Дни наред изследователите във Федералната република издирваха причинителя на заразата, съобщи БНТ. Днес те успяха да установят опасната бактерия „ешерихия коли" в краставици от Испания.
Европейската комисия също информира, че краставици, внесени от Испания, са един от преносителите на бактерията, посочва АФП.
Въпросните краставици идват от испанските области Малага и Алмерия, уточни комисията. Испанските власти се опитват да локализират фермата, където са отглеждани краставиците. Продължава проучването и на други зеленчуци, предимно домати от северна Германия.

Не само купувачите, но и продавачите са силно притеснени от вестта за пагубната бактерия. Хората са изплашени и пазарите, предимно в северната част на Германия, са почти безлюдни. 

Домати, краставици и салати - за тях здравният институт „Робърт Кох" предупреди, че могат да бъдат опасни. Едно от предположенията за разпрострение - бактерията „ешерихия коли", която се среща сред преживните животни, попада в зеленчуците чрез естествения тор, с който се подхранват. Много от производителите обаче се съмняват в тази теория. Те са застрашени и от големи загуби.

Райнхард Боргер, директор на института „Роберт Кох" заяви, че от вчера са регистрирали 100 нови случая на зараза."Това е срашно много. Не можем да изключим, че източникът остава активен. Вероятно е да има още инфекции."

 Европейският съюз  следи развоя на епидемията във Федералната република. Първи случаи вече са констатирани и в Дания, Великобритания и Холандия. На всички държави-членки на общността е препоръчано да вземат мерки за защита на своето население.