Министър Андреева посочи пред bTV, че е заварила здравеопазването по-разрушено от 2009 година.

"От 39 млн. задължения през 2009, през 2013 бяха 400 млн., което означава, че в здравеопазването нищо не е пипнато за четири години", допълни здравният министър.

В отговор на въпрос Андреева посочи, че здравното министерство вече е внесло в парламента пакет от мерки, с приемането на които ще започнат промените в системата на здравеопазването.

Тя беше категорична, че болници няма да се закриват, докато не станат три неща – изграждане на новата мрежа от центрове за спешна помощ, въвеждането на националната здравна карта и влизането в сила на следзадължителна акредитация на лечебни заведения, която периодично ще проверява дали болниците работят по всичките стандарти.

Министър Андреева допълни, че до края на годината в страната ще има 35 нови центрове за спешна помощ, от които 16 ще са общински. Те ще са свързани с 3 по-големи центрове, така наречените пироговчета, в които ще се изпращат хората в животозастрашаващо състояние.

По повод протестните настроения сред лекарите Андреева изрази мнение, че бюджетът на здравната касата трябва да се съобрази с новите реалности. Тя обаче е изненадана защо още през май се говори за недостиг в бюджета на НЗОК, при положение че неговото разходване ще се прегледа основно след първото полугодие.

"Броят на лечебните заведения нарастна двойно. Все повече пари отиват за лекарствата, никъде 60% от парите на здравните каси не се дават за лекарства", очерта основните проблеми министър Андреева.

Тя допълни, че има диалог между министерството и ръководството на НЗОК и се работи консенсусно.

Като друг проблем здравният министър посочи неплащането на здравни осигуровки. Според последните данни 1.5 млн българи се осигуряват. 2 млн. не са осигурени, като половината от тях са в чужбина. Като се извади и броят на социално слабите, за които се грижи държавата, излизало, че 500 000 могат и трябва да се осигуряват, но не го правят.

В петък министър Андреева обяви, че моделът на финансиране на болниците ще бъде променен. Тя увери, че подкрепя протеста на лекарите и разкритикува НЗОК.