Николов, който е председател на Комисията за борба с корупцията, парламентарна етика и конфликт на интереси, миналата седмица се отцепи от групата на "Атака" заедно с Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев заради сблъсъците пред столичната джамия, от които се разгранчиха.

Николов потвърди още, че става въпрос за заем от 150 000 евро. В ефира на bTV той каза, че не може да се ангажира с точната бройка на хората, които са подписали такива документи, но според него почти всички водачи на листи са били принудени. Той е един от тях. По думите му става дума за 15 действащи депутати и още хора, които не са успели да влязат в парламента.

По повод факта, че преди време прокуратурата направи проверка със заключение, че няма престъпление, защото всичко е подписано доброволно, Николов коментира: "Трябва да видите постановлението на прокуратурата, на разпит са викани избрани хора, пет души, трима от които не са се разписвали, как се очаква да си признаят в такъв случай".

Той и други потърпевши се притесняват, че може да се наложи да връщат тези пари, тъй като първоначално договорите уж нямало да имат никаква правна стойност, а се оказало, че не е така.
"Аз не мога да кажа дали дължа тези пари. Схемата е много сложна, обвързани са пет офшорни фирми. Ние проведохме наше собствено разследване и стигнахме до някъде, надявам се прокуратурата да си свърши работата и да извика всички, които са подписвали. Нещата се случиха много набързо, бяха обяснени едни неща, а се случиха други. Аз, лично за себе си, мога да кажа, че съм подведен", заяви Николово.

Той добави, че близо 2 години са водени преговори със Сидеров да оправи документите, но до ден днешен това така и не се е случило.

По повод твърденията на ръководството на "Атака", че тримата напуснали депутати са били "купени" от други политически сили, Николов коментира: "Не му прави чест на Волен Сидеров. Нека по-скоро да си зададе въпроса защо толкова много хора го напуснаха, включително и негови близки, като кума му Валентин Симеонов (собственикът на бургаската телевизия СКАТ - бел. ред.)".

По думите му може да се очаква и други хора да напуснат партията, като това може да стане и след изборите. По повод информацията в медиите, че един от тях е Слави Бинев, той коментира, че според него "и там нещата ще се разберат в най-скоро време".

По-късно днес обаче самият Бинев отрече да напуска.
"Аз не знам кой ги пуска тези неща. Това е несериозно", бе категоричен Слави Бинев пред Dnes.bg. Евродепутатът увери, че с Волен Сидеров са в добри отношения.

"Моля, задайте на г-н Николов въпроса към коя партия се е определил след напускането на "Атака" с подписана до Министерството на финансите декларация?", попита следобед Волен Сидеров чрез декларация до медиите.
"В резултат на тази декларация каква точно сума очаква да бъде орязана от държавната субсидия за "Атака" и прехвърлена към партията, към която се е заявил и с която се е договорил да раздели сумата, така както вече направи по-рано напусналият Камен Петков?", пише Сидеров.

Той иска Николов да отговори и дали парите са повече от 200 000 лева. 

Сидеров повдига и въпроса колко пъти през последните месеци тримата напуснали "Атака" народни представители са "ходили да се предлагат на партии по тази схема".

Последна актуализация в 16,30 ч.