През последния месец от 62 посетени предприятия в 32 общини в повече от половината са договорени увеличения на работните заплати. В някои от фирмите по-високите възнаграждения ще бъдат факт още от тази есен. Сред тях са "Солвей Соди", БМФ, Варненската корабостроителница, "Марица-изток", "Алкомет".
Общо над 50 хил. работници ще се възползват
от увеличението, похвалиха се от синдикатите.

В същото време стана ясно, че повече от половината работодатели не планират увеличение на заплатите. Това сочи проучване на Българската стопанска камара. 55% от участниците в анкетата посочват, че няма да увеличават заплатите през следващата година, 29% имат подобни намерения, 16% все още се колебаят.

Синдикатите отново заявиха, че ще настояват за ръст на бюджетните заплати с 10% от 1 януари. Това ще струва на хазната около 450 млн. лв. допълнително. Тази сума няма да застраши фискалната стабилност на държавата, смятат от КНСБ. Изпълнението на бюджета върви по-добре от миналата година, вече три тримесечия има ръст на БВП, а в публичната сфера са направени достатъчно съкращения, заяви лидерът на синдиката Пламен Димитров.
Финансовият министър Симеон Дянков е твърдо против това предложение на синдикатите. Той дори влезе в спор със социалния министър Тотю Младенов, който е по-склонен на подобна стъпка. Според Дянков не може да се говори за увеличение на заплати в бюджетния сектор, а за увеличение на пенсии ще се мисли едва в средата на следващата година. Той дори свали прогнозата си за растеж на БВП през 2012 г. от 5% на 3%, което няма да позволи на бюджета повече разходи.

От КНСБ настояват съотношението между основната заплата и бонусите в общото месечно възнаграждение да бъде фиксирано в законодателството - до една трета от брутната заплата. На много места фирмите дават прекалено ниски твърди възнаграждения, към които прибавят високи бонуси. Тяхното получаване обаче е обвързано с различни условия и ако те не бъдат изпълнени, хората остават с малко пари.
Натъкваме се и на такива извращения, при които 80% от парите, които взимат работниците, са под формата на премии, заяви Пламен Димитров.

Според друга идея на синдикатите, ако шефът не ни плаща заплатата, ще можем да му вземем джипа или да му блокираме банковата сметка, без да чакаме съдът да го осъди. Предложението, което ще бъде връчено на 7 октомври на парламентарния шеф Цецка Цачева и министрите на правосъдието и на труда, заедно с подписка от над 100 000 души, предвижда хората да си получават възнагражденията направо с помощта на изпълнителен лист.

Според Пламен Димитров промяната в Гражданскопроцесуалния кодекс ще съкрати и облекчи изплащането на задълженията, за които хората сега обикалят с години по съдилищата, съобщи в. "Монитор". Достатъчно ще е само работникът да поиска извлечение от счетоводните книги на предприятието, което шефът е длъжен да издаде по закон. След това с него да отиде при съдия, който незабавно да му издаде изпълнителен лист. Снабден с него, всеки съдия-изпълнител може да запорира имущество на бизнесмена, да го продаде на търг и т.н.