Критична е обстановката в десетки населени места, главно в Смолянско и Кърджалийско. В общините Велинград, Лъки, Сърница, Гълъбово, Минерални бани, Батак и Якоруда положението също е тежко, но ситуацията там постепенно се нормализира, съобщи bTV.

Студът взе две жертви. 65-годишен мъж от крумовградското село Горна Кула е открит замръзнал в снега до спирка. Друг мъж починал от инфаркт, докато разчиствал пътя към хижа Тъжа край Калофер.

Вижте снимки >>>

В понеделник вечерта на студено и тъмно, без пътища и без хляб бяха близо 800 селища. Стотици населени места - около 600, все още са без електричество, но късно снощи в Смолян, Чепеларе, Пампорово и Лъки то беше възстановено.

Енергийната система обаче е на ръба и работи в авариен режим, призна вчера ресорният министър Теменужка Петкова.

36 години работя в енергетиката и такова нещо не се е случвало. Дори голямата авария през 1978 година не може да се сравнява с тази. Аварирали са 40 електропровода”, коментира пред Нова телевизия бившият ДКЕВР Еленко Божков.

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров пък заяви, че е допусната съществена грешка.

Не трябваше да се мисли за грандомански проекти като АЕЦ „Белене”, а как да подсилим електропреносната мрежа, за да няма такива аварии”, заяви той.
В Смолянско в борбата с бедствието се включиха и военните. Към тази сутрин до почти всички населени места вече е пробит път през снега, но в общините Мадан и Рудозем от петък няма ток. И трите рудника в Мадан са наводнени, положението е повече от бедствено.

Все още 12 души, сред които две деца, са блокирани от снега във вилна зона над пловдивското село Брестовица, предаде БНТ. Тази сутрин трябва да започне акцията по спасяването им, но никой не прогнозира дали ще е възможен достъпът до бедстващите през 11-километровото трасе, затрупано от мокър сняг и множество паднали дървета.
Първоначално от кметството на Брестовица са възнамерявали да превозят хората с шейни, но това се оказало невъзможно.

40 автомобилни състезатели пък остават затрупани от близо 3-метров сняг на „Белмекен“.
Високопланинската база е абсолютно недостъпна, като на места преспите достигат пет метра. Автомобилните състезатели са на спортен лагер, организиран от Българската федерация по автомобилен спорт.


Двуметрови преспи и 40 повалени дървета пък блокират вече трети ден петимата хасковски районни магистрати и десет секретарки и деловодителки, съобщи в. "Марица". Те отишли на тиймбилдинг в хотелския комплекс край село Ябълковец, община Ардино. В хотела освен хасковлиите, има и софийска група. Заедно с персонала общо блокирани там са 50 души, които обаче имат достатъчно провизии и вода.

"Свършило им е горивото за агрегата, който доставя електричество при аварии в комплекса. На три пъти огнеборци са доставяли нафта. Те са мъкнели на ръце туби по 16 км през преспите", каза председателката на Хасковския окръжен съд Миглена Тянкова.

Блокирани пътища

И тази сутрин остава тежка ситуацията в областите Кърджали, Смолян и част от Пазарджик - прохода Юндола от Велинград към Батак, съобщи шефът на Пътната агенция инж. Лазар Лазаров по ТВ7.

Третокласната пътна мрежа на двете области Кърджали и Смолян остана затворена и тази нощ за всички превозни средства. Това се прави от Пътна безопасност, защото нямаме връзка заради изключеното електрозахранване, липсва връзка, както с нашите екипи, които разчистват пътищата, така и хора, ако изпаднат в бедствена ситуация не могат да подадат сигнал”, посочи инж. Лазаров.

По думите му пътищата са били проверени, преди да бъдат затворени през нощта до тази сутрин. Лазаров изрази надежда през днешния ден третокласната пътна мрежа да бъде отворена и в двете области.

"Има много паднали дървета, свлечена скална маса на част от тях, така че наистина е тежка задача на поддържащите фирми в тези региони”, допълни обаче той.

Всички автомагистрали обаче са отворени за движение на моторни превозни средства, по тях може да се пътува безпроблемно.

От БАН пък успокоиха, че има спадане на снежните покривки на повечето места в страната между 5 и 12 см.

Новата опасност сега са възможните внезапни наводнения в югоизточните райони, за които предупреждават от екоминистерството.

В Елхово например отново са залети парка, пазарът и улици, в близост до реката. Наводнени са приземни етажи и мазета. Във всички критични райони има дежурни екипи, които ще следят нивото на водата. Във почти всички села по поречието на река Тунджа има наводнени мазета и приземни етажи.

Анкета: Подготвени ли сте да реагирате при бедствия?