Кюрдите атакуват ИД на 3 фронта, коалицията - по въздух

Кюрдските сили започнаха офанзива на три фронта в Северен Ирак срещу сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава" (ИД). Коалицията атакува по въздух.

Обратно в новината

Коментари - Кюрдите атакуват ИД на 3 фронта, коалицията - по въздух | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Браво на пешмергите!

Апачи - 1975 МИ-28 - 1988 Да 13 години разлика ама в полза на руския ;))) стига с вашите опорни точки. А тези в Ирак за даже МИ-28с, една от най-новите версии.

8901

Га трябваше да ги биете, вие спахте другари хамериканци, сега ви стрували милиарди,че и на нас 6 милиона. И що? Щото искахте да свалите и Башара. Сега нападайте от всички страни и дано ги изчистите, че ни наближават.

катар трябваше да си прекара ,,тръбата,, от там а не иран!!! та затова стана ,,диктатор,,!!!

Междувременно холандският премиер Марк Рюте заяви, че указ 51 от устава на ООН не е достатъчно основание за военни операции срещу ИД в Сирия. Затова холандските въоръжени сили ще участват единствено в операции срещу позиции на ИД в Ирак.

Когато режима на Асад почна да ги бомбандира от САЩ и ООН казаха не сакън не може. Даже му взеха химическото оръжие. Сега САЩ правят това което забраняваха на Асад. Излезе малко като рап версията на: "бомбите ми са много по-добри от бомбите ти"

В сирия бунтовниците са няколко групировки. Едните се борят просто за свобода да свалят диктатора, другите са ислямисти и искат халифат. Двете бунтовнически фракции нямат нищо общо и даже се бият по между си. С други думи върху ислямистката групировка всеки е добре дошъл да фърга бомби. Дори и Асад ...

когато се махнат ,,диктаторите,,-реки от кръв!!!

само дето започнали да симпатизират ИД и да преминават в нея...та никак не е ясно какво ще става в тази Сирия и около нея...

Па тогава що не се регистрираха на изборите ни за парламент, ни за президент-)

Лошите САЩ се борят срещу исляския халифат, а добрия путлерчо стреля по православни си братя славяни ...

Въпроса е само кой после ще бие кюрдите след като те победят ИД а те ще го направят. С деструктивните си действия САЩ и Европа подготвят нов Халифат във Близкият изток и той ще се осъществи рано или късно. Касапницата в момента ми напомня за 30 годишната война в Европа. Тази кръв няма да бъде нито забравена нито измита фанатичният плам няма да бъде изгасен лесно. Спомнете си Френската революция и Наполеоновите войни дали ни чака нещо подобно? Рано или късно населението на този регион ще каже стига и ще се обедини колкото и да са различни колкото и да се мразят ще дойде някое подобие на ИД което ще помете всички и САЩ и ЕС няма да могат да използват буферни народи за да спират бурята която се задава а ще трябва самите те да се намесят с армиите си които са забравили какво е истинска война. А някой никога и не са знаели.

Кой казва, че САЩ не искат точно това?

И ко предлагаш - да им постелим червен килим и да ги оставм да правят каквото искат? Да дойдат тук, да убиват и изнасилват, вместо да ги спрем докато все още можем? Населението в този регион не иска ИД, иска да живее нормално - те не живеят нормално, а бягат от ИД, които изнасилват и убиват, и с терор налагат собствените си виждания. Приказваш глупости да се намираш на работа.

Над 138 000 кюрди избягаха от града и околните села, като преминаха намиращата се наблизо граница с Турция Значи бягайки масово, кюрдите настъпват на три фронта. По-скоро кюрдите "настъпват" много бързо към турската граница.

Тунелите са едно, но пикапите и хамърите с картечниците са си отгоре, имат и танкове. Те да им унищожат механизацията и тежките оръжия, останалото ще го направят Асад и кюрдите.

В такъв момент америка трудно разпознава кой би могъл да е приятел и враг, ако ООН не потърси помощ от Асад заедно с кюрдите те са единствените които могат да се бият срещу ИД, плюс да се реши проблема с Украйна по най бързия начин, да се поиска помощ от Русия които могат да се бият заедно със силите на ООН ,без това то трудно ще разбият тези които наричате шайка разбойници, войната с исляма продължава вече близо 14 години....

Не съм специалист по военно дело и авиационни удари, но нещо ме озадачават някои факти. Целия свят ги бомбардира тия ИД пък те вчера били стигнали почти до границата с Турция. Абе под земята ли се движат, невидими ли са, няма ли сателити да ги видят тия техните пикапи и колони и да ги ударят? Не знам, по телевизиите дават групи от по 10-15 въоръжени пикапи на бойци от ИД да си карат спокойно из пустинята (лесни мишени). Е щом стигат до моя телевизор тези кадри, не стигат ли и до тези които направляват въздушните удари. Освен това не им ли е ясно, че такива групи се бият предимно с хеликоптери, а не с Томахоук и изтребители. Ама ги е страх да не свалят някой хеликоптер и да обезглавят екипажа, но и това може да се избегне като летят на високо и използват технологичния капацитет на модерните оръжия. Абе има нещо гнило, което се мъти там и не знам кога ще се разбере какво точно става. Дано след 1-2 седмици не стигнат и нашата граница както са тръгнали.

Правилно, трябват си щурмови хеликоптери, ама американските не обичат да летят при толкова много прах. Руснаците пратиха три МИ-28 на Ирак, дано ги използват по предназначение.

Не знам, но има доста повече свалени МИ-28 в Афганистан и на други места отколкото Апачи в Ирак, а като часове бойни полети, Апачите са с огромно предимство и то точно в пясъците. Не казвам, че МИ-28 не е супер хеликоптер, но Апачите не са по-надолу и освен това са оборудвани с по-модерни системи.

Хеликоптерите се свалят сравнително лесно от ръчно преносими противовъздушни средства. Като пример могат да се дадат военните действия в Новорусия, където още първите 2 месеца бяха свалени повече от 5 въртолета, даже и 2-3 самолета и то без сериозна противозенитна техника. А в ръцете на ИД при всички обстоятелства има завзети от иракската армия доста по сложни и с по-голям обхват системи за противъздушна отбрана, така че няма шанс за мащабно и постоянно използване на бойни хеликоптери. Единствено могат да бъдат включвани в единични и бързи точкови операции. Засега остава само варианта с високолетящи бомбардировачи, който не допринася с почти нищо, защото ислямистите се придвижват на неголеми групи и основно нощем.

ИД, това са ислямските комунисти.

с твърд тон заяви ,,ционистът,,!!!

добре,че са американците да громят тази паплач дето иска да ни варне вав средновековието.добре,че са и кюрдите да се сраяват с изродите по суша.напално ги подкрепям и ми е чудно как може да се троли в подкрепа на фанатиците от идил

Бай Онзи, много си късопаметен тази шайка от фанатици беше прав приятел на САЩ има няма 8 -10 месеца. Тази шайка беше финансирана и обучена от САЩ. Тази бандите бяха борци за свобода и демокрация. Да, ама вече не. Сега са терористи с оръжие получено от САЩ.

Това са глупости и руски опорни точки. САЩ и други подкрепяха много по-умерени опозиционни групи в Сирия. По скоро Катар и Саудитска Арабия неофициално подкрепяха ИД с пари. Просто тия изроди с тяхната жестокост превзеха легитимната революция, но за това са виновни западните държави, че не го предвидиха както стана и в Либия. Общо взето всяка революция или протест бива яхната рано или късно от грешните хора с радикални възгледи, показва го историята.

Абсолютно си прав, сега хамериканците наливат пари и оръжие в кюрдите, но много скоро тучалята ще берат ядове.

Симпълтън, научи правописа и след това давай мнения по световни въпроси.

...ти си заблуден бе..

Сунити, Шиити са все ислямисти и да присъединим и Ислямската партия на справедливостта на Ердоган нещо много близки по имена ер - Доган и картинката става пълна. А ако не знаете защо мадоната в Испания е черна питайте вашите тъпи даскалици. И ги попитайте още откъде води началото си борбата за така наречената демокрация (най голямата демагогия на този свят на която така глупаво се вързахте) , а тука същото се нарича справедливост.

Обяснет, че се обърках. Значи Вискота порта е нападната от да речм елините, за това Англия въоръжава българите(борещи се от години срещу Високата порта) и им плаща, за да се бият с елините, и които пък още малко ще превземат Истамбул, и очакват после, когато българите набият елините, да се приберат кротко и тихо, и да не искат независимост. Интересно.

вместо да харчат тия 10милиарда да ги бяха дали на итя от ид ите нямаше да воюват а сега америкнците рушат за да може техните фирми после да направят новото строителство

кюрдите са българи - черните българи им казват още

Кюрдите до Багдад ли ще спрат, или след него? Да питам, че да не станат грешки пак!

Свобода за Курдистан!!!!!!!!!!!!!

ИД е като държава в държавата (Турция) вече.Има абсолютно реална заплаха,ако се замислиш и огледаш.И в България и в Гърция е пълно с мюсюлмани,които само чакат знак да се надигнат.Мислиме си,че сме далеч от тези неща,но май войната чука на вратата.Да не се правим на изненадани,когато се случи.''Надявай се на най-доброто, но се готви за най-лошото.''

Най-лошото е, когато Босфора се "разшири" с 4 метра, защото Мала Азия ще е "отпътувала" на изток. Такова нещо се случи с ЦЯЛА Япония, на 11 март 2011 година. /съгласно GPS-a/

Значи да пишеш добри коментари можеш, а да си измислиш подходящ ник не можеш. Ми да ти помогна тогава. Най ще ти приляга ника АЛФА.

само по погрешка да не се замота някое СУ 24, трябва да сме много внимателни!

И кво излиза сирийците харчат къде-къде по-малко пари пък трепят къде-къде по-вече джихадисти, па ако американци, англичани, французи и турци не се пречкаха на Асад досега сирийците отдавна да са изтрепали джихадистите. Абе, друго са си демократичните лицемери, рекламират се с похарчени пари вместо с постигнати резултати.

преди войната в Сирия, Асад държеше всички под контрол. нямаше джихадисти, нямаше бежанци - всички беше мирно и тихо. Имаше религиозна толерантност - християни, евреи, мюсюлмани, шиити и сунити живееха в една държава. сага има джихад, бежанци, убити, разрушения и глад. ПЪЛНА ЗАПАДНА ДЕМОКРАЦИЯ И СВОБОДИ! .. Ама така става като се намери САЩ за да се бори за демокрация някъде.

Хубаво си беше при Султана, ама така става като се намери Русия да се бори за свoбода някъде... ;)

Всяко зло за добро-е казал народа. Сега вече и де юре ще се появи една нова държава Кюрдистан, която отдавна съществува де факто в Ирак. Не си спомням случай, когато някой да се заяде с кюрдите и да е видях хаир. Че те с всесилна Турция си мереха силите и не им пукаше. Лонг лайф на идващият Кюрдистан.

Все пак не забравяйте , че кюрдите не са мюсулмани !

Сериозно, знаех си аз, че са конфуцианци

Паисий

мдааа... изобщо не са мюсюлмани. Май бяха будисти вегетарианци! ))))

Факт,сред тях,поне засега не е толкова определяща религията,има християни,шиити,сунити,немалко зороастрийци.

Скоро ще има нова държава в района, ще се нарича КЮРДИСТАН. Проекта е на западните правителства, тъй като изпуснаха контрола върху Турция. Вече се пропагандира кюрдски градове, кюрдски сили за сигурност, кюрдски войски и прочее. След това ще има едни контролирани територии, едни райони на влияние и ето ти нова марионетка, узаконена чрез ООН.

ТУРЦИЯ ЩЕ ЗАГУБИ КЮРДИСТАН , НО ЩЕ СПЕЧЕЛИ БУЛГАРИСТАН!! НАВЯРНО СИ ЧУВАЛ ЗА ЕВРОРЕГИОН "ТРАКИЯ" С АДМИНИСТРАТИВЕН ЦЕНТЪР ОДРИН?

Не си прав, ние сме друга хапка за други уста. Турция прекалено остро взе завоя и сега ще яде дървото, а за нас кандидатите са други и с тях турците не могат да се сравняват, нищо че "султана" има голяма уста

Сами си ги създадоха, да плащат сега...

Печатницата за долари е у тях, ще плащат без да ги подканя някой.

Кой си ги е създал? Явно криеш неква информация.. Мъ то кой ли не крие пред изборите.

Скрита информация няма, дори и в нашите манипулирани медии можеш да видиш кои са "лошите джихадисти" днес - вчерашните "революционери", които бяха въоръжени и плратени да свалят Башар Асад

Май кюрдите от ПКК ще измият срама от челото на комлекетата.

и в Украйна явно. Браво на Запада.