Това каза Ангел Кунчев, началник на Отдел „Надзор на заразните болести” към Министерството на здравеопазването, цитиран от "Фокус".

Случаите на хепатит А са основно в трите области – Хасково, Стара Загора и Пловдив. В 22 области на страната няма нито заболяване. От празниците насам около 240 са заболелите от хепатит в Стара Загора, около 110 са в Хасково. Според епидемиолога - „никой не обръща внимание, че хепатит А в България си има от години и през септември, октомври, ноември в райони като Кюстендил и Сливен си имаше достатъчно висока заболеваемост”.

„Сега цялото внимание се съсредоточи в Стара Загора. Да, там наистина бяха струпани случаите, възможно е да има някакъв общ източник, който ние се опитваме да намерим, но при този дълъг инкубационен период, това е много трудно. Хайде, опитайте се вие да си спомните преди месец и половина какво сте яли и къде сте ходили”, коментира Кунчев.

В повечето случаи източникът на хепатит А изобщо не може да се открие, открива се, когато има епидемичен взрив – сред колектив от обществото. Когато става въпрос за цял град и болните не са групирани в даден квартал или не работят на едно и също място, нещата са много трудни. Ако става дума за салмонела и дизентерия – откриването на източника е много лесно, но не и в случая с хепатит.

Според председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов ваксината срещу хепатит А за деца трябва де бъде включена задължително в имунизационен календар на България, защото сме регион с повишен риск. „За съжаление това не е така и поради тази причина съществуват много уязвими хора на заболяването, понеже не са ваксинирани”, допълни той.