Жертви на стихията станаха посетители на ежегодния рок фестивал "Pukkelpop", който бе открит в сряда в град Хаселт в провинция Източна Фландрия, на около 80 км от Брюксел.

Рухнали са две сцени, едната от които - над участниците във фестивала. Бурният вятър съборил метални съоръжения на входа и огромни екрани и изкоренил дървета, съобщава агенция Белга, цитирана от Франс прес и БТА.

Над 20 линейки закараха по-тежко ранените до близките болници. Някои от по-леко пострадалите получиха лекарска помощ в местен спортен комплекс.

Свидетели описаха сцени на паника, след като небето притъмняло, задухали силни ветрове, излял се пороен дъжд и градушка с диаметър над един сантиметър започнала да удря присъстващите, посочва Ройтерс.
Дъждът и вятърът повалиха някои от гигантските екрани, изкорениха дървета в зоната, разказва АФП.

"Беше страшно. Изглеждаше ужасно. Всички конструкции се сринаха. Имаше паника, беше като лудост", разказва Брини Гарднър, на 20 години, от Оукланд, Нова Зеландия.

Бурята се развихрила по време на изпълнения на чикагската група Smith Westerns, но никой от тях не е пострадал. Фронтменът й Кулън Омори съобщи в "Туитър": "Сцената рухна, Макс почти беше премазан от дървета. Надявам се фестивалът да има застраховка. Всичкото ни оборудване е потрошено", цитира го "Дневник".

Фронтменът на групата 30 Seconds to Mars Джаред Лето, който е очаквал изпълнението си, пък коментира в социалната мрежа, че са съборени сцени и призова към предпазливост.
30 Seconds to Mars преживяха нещо подобно, макар и не в такъв мащаб, на фестивала в Разлог Elevation в началото на лятото, когато лошото време провали изпълнението им и цялата музикална проява.

По данни на организаторите на тридневния фестивал присъстват общо около 60 хиляди души. Сред изпълнителите са рапърът Еминем и американските групи "Фу Файтърс" (Foo Fighters ) и "Офспринг" (The Offspring).
Фестивалът беше прекъснат заради трагедията.

Това е вторият смъртоносен инцидент по време на фестивал на открито тази седмица, напомня Ройтерс. В събота части от сцената се срутиха на фестивал в Индианаполис в американския щат Индиана, като убиха петима души и раниха десетки други.