Взривът е непрофесионален, сочи първоначалният анализ, предаде БНТ като се позова на полицейски източници. Изводът е свързан единствено с особеностите на бомбата, което не изключва възможността добре подготвени хора да са организирали атентата.
Бомбата пред "Галерия" избухна на 10 февруари към 5.45 часа сутринта.

Отговорът на въпроса - професионален или не е взривът пред вратата на вестника - може да означава много за разследването, като дори е в състояние да очертае тесен кръг заподозрени.

Професионален е онзи взрив, който не може да бъде направен от всеки. Според  добре информирани източници - бомбата пред редакцията на вестник "Галерия" е взривена чрез фитил.  Чакат се експертизи, но има данни, че взривното вещество е тротил или амонит, разбира се, използван е и капсул детонатор. Фитил, капсул детонатор, тротил или амонит могат да бъдат купени за час-два от ъндърграунда на София и то за малко пари.
Далеч по-скъп, много по-мощен и труден за откриване е използваният от професионалистите семтекс - пластичен експлозив, известен още като С4. Именно заради тези факти взривът пред Галерия не попада в категорията - професионални.

При 30 сантиметра дължина на фитила, колкото се предполага, че е била в случая, атентаторът си е осигурил дистанция едва от трийсетина секунди. Парадоксално е, но макар взривът да е непрофесионален, организаторите са действали професионално, смятат разследващи.

Възможно е те да са избрали простия вариант с тротил и фитил, за да не оставят следи в клетките на мобилните оператори. Такива щеше да има, ако бомбата беше задействана с позвъняване. В минутите преди и след взрива клетките не отчитат движение на мобилен телефон в района, тоест атентаторът дори не е имал дж ес ем в джоба си. Стратезите на взрива пред "Галерия" са заложили на най-сигурния, евтин и прост вариант.
Факт е и че ловко са избегнати всички камери, няма свидетели.

По информация на БНТ, професионалното разследване, поне заради мащаба му, на един на пръв поглед непрофесионален взрив, заради простотата му, е в задънена улица, засега.