Масов отказ от ваксиниране срещу грип

Едва 4% от българите са ваксинирани срещу грип, въпреки че препоръката на Световната здравна организация е да се достигне обхват на населението с ваксини до 75 на сто. В България обаче общественото мнение е разделено за и против ваксините, поради страха от странични ефекти и усложнения след имунизацията.

Обратно в новината

Коментари - Масов отказ от ваксиниране срещу грип | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На теб спешно ти трябва ваксина срещу неграмотност и малоумие. Макар че, като гледам колко са ти напреднали - нищо не може да ти помогне вече... ;)

Десислава Атанасова уверявала че ваксината за младите момичета е безврведна, въпреки че цял свят знае че е изключително рискована. И се пита ако нещо се случи с здравето на вашата дъщеря макар и след години кой ще е виновен. Еми вие че сте послушали поредните тъпаци. А Д. Атанасова има ли дъщеря да я имунизира? Тя май изобщо няма деца

Да и на мен винаги ми е било интересно как 'познават" предварително какъв вирус ще има , и ваксини успяват да създадат, едва ли не са врачки.

И да допълня въпроса Ви-КАК И КОЙ ОПРЕДЕЛЯ и то при тези бързи мутации на вируса??? Според мен само и единствено този, които знае КАКЪВ ВИРУС ИМА ПОДГОТВЕН В ЛАБОРАТОРИЯТА СИ !!!!!!!! А начинът по който го разпространява е една друга и дълга тема.....

До 2008 г се ваксинирах около 10 години и въпреки това боледувах, включително от пневмония през 2008. От 2009 до 2012 не се ваксинирам и 3 години съм без грип.

Ваксината повишава имунитета (НЕ гарантира, че няма да се разболееш!) само срещу грип, не срещу пневмония!

Без ваксини от корпоративни масови убийци ,борещи популацията с нечисти ,прикрити методи !!!

Знаете ли колко ми дреме за препоръките на някаква организация? Тези се чудят как да си пласират боклуците и ни взеха за опитни мишки. Никога не сме се ваксинирали в семейството ни против грип и нямаме никакви проблеми. Не боледуваме, не пием хапчета. Тези, които пият всякакви хапчета са все болни, защото вносните хапове разболяват, те не лекуват.

Не виждам статистика в проценти на ваксинирани в други държави, а би било добре да се види колко се ваксинират в САЩ, Канада, Англия, Германия, Франция и т.н. напреднали държави с които се "мерим". Тенденциозно се коментира в статията отношението на негативно настроените родители и пациенти, а за това си има причина!

1chovek

Ами не я виждаш, защото те мързи да поровиш в нета. Ето ти данни: В Западна Европа (Германия, Англия, Италия, Франция, Испания) около 25-30% е ваксинирането сред населението. В други части на Европа (Източна Европа, но също Поргугалия, Финландия, Ирландия, Австрия и др) процента на ваксинирани е около 15-20%. Ефективността на самите ваксини зависи до голяма степен от правилното "нацелване" на предстоящите щамове. Обикновено ефективността е около 50%. Т.е. ако си ваксиниран имаш равен шанс да се разболееш или да бъдеш предпазен. Но има години, когато щамовете са добре улучени, когато ефективността е била 60-70%. Лично аз не се ваксинирам, защото обикновено изкарвам грип за 1-3 дни, максимум 5, ако е някакъв по-упорит и ако не съм във форма. Но при някои хора, при които, поради други болести, организма е слаб и 1 обикновен грип може да има тежки усложнения - вероятно има смисъл от ваксинация.

Явно не съм се изразил достатъчно ясно, а именно, че според мен е редно като се коментира в статия въпроса колко българи се ваксинират да бяха дали информация за сравнение с други страни...за това им се плаща на авторите да ни информират, а може и да им се плаща за друго да ни стимулират.....понеже не смятам за необходимо да се ваксинирам против грип не си правя труда да търся в нета, ако се замисля ще намеря каквото ми трябва. Поздрави за другия коментар с данните за странични ефекти от прословутата безвредна ваксина(според Д.Атанасова).

Абе да , знаеш кога ще се ваксинираме ,никога! всичко е здравословен начин на живот! едно време прабабите ни са се имунизирали нали!!!! Наглеци!!! Да ядете само пари, Световната здравна организация май започна да се притеснява да не обеднее а !!!

Всеки си решава сам, моята майка почина на 60 години от грип, зарази се в болницата. Отиде си за три дни, последният се оказа, че направила белодробен абцес!

Това е естествената реакция на хората след като години наред фармацевтичните компании ги лъжат-с цени,качество и какво ли не.

Поменика от страничните ефекти е впечатляващ затова хората се страхуват и всеки преценява за или против

На всички ВАКСИНОФИЛИ - Доктор здраве да им дава.

Ваксинирам се от 10 години, боледувах само веднъж! Ваксината е 10 лева, лечението със скъпи антибиотици е поне 50-60 лева. Ха кажете от кое печелят фармацевтите, вижте колко струват най-разпространените прахчета при грип и простуда.....

никога не съм се ваксинирала /46 г/ и съм била болна от грип през отчайващо далечната 1978 г. И никой от семейството ми никога не е бил болен от грип- без ваксина

Е след като лекуваш вирусно заболяване с антибиотици... нормално е да си за... (само за пояснение - антибиотично лечение се прилага при бактериологична инфекция)

Иди на лекар с 39 - 40 градуса температура и виж какво ще ти изпише, винаги, винаги на малки и големи АНТИБИОТИК!

Миналата година на село едно дете почина от грип. Не искам с това да кажа, че е трябвало да го ваксинират. Не - просто родителите му са подценявали яко опасността и въпреки, че е било болно, го водели на детска градина и са разчитали да се оправи само с витаминчета и аспирин - за да не го тровели с лекарства. Искам да кажа, че не е необходима ваксина (както и онази за ретавирусът, която заливаше медиите;), но все пак трябва да се гледа сериозно на заболяването и да не се кара на крак.

За разлика от повечето теоретици тук, аз ще кажа нещо от личен опит. Последните няколко години редовно се ваксинирах с противогрипна ваксина. Резултатът - в много малко случаи да пипана нещо вирусно и то го изкарвах лек и "на крак" за ден-два. Отбелязвам, че имам малко дете и то ми "доставя" от детската градина всякакви щамове. Миналата есен реших да пропусна.Резултатът - 2 инфекции с по 5 дни болнични, една по-лека и въобще кошбарна зима и пролет. Така че зависи - при мен работи и тази есен се ваксинирам отново. Възможно е при някои да се отрази зле, при други да няма никакъв ефект. Всичко е индивидуално, така че нека не генерализираме.

kgb777kgb

Личният ти опит може и да е верен , но ти ВЕЧЕ ВЕДНЪЖ си се ваксинирала , това е достатъчно да ти направи имунната система на швейцарско сирене ! По-добре живей нормално , спазвай елементарни правила и гриповете ще ги караш / ако въобще прихванеш/ за 24 часа на крак с леко неразположение или по-сериозно неразположение , но БЕЗ нужда да лежиш и лапаш гадни лекарства !!!

това е също такава глупост, както и обожествяването на ваксините. Ваксините са инструмент - и като всеки инструмент си имат мястото, приложението, и могат да бъдат полезни или вредни.

Ваксинирала съм се против грип 2 или 3 пъти - преди повече от 10 години /тогава още бях ученичка/. От тогава ваксина не съм си слагала. Резултата - никаква разлика. Боледувам еднакво. Обикновено карам по една настинка на сезон, най-често без болнични. Когато съм подсилвала имунната си система целенасочено, се е случвало и изобщо да не боледувам. Така че не превъзнасяйте ваксините - всичко опира до собствената ви имунна система.

Аз пък изкарвам гриповете на крак и без ваксина. А и СЗО веднъж вече се издъни с някоя от големите паники (май беше свинския грип). Явно СЗО е под атаки на всякакви корпоративни вируси, а имунната и система хич я няма.

Не се занимаваите със съмнителни неща. Пийте чай с мед и не ви трябват експерименти !

Човек със силна имунна система няма какво да се притеснява от един грип - нищо няма да му стане и да го хване. Аз лично последно съм хващал грип 2002 г. Набивам чесън, не се ядосвам и всичко си работи. А който е със слаба имунна система, пак няма смисъл да се ваксинира, защото страничните ефекти ще му навредят много и пак ще хване грип.

Преди 2 г майка ми си направи ваксина против грип и пак се разболя. Аз залагам на хран. доабвки и сок от алое вера. Миналата година се порязах и трябваше да ми бият тетанус и лекаръят каза, че е по-добре ,че нямам скоро правена ваксина

Браво! Това отдавна се е превърнало само в бизнес и тези ваксини повече вредят отколкото помагат. Никога няма да ползвам нито ще разреша да бият на детето ми!

В Европа и ЕС медиите правят усилена реклама на ваксините, разпространявайки новини за еди колко си смъртни случая тука и там от този и онзи грип (птичи, лудокравешки, свински итн). Тези кампании там водят до повишаване на интереса от ваксини, повече работа за фарма-индустрията, повече работни места и данъци. В крайна сметка потреблението на ваксини води до приходи у съответната държава (в Германия например бяха похарчени около 4 милиарда за ваксините срещу свинския грип). Та радвам се аз, че Българите, които нямат фарма-индустрия и всички ваксини биха били вносни, са достатъчно разумни да не се поддават на шантажите от световните и родните медии. Всяка година от грип има кажи речи еднакъп брой загинали и то или старци, така или иначе болни от други неща, или някой недъгави кърмачета (сори за изказа), които така или иначе са били под съмнение.

Корекция: "4 милиарда" да се чете "1 милиард евро"

ПРАВ СИ, ЧОВЕЧЕ!

КОЙТО ПОДКРЕПЯ ВАКСИНИТЕ И ВАКСИНИРАНЕТО - ТОЙ ПОДКРЕПЯ ГЕНОЦИДА СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ И РАБОТИ ЗА ЦИОНИСТКИЯ ФАШИЗЪМ !!!

Десислава Атанасова да си я сложи ваксината за маточната шийка на своето дете! И после да проучи в интернет за компанията GSK... колко народ измря от тия ваксини...

Я, да не би Българинът да е поумнял? Отдавна се знае, че специално анти-грипните ваксини се разработват на база щама от миналата година. На всеки образован човек е ясно, че вирусите, срещу които е предвидена тази ваксина вече са мутирали и като следствие, конкретната "актуална" ваксина за тази година всъщност вече е неадекватна и "остаряла". Тези анти-грипни ваксини просто бяха на мода през изминалите и чрез реклама и ПР фармацевтичните компании направиха милиони на гърба на заблудения потребител... Времето само доказа тяхната безсмисленост. Подсилването на имунната система чрез конвенционални препарати е по-ефективно срещу грипните епидемии, отколкото излишното купуване на съмнително ефективни ваксини...

Просто бат`Б да му светне, че народа няма пари да се ваксинира. Скоро няма да ни останат и задници, където да си бием ваксините.

Майки, пазете децата си ! Отворете си ушите и очите какво става по света с ваксините и ваксинираните ! Проучено и написано има в изобилие. Ваксините могат да убиват и бавно. Могат да променят психологическото състояние - агресивност, раздразнимост, депресивност, убиване на концентрацията, затъпяване, да не говорим, че ние като човешки същества не знаем какви са всъщност нашите реални възможности , ние дори нямаме представа какво е здраве! Осведомете се добре и се противопоставете решително срещу този жесток геноцид. По света ваксини се поставят само със съгласие, а не задължително. Детето ми не е ваксинирано и расте прекрасно , умно, без следа от агресия и разбира се здраво.

е да но в повечето случаи няма избор, лекарите редовно се контролират да бият ваксините, те нямат изгода и ги е страх да престъпват разпоредбите. Иначе само те плашат с детска градина, училище. Реално човек не може да избяга или ако може е на огромна цена и с късмет, А протести няма, избор няма. Не че се оплаквам, но за мен е на практика невъзможно с всичките задължения и с това да се боря.

Донке, ДОНКЕЛЕ, най-лошото нещо е изпадането в крайност! Има ваксини и ваксини. Тези, които са задължителни за децата има защо да са такива! Някой по умен от теб го е преценил! Колкото до "грипните" ваксини е ясно, че са пълна глупост! В Интернет е пълно както с полезна информация, така и с какви ли не глупости! Човек все пак трябва да има акъл да отсява информацията, която му минава пред очите! НЕДЕЙ ДА ПРИКАЗВАШ НАИЗУСТ!

Никога не съм се ваксинирал, обаче тая година ще го направя. След усложненията от некъв грип през пролетта вече мисля по друг начин. А ваксините може и да имат странични ефекти, обаче като се сложат на кантар ползи/вреди, май ваксината надделява.

как не ги е срам, веднага и те да се направят задължителни. Бебетата успяхме да ги натъпчем с отрова, скоро и децата ще задължим. Пенсиите не са важни, но децата ..

Има още шанс за България - резултати като игнорирането на сиренцето (безплатните ваксини) в капанчето и масовто цифрово преброяване дават надежди. Ваксините не просто дават странични проблеми - те са създадени за да увреждат. По мое мнение ваксинацията за 12 г. момиченца цели тяхното безплодие.

А защо точно това да целят? Кой го цели - ония, дето използват същите ваксини ли?

д-р Дариткова говори, като виден мизантроп. А дали е човек?

На мен пък педиатърката ми каза, че са безполезни тези ваксини, защото те са с вирусите от миналата година, а няма как да са с тези които ще се появят тази година. Тя самата не си слагала ваксини, които им се полагат по-принцип безплатно.

ДАРИТКОВА, АТАНАСОВА, ПРИ БАЙ ТОДОР НАРОДЪТ НЕ СЕ ВАКСИНИРАШЕ СРЕЩУ ГРИП И БОЛЕДУВАШЕ ПО-МАЛКО. ПРОСТО ПОДОБРЕТЕ ПРОФИЛАКТИКАТА, ДОСТЪПА ДО ХРАНА НА ХОРАТА, НАМАЛЕТЕ СТРЕСА И НЕЩАТА ЩЕ СЕ ПОДРЕДЯТ И БЕЗ ВАКСИНИ. АМА ПРИ ВАКСИНКИТЕ ЛАПАТЕ ЕДНИ КОМИСИОННИ

простотята не ходи по животните. аз живея в белгя - тук абсолютно безплатно ваксинират - няма никакви конспиративни паранои. но както винаги - в бг сме много по-умни от тъпите европеици *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Да, уважаеми/а - точно така. Нещо влиза в правителствена кампания, безплатно е и западно-европейците веднага му вярват. Най-тежко прекарващите зимните вируси мои познати са точно тези, които имат поставени ваксини. Не мисля, че трябва да слушаме правителството, СЗО, или някой администратор в МЗ. По-скоро се доверете на здравия разум (а и на 99,99% от лекарските мнения по въпроса)!

аз миналата година си правих ваксина. нито веднъж не се разболях. това беше първата ваксина от години която си сложих - и даде ефект. и не работя в тази сфера че да правя реклама. аз съм ит в банка. но видях резултата

И аз съм против тези ваксини. Не мога да разбера хората,които доброволно пият хапчета - било витамини, хранителни добавки и т.н. Ако имаш някакъв проблем ОК,но когато всичко е наред да се тъпчем - ама то е безвредно....на пазара бабата ме излъга, че крушите са сладки. Но ги продаде,а аз олекнах с 2 лв. и хапвам зелени круши.

да, в общия случаи е така. проблема е че вирусите директно деистват на днк ниво. т.е. превенцята носи ползи. според мен

Отвратен съм от много от коментарите тук, които освен че показват някаква злоба и завист към здравите, активно агитират против здравето на хората. Вие да не сте дилъри на лекарства или аптекари, които пишете против ваксините, с цел да си продавате после лекарствата? Една ваксина е 10лв, а като се разболеят хората ще потрошат поне 50лв за "витаминчета". Това ли ви е печалбата - болни хора за някой друг лев? Вие да не си мислите че сте по-наясно от стотичи учени и лекари? На нивото на изостанала африканска държава го докарваме с такива далаверки със здравето на другите хора.

Дотук видях само, че можеш да обиждаш. Хората имат основание да се съмняват и са изложили причините, твоите аргументи къде са?

Вие д-р Станчев сигурно до сега сте били в някоя изостанала Африканска държава.

Да, бил съм в няколко, и затова реагирам така емоционално. Ваксините против грип са изключително евтини. За фарма-фия може да говорите когато ДЪРЖАВАТА ПЛАТИ НА ФИРМИТЕ, за да правят нещо. Да обяснявам ли защо само тогава? Една ваксина против грип е правена обикнове за 34 щама. След това съществуват вероятност въобще вашата имунна система да не се повлияе от ваксината (т.е. да не създадете антитела), умножена по вероятността да се заразите точно с някой от тези три щама. Нали се сещате, че затова действието на една ваксина е нищожно! Изказвания от типа "един път се ваксинирах, и почти умрях" или са тенденциозни, или са на нивото на жителите на Ботсвана (там съм бил!). Напълно разбирам (и се радвам) на майтапчийските мнения тук, както и на критикуването на здравната мафия, или някой министър (свалям шапка направо), но на тези, които считат останалите за аборигени, които трябва да бъдат изтребени, след като парите им бъдат взети -да ще им кажа, че направо си е грях. Боли ме като чета коментарите тук, повярвайте ми.

ваксини-само при смъртоносни заболявания....един грип се прeживява.......

Тия от световната здравна организация гледат как да те отровят само и само да натрупат милиарди, не се хващайте на въдицата им, защо не измислят ваксина срещу рака?

Да Ви кажа чесно, ама тия ваксини са голяма ПРОСТОТИЯ.Никаква файда от тях.Всичко е направено само за пари и експерименти.Не им се връзвайте.

Нека първо кажат колко хора са умрели и колко са останали инвалиди заради противогрипните ваксини и тогава да говорят тези глупости. Аз лично се радвам, че сме последни в тази класация и също не бих се ваксинирал срещу грип. Съветвам и хората, които нямат проблеми с имунитета също да не се ваксинират.

val55

Много от нас си спомнят, че когато настъпи съзона на грипа и инфекциозните болести целият градски транспорт се обеззаразяваше задължително на последните спирки. Имаше резултат, а да не говорим, че се спестяваха маса средства, а за здравето да не говорим. Сега да има такова нещо. Другият фактор за пандемиите е, че който е болен ходи на работа, и по този начин напълно съзнателно заразява и другите. Факторите са много, но са в ущърб на цялото общество. Много години цари пълно безхаберие в това отношение, което граничи с престъпление. Относно ваксините за грип, то ваксината трябва да е универсална, а все още няма такава, е сега се правят опити, но кага ще се внедри... Бълдъзата 5 години си поставя ваксина срещу грип и винаги е болна, и то доста. Аз не отричач ваксините, които са задължителни за малките деца, защото, ако не са слагани, то когато човек порасне пипне ли те някоя от тези болести става страшно и има много усложнения. Повече билков чай, мед с канела, често миене на ръцете и лицето. Инхалация с лайка, но вируса си е вирус, м...а му! Бъдете здрави!

Абе тая дариткова не е ли балдъзата на Мишо мМършата. Ако е така, какво искате . Тук играят много кинти и лобистки интереси. Да ваксинира зет си срещу простотия.

Световната здравна организация препоръчва населенито да намалее със 75% ......

Военната, петролната и фармацевтичната индустрии и политики са не само бизнес 1, но и са основно средство за въздействие! А дали тази прекомерна грижа за здравето на хората не е прекалено лицемерна? Знаят ли хората какво е въздействиета на тази ваксина? Припомнете си свинския грип. Всяка година излизаше на бял свят поредния номер щам и съответната ваксина за него.

Браво! Още едно доказателство, че не сме толкова тъпи, колкото им се иска да ни изкарат.

Да не си на мястото на медицинските специалисти, които Атанасова ще ангажира, за да ваксинират населението с комерсиална цел.

мда, сега ще започне едно задължаване, едни глоби

Не разбирам какъв е проблемът. За последните 4 години съм боледувал 2 пъти от гри, а работя с клиенти. Детето и жената още по-рядко. За какво да се ваксинираме. Джи Пи-то на детето абсолютно отказва да го ваксинира срещу грип, още повече че всички имаме алергии. Нужни ли са подобни безплатни медийни кампании за богатите фармацефтични фирми? Остава министърката и премиера да се ваксинират в ефир, за да ни агитират да подпомагаме бизнеса.

Трябва да ви кажа, че това човек да живее в интересни времена, т.е. в периоди на големи промени /до вчера комунистите бяха най-добрите - вече са най-лошите; до вчера партизаните бяха национални герой - вече са терористи; до вчера нитратите бяха вредни - вече дори са полезни.................и т.н. и т.н./ и когато живота става лош и хората живеят трудно, несигурно и мизерно е МНОГО ПОЛЕЗНО! Хората започват да излизат от стереотипите, започват да мислят и разсъждават и вече по-трудно се поддават на ЕЖЕДНЕВНОТО промиване на мозъци и БЕЗКРАЙНАТА манипулация! Кефя се, имаме шанс!!!

Много добра новина - чак не мога да повярвам

ДА ВИ ПРИЛИЧАМ НА ОПИТНО ЗАЙЧЕ ИЛИ БРОЙЛЕР ОТ ПТИЦЕФЕРМА? Е Е БАСИ МАФИЯТЯ НАГЛА!!!!

От 8-9 години не съм се ваксинирал срещу грип и съм боледувал 1-2 пъти, при това много леко - за ден-два минава.

"Нужно е да се ваксинирате с всички ваксини, за да не се разболявате от ГМО-храните които ви се предлагат!" - каза Световната здравна организация и прибра тлъстите чекове от Кока-Кола и МакДоналдс

хахахха, евала, точно така е! Тук в Лондон дават 1500 паунда за 2 седмици да те ваксинират и да ти изследват страничните ефекти в уютна самостоятелна стая с всички удобства

пълна глупост. ти маи си виждал лондон само на картички. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Като един от основателите на спиртно-алкохолния клуб Shumen Beer Squad и аз се ваксинирам редовно. Всяка вечер удрям по 100-200 от легендарната Dibishka Djankovitsa 55 градуса (реколта 2012 - ем за пиене ем за разтриване) и довършвам с противогрипна ваксина от 1 кана (около литър) Dibishki Deliburan Red Wine. Да ви кажа миналата година съм нямал проблеми с грипа...

Борим щама Дърбан с бърбън.

хахахха:)))))))))))))) *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.