По показателя доброволна имунизация България е на последно място в Европа, като пред страната ни са дори всички останали държави на Балканите.

„Ваксините са най-ефективната безопасна мярка, с която се подобряват показателите на общественото здраве. Те са доказали своето качество във времето", заявява председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова, цитирана от "Фокус".

Много родители обаче се отказват от ваксината срещу грип, въпреки че експертите препоръчват имунизация на първо място за малките деца с неукрепнал имунитет и за възрастните, но също и за хронично болните.
"Ползата от ваксините е доказана, защото чрез тях се намалява заболеваемостта от грип. Грипът е особено опасен за хората с хронични заболявания и при тях смъртността от грип е значително по-висока. Във връзка с демографските особености на нашето население и нарастването на хроничните незаразни заболявания трябва да се стараем тези хора да ги предпазваме от усложнения, инвалидизаця и смъртност”, изтъкна още Дариткова.

Общественото мнение в България е разделено и по отношение на  ваксина срещу рак на маточната шийка. От 1 октомври личните лекари я поставят на всички 12-годишни момичета, чиито родители са дали съгласието си. В тази възрастова група у нас попадат около 32 000 момичета. Имунизацията е напълно доброволна и много от родителите отказват поради страха от странични ефекти, които не били проучени достатъчно.
Здравният министър Десислава Атанасова обаче заяви, че ваксината срещу рак на маточната шийка е безопасна и се прилага от години в много европейски държави.

Днес в Народното събрание Атанасова ще участва в Националния форум за грип-2012. Там ще бъде представена Националната програма за повишаване на ваксиналния обхват на населението срещу сезонния грип. Сред дискутираните теми ще бъдат и необходимостта от противогрипните ваксини, ползите от едновременна ваксинация срещу грип и пневмококови инфекции при възрастни пациенти, както и ролята на медицинските специалисти за увеличаване обхвата на ваксинираното население.