвид IQ-то. Този показател може да отдели идиоти от психо и нищо повече, а гениални физици от рода на Фейнман и други нобележи лауреати имат този показател много нисък. А министър се опитва да играе игрички, идиот, не разпознат по IQ-то.

Алтернативното образование дава все повече шансове пред все повече умиращата класно-урочна система.

Унищожение на българската нация, няма образование - има тъп народ, лесен за управление. Сметката е след 15 години да има Б-я само на карта, без национално самосъзнание. След ВСВ финландците инвестираха в образование и успяха, защото ученият човек знае как да просперира.

да ме лекува доктор, влязъл с тест!

достатъчно е да знаят малко български . и без това после никъде няма да ги наемат

Кога ще се върне намаляването на поведението, ТВУ-тата и уважението към учителя? КОГА?

Подкрепям идеите на Професора- --Няма ученик без талант!!!, --Всички ученици с университетско образование!!! --Тестове за всички с по-общи знания!!! --Колкото в детските градини толкова и с дипломи от ВУЗ!!!

Парадоксално, но май един университетски преподавател ще се окаже най-простия министър на образованието в цялата нова история на България.

Abu Talib

Струва ми се че сме близо до създаването на нова специалност по която може да се държи матура: История на мутренския период на БКП.Или чисто и просто мутрология.

...записвайте ги още от детската градина,апропо ..то местата в детските са по кът от тези във "ВУЗ-овете...всеки с ЕГН....СТУДЕНТ...нали трябва да лапат хилядите новоизлюпени доценти ,доктори и професори....,а после места за миячи на чинии и "Аниматори", колкото си искаш...поне през 3-те месеца лятото на ...морето.... Някой от тук пишещите ,спомня ли си ,как се влизаше във ВУЗ,преди 40 години???И колко ВУЗ-а имаше в България...да не говорим,че всичко бе планово,държавен прием и за всички имаше осигурена работа "по разпределение"...дори и в най-затънтените (ако може да се каже за покрайнините) райони на България!!!

Помним... Сега системата е такава, едва ли не във всички предприятия и институции 100% да се състоят само от вишисти, ама кой ще работи.

Висшистите естествено! ;)

Тестове ,на които някои знаят предварително отговорите !

Първо на тест за IQ да се подложат тоя тъпанар и колегите му министри, начело със Слънцето на ГЕРБ.

А аз си мислех, че по-голяма бъркотия в образователната система не може да има и тоя тъпоъгълник ме опроверга.

А тоя профан знае кон боб яде ли?

Разкарайте тоя неграмотен професор! И чеп за зеле не става от него! Кой му даде титлата или я напазарува?

Прави се всичко възможно, за да не се излага на показ неграмотността на сегашните поколения, когато се полагат писмени изпити. Вярно е, че всеки човек има талант, но само това не стига; освен това не е необходимо и възможно всички малди хора в България да имат висше образование със съответните последващи претенции от тях на страна ..

ЗАЩО тест или изпити??? Записвайте ги по випуски!!! Сега има 63 000 абитуриента /общо в Б-я/ а местата във "висшите" ни училища са 77 000 -- даже и не стигат за попълване на бройката!?!?! Куцо , кьораво и сакато -- СТУДЕНТ???!?? Докато няма борба за влизане--няма да има и качество!!Преди в СУ за 1 място се състезаваха 12-18 човека , а през 2014г СУ проведе и 4-то класиране за да попълни ИЗЛИШНИ и никому не нужни специалности!?!? И магаре да запиша , ако му ПЛАЩАМ таксите ЩЕ ЗАВЪРШИ , без да е прекрачило прага на СУ!!! СРАМ!!!!А за "преподавателите"-- нямам думи!! Сутрин "четат" лекции в СУ , след обед в УНСС и късно вечер в някой от БЕЗБРОЙНИТЕ филиали из страната!?!? КАЧЕСТВО?? Да ти умре коня!!

И това е в най-добрия университет в България - СУ. Можеш да си представиш какво чудо е по другите, особено частните.

Че какво му е доброто на СУ-то като го няма в списъка с 500-те най-добри университети в света, а за останалите - NO COMMENT!

ПИСНА МИ ОТ ТОВА СУ! то ви се виждат кадрите - само на държавна хранилка, журналя и дупетати

Вече 25 години слаби ученици стават студенти, после доценти, системата е опорочена. Неуките и простаците са вече на най-високо министерсо ниво както е видно и възпроизвеждат себе си надолу..

Че то преди 25 да не беше нещо различно? Сега поне има интернет, та човек може да учи, въпреки некадърния министър и преподавателите.

,,А бе и български учете! СРАМ ,СРАМ ,СРАМ!

Не си правете труда, може и направо без тест. То пък едни кандидати, едни ненадминати капацитети, с едно неограничено желание за знания и усъвършенстване, едно светло бъдеще за специалисти в определена област. То пък едни ВУЗ-ове, едни еродирани преподаватели, едни елитни дипломи.

Този безпросветен просветен министър подстрикава към системата: Тука има - Тука няма! Какви са тези налучквани знания?! И за какво IQ говори?! То за страната ни вероятно е с отрицателен знак (започвайки от него самия!) Необходими са изпити, които могат да са в съотношение с класическа форм и тест, но не само подобни нищо не тестващи тестове!

И всичко отмина,замете се!Срам!

АМА ТОЗИ,ОЩЕ ЛИ Е МИНИСТЪР? КАЖЕТЕ МУ,ЧЕ ЛОМОНОСОВ И ЗЛАТАРОВ СА ПЪРВИТЕ КОСМОНАВТИ А НАПОЛИОН БОНАПАРД Е ПЪРВИЯ ЧОВЕК НА ЗЕМЯТА!!!

Тоя още ли не си е подал отставката!?

НЕ, но му я ИСКАМЕ най-насточиво!

Идеята е много добра. Само да отметна, че местата във ВУЗ се запълват не само от тази година завършващите среднисти, но и от хора, завършили преди 1-2-3 и т.н. години. Елате в някой елитен ВУЗ и ще видите само пълни зали.

Съгласен - не матурата да е вход към университетите, а изпит, подобен на тези от Тошово време (без политическия, той си беше идиотщина). Не за друго, ама ми се иска да видя колко мераклии ще минат през ситото...в ония години окапваха повече от половината, макар че в средното се учеше много по-яко!

Така е! За Техническия се кандидатстваше с математика и физика, а за Архитектура и строителство се прибавяше и рисуване в 3 етапа! Сега "посмъртно" е непреудолимо за new generation! Преподавателите ще останем без "материал" за обучаване! :)

Абе,чичко малоумник!Ти знаеш ли,че Вузовете вече чакат-септември-да си вземат изпитите-че да си попълнят бройката?Май тоя е склеротик!Иска да закрием тук-повечето висши учебни у-ща!!!Който влезе и иска-учи,който не учи-висшист-магазинер-АМИ-Добре звучи нали!

Тест може да замени матурите за влизане във ВУЗ Теста според министъра ще се състои от три въпроса: 1.Що е това Ломоносов? 2.Защо улица в София, носи името на Фредерик Кюри" 3.Какъв е бил Наполен? а.Корсикански селянин б.Некадърен военен в.Или а и б едновременно.

Матурата по български трябва да остане! Приемен изпит за ВУЗ-а - също!

И само да прибирате пари от уроци и изпити. Защо тогава да има матура? Да се избере един изпит и стига сте побърквали хората

Този малоумен професор не е ли чувал, че в ПОВЕЧЕТО българските ВУЗ, ако се приложи да се проверява общата подготовка и IQ-то на кандидатите, просто няма да има кой да влезе за студент?! Че то само за тази година се очертават да има 20 000 незаети места, а какво остава да се вдигне летвата на приема. Спасението е едно: Броят на ВУЗ да се намали от 52 на 10-15, ама и на този министър НЯМА ДА МУ СТИСКА ДА ГО НАПРАВИ!!!

че нашето училище не учи да се мисли, как да провериш IQ-то? Видяла жабата че подкованат коня и тя....

Матурите не се ли правят в средните училища, а самите вузове си имат собствени изпити?

dirddd@

Абсолютно вярно. Отделно, че са смешно лесни, в най-буквалния смисъл на думата. Оставаше и само с тях да се влиза и просто щяхме да започнем прекопаване на дъното...

Може и да стане, ама нЕкой друг път - тази години ще завършат (може би?) около 55000 среднисти, а местата във ВУЗ са 72000 - така че ще влезе кьораво и сакато. После се чудете защо нивото но висшето ни образование е такова ниско!

Тоя е пълен малоумник, само ми е чудно кой го е направил професор, и дали е по заслуги (пускал е отзад), дали е по наследство (отроче на активен борец), или е по линия на 6-то ( доносник). Последното е смятам най-вероятно, предвид че и министър стана!

Липсата на ВАК ( Висша атестационна комисия) позволи всеки байчо и всяка стринка с "подходящо поведение" и гимназиални знания да се хабилитират! Затова професорите и доцентите са толкова, колкото са студентите (обрано казано)! На студент - доцент, а на двама - професор! Както всичко и това в БГ беше опорочено!