Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в града, цитиран от БТА.

Той е обвинен в това, че на 10.07.2014 г. без знанието и разрешението на митниците е пренесъл през границата на страната - ГКПП "Капитан Андреево" силно отровно вещество - 501 г. живак.

Веществото е поставено под разрешителен режим и забранено за износ съгласно Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси и Закона за опазване на околната среда, припомнят от съдебния пресцентър.

Съдът намери, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение спрямо него.

Той е обвинен в умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода.

Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че той е извършил деянието, в което е обвинен.

Съдът прецени, че е налице реална опасност да се укрие и да извърши престъпление, ако спрямо него бъде взета по-лека мярка. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

Заради влошеното здравословно състояние на Рашков заседанието се проведе в болничната стая на МБАЛ "Пловдив", където обвиняемият е настанен за лечение.

На влизане в болницата прокурорът по делото Румен Попов каза пред журналисти, че с живака може да се направи така наречената "мръсна бомба", което е изключително опасно и може да причини много жертви.