Вчера един от отцепилите се от парламентарната група - Валентин Николов, заяви, че с колегите му ще дадат на прокуратурата документи, които уличават Сидеров.

"Прокурорска проверка установи действително проект на такъв документ, но договор няма, няма договор, подписан двустранно, имало е проект за договор, подписан едностранно и единственото, което може да се разбере, е, че Валентин Николов е имал някакво отношение", заяви тази сутрин пред bTV Нотев, който е адвокат по професия.
Той добави, че по този начин подобен документ няма правна стойност.

Николов обаче твърди, че при въпросната прокурорска проверка, която беше направена преди време, са разпитани само избрани хора, повечето от които не са подписали нищо. Според него, също така, първо се смятало, че договорите няма да имат правна стойност, но по-късно се оказало, че е не е така.

Самият Нотев твърди, че не е подписвал нищо подобно.
"Нямам общо с това, но да се говори, че някой не знае какво подписва и да заема място в Народното събрание, не е обяснимо", коменитра още депутатът и даде за пример случая с т.нар. бланкови оставки – написани, но без нанесена дата и конкретни причини. По думите му в цяла Европа има такива практики и това е средство за дисциплинирането на депутатите от една парламентарна група.

"Крайно възмутен съм. Да са гледали какво подписват, защото когато са подписвали за 300 000 лева, представете си колко са се канели да откраднат, те са се канели да откраднат по 1 милион", коментира пък пред телевизията бившият член на ЦИК проф. Михаил Константинов.
По думите му, за разлика от пиесите, където има добър и лош, тук всички са лоши. "Аз предлагам тази лошотия да се намали чрез промени в парламентарния правилник  - да се намали възможността за подобни зависимости", каза още Константинов.

Според Антоанета Цонева, председател на Управителния съвет на Института за развитие на публичната среда, главният въпрос оттук нататък ще е колко депутати имат зависимости в момента.
"Може да има други депутати, които изпитват върху себе си зависимост под друга форма", заяви тя.
Цонева коментира, че "Атака" явно страда от някакъв синдром, с който иска да удържи своята група, защото в миналото Народно събрание те пак бяха 21 и се разпаднаха до 9, като накрая изобщо нямаха парламентарна група.
"Това, че водачите на листи се обвързват с такива договори и се правят подобни гаранции означава, че този, който прави селекцията, гарантира да влизат определи хора, а те пък искат срещу определени условия да са вътре в парламента", добави тя.