Измненията внесоха лично председателят на групата и лидер на "Атака" Волен Сидеров и още няколко депутати.

Те предвиждат затвор от 1 до 5 години за проповядване на радикален ислям или друга идеология, използваща верски убеждения за политически цели срещу конституционния ред в страната.

Затвор до 4 години и глоба до 10 000 лева пък се предвиждат за склоняване чрез принуда или срещу финансова облага за носене на облекло, прикриващо частично или изцяло лицето на човек, съобщи БНР.

Зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов обвини вносителите, че се опитват да настройват обществото срещу една религия и обяви, че ще сезира международните институции. От партията дори опитаха да предотвратят гласуването и поискаха поименна проверка, но тя показа, че в залата има кворум.

В гласуването участваха 160 народни представители, от които 88 бяха "за", 22 - "против", а 50 се въздържаха, съобщи БТА.

В мотивите си вносителите посочват, че има два вида ислям - традиционен и радикален. Според тях радикалният ислям не е религия, а радикална идеология.

"Радикалният ислям е особено агресивна и опасна идеология, която оправдава насилието и убийствата на "неверници", оправдава и робството, а геноцидът е издигнат в ранг на системна политика в контролираните от неговите последователи територия", пише в мотивите към законопроекта.

Според вносителите пряк резултат от радикалния ислям е бумът на международния тероризъм.

В действащия НК е криминализирано проповядването на недемократична идеология и като единствена такава е цитиран фашизмът, посочват те. Според тях изричното упоменаване на радикалния ислям в кодекса е важно с оглед на заплахата, която представлява той за обществото. Вносителите отбелязват, че такъв запис в закона ще има възпиращо действие спрямо потенциалния контингент на пропагандата му. Те предлагат да се криминализират действия на лица, които чрез насилие или принуда спрямо други лица налагат носенето на облекла или покривала, скриващи изцяло или прикриващи лицето.

Борис Ячев от ОП заяви, че законопроектът е бил приет на първо четене от предишния парламент, но не е имало време да бъде гласуван и на второ четене. По думите му в становище Министерството на правосъдието подкрепя законопроекта.

От ДПС подчертаха, че са против всякакъв радикализъм, но в законопроекта според тях не е направена разлика между религия и идеология. 

"Силно се противопоставяме на опитите ислямът да бъде описан като престъпен", заяви Ахмед Ахмедов. 

"Не за религията става дума, а за идеологията, която се стреми да разруши всичко",  поясни Искрен Веселинов от ОП. 

"Ние искаме да сложим акцент върху онзи тероризъм, който иска да обяви насилието за морално", подчерта колегата му Станислав Станилов. - "Ние се концентрираме върху проявите на тероризъм в Европа и искаме да изпреварим времето".

По думите му промените нямат отношение към "турската диаспора в България и нейния политически елит". 

От БСП също поискаха текстовете да се прецизират. Според Крум Зарков не трябва с лека ръка да се правят промени в Наказателния кодекс. Той посочи, че законопроектът не е бил разглеждан в парламентарните комисии.

Колегата му Славчо Велков призова текстовете да изяснят термините, защото иначе промените могат да имат непредвидими последици. Той заяви, че понятието "радикален ислям" е невярно и е било въведено от политици. Според него е по-коректно да се говори за "ултра консервативни религиозни идеологии".

Накрая Патриотите заявиха, че между първо и второ четене текстовете ще бъдат прецизирани.

Междувременно днес съдът разпореди подсъдимият за разпространение на идеите на "Ислямска държава" Ахмед Муса да бъде незабавно освободен от ареста, след като престоя там 3 години. 

"Чувствам се като птица, освободена от кафез", заяви той.