Така 37-годишната адвокатка става първата жена, която е кмет на италианската столица. Тя е и най-младият кмет на Рим от над 100 години.

Според сондажите пред избирателните секции Раджи е получила между 60% и 68% от гласовете във втория тур на изборите в Рим. Тя убедително изпреварва Роберто Джакети, кандидат на левоцентристката Демократическа партия на премиера Матео Ренци.

По обявените малко по-късно данни на вътрешното министерство въз основа на преброените гласове в 99,8 на сто от секциите в столицата Вирджиния Раджи е спечелила 67,2% от гласовете срещу 32,8 на сто за съперника й от ДП Роберто Джакети.

Нощес Джакети е признал поражението си, предаде ДПА.

В кратка реч Раджи обяви победата си за "фундаментален, исторически момент" за Рим, тъй като бележи избора на първата жена кмет на Вечния град.

"С нас се открива нова ера", каза тя и обеща да възстанови законността и прозрачността в града, разтърсен от корупционни скандали.

Антисистемното движение на Бепе Грило изненадващо води по резултат и на балотажа в северния град Торино. Там кандидатът на управляващите Пиеро Фасино с 46,5% от гласовете изостава зад Киара Апендино от "Движение 5 звезди".

Киара Апендино, която слага край на продължилото над 20 години управление на левоцентристите в Торино, е 31-годишна брюнетка със сини очи, съобщава АФП. Завършила е международни икономически отношения и мениджмънт в престижния милански университет Бокони; говори английски, френски и немски и обича четенето, пътуването и футбола.

Апендино е омъжена и има дъщеричка на 6 месеца.

Коалицията на Ренци обаче вероятно ще задържи финансовата столица Милано. Това е известна утеха за премиера, подготвящ за октомври важен референдум по конституционната реформа, на която е заложил политическата си кариера.

Партията на Ренци ще задържи и Болоня - традиционна крепост на левицата.

Неапол, третият по големина град в Италия, вече бе изгубен от ДП, чийто представител отпадна в първия тур на изборите. Там Неапол бившият магистрат Луиджи де Маджистрис, политически необвързан, вероятно ще надделее над десноцентристкия си опонент от "Форца Италия", партията на Силвио Берлускони.

Роберто Джакети, кандидатът в Рим на Демократическата партия на премиера Матео Ренци призна, че е загубил с думите "Отговорността за това поражение е моя".

"Ясно е, че Рим ще има кмет от "Движението 5 звезди" на име Вирджиния Раджи", добави Джакети в реч в избирателния щаб.

Изборите бяха смятани за важен тест за премиера Ренци в средата на мандата му, макар той да настояваше, че те са показателни за местните проблеми. Неговото правителство се мъчи да съживи икономиката и се бори с банкова и мигрантска криза.

АНКЕТА: Ще продължи ли подемът на леви и десни популисти?