Военнослужещият е умрял миналата седмица във военна болница в Москва. Той е бил тежко ранен в началото на май при обстрел на конвой в сирийската провинция Алепо. Конвоят е принадлежал на руския Център за помирение между враждуващите страни в Сирия.

Това е десетата жертва, която руската армия дава от началото на своята операция в Сирия, отбелязва Асошиейтед прес.

В отделно съобщение руското министерство на отбраната заяви вчера, че прекратяването на огъня в сирийския град Алепо продължава да се поддържа, предаде Ройтерс.

Подобно примирие около град Дарая в провинция Дамаск е удължено до полунощ на 18 юни. Там обаче представители на министерството за 24 часа са регистрирали четири нарушения на прекратяването на огъня.

Според Държавния департамент на САЩ прекратяването на огъня в Сирия е "крехко" заради терористичните групировки, посочва ТАСС.

"Режимът на прекратяване на бойните действия продължава да бъде доста крехък по две основни причини. Първо, очевидно заради нарушенията на самото примирие. Второ, заради заплахата, която представлява "Джебхат ан нусра" за сирийците и опозицията", каза говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

По думите му "действията и потенциалът на "Нусра" излагат сирийците и опозиционните групи на сериозна опасност".

Кърби отново призова Русия да окаже натиск върху сирийското правителство за спазване на режима на прекратяване на огъня и предоставяне на хуманитарни помощи за всички нуждаещи се в Сирия.

От друга страна САЩ са обвинили Русия, че е нанесла въздушни удари против подкрепяни от тях бунтовници в Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на висш представител на Пентагона.

Руски военни самолети са бомбардирали вчера близо до Ат Танф, Южна Сирия, бунтовници, които се борят срещу джихадистката групировка "Ислямска държава". Сред атакуваните фракции са такива, подкрепяни от Съединените щати според цитирания военен източник.

Американският представител е обърнал внимание, че в района няма сирийски или руски сухопътни части, т. е. ударите не могат да бъдат обяснени със самоотбрана.