Тя разказа пред БНТ, че  с цел приспособяване към новите реалности е променян 90 пъти.

Държа да се знае, че по него са работили четирима министри от три правителства и е започнат преди 3 години от Маргарита Попова. Десетки експерти са работили по този проект, подчерта министърът на правосъдието и уточни, че този проект модернизира българското наказателно право.

"Щастлива съм, че аз съм този правосъден министър, който завърши новия проект за НК," заяви Златанова.

Проектът може да бъде видян на страницата на страницата на ведомството  www.justice.government.bg. Интересното в него е, че има предложение да отпадне присъдата "доживотен затвор без замяна".

В началото на 2014 г. ще бъде организирана дискусия по предложените текстове за нов НК.

Сега действащият НК е обнародван за пръв път през 1968 г. – при съвсем други обществено-политически отношения. С цел приспособяване към новите реалности е променян 90 пъти.

Българският Хелзински комитет критикува проекта за Наказателния кодекс

Десетки експерти са работили по този проект, подчерта министърът на правосъдието. Според нея този проект модернизира българското наказателно право.

От  Българския хелзинкски комитет (БХК) обаче остро разкритикуваха документа.

"Предлаганият законопроект, далеч от това да бъде съобразен, както министър Златанова твърди, "с всички изисквания на международните актове и конвенции, по които България е страна", в редица пунктове влиза в открити противоречия с тях, уточняват от БХК.

В острата позиция се посочва още, че много от предлаганите текстове по отношение на военните престъпления и престъпленията против мира и човечеството се разминават драстично с международните стандарти и влизат в противоречие с решения на Конституционния съд.