Опасност за здравето на хората вече няма, става ясно от официалното съобщение на ведомството. В него проблемът е описан така::

На 04.04.2017 г. Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" към МОСВ е информирала РЗИ - Хасково за установено несъответствие в качеството на водата по химичен показател "уран" и "алфа активност" в някои тръбни кладенци, използвани за питейно-битово водоснабдяване на част от гр. Хасково съгласно въведените през 2015 година по-строги стойности на химични и радиологични показатели в питейните води.

Тръбен кладенец, според достъпни в интернет научни публикации, е вертикално съоръжение за вземане на вода от подпочвени източници, обикновено на  дълбочина над 300 метра..

Анализирани са проби, взети по нареждане на Регионалната здравна инспекция (РЗИ). В 4 от деветте водовземни съоръжения "продължава да се отчита, макар и в по-малка степен, несъответствие по химичен показател уран".

Една седмица закъснение

На ВиК дружеството е наредено "да бъдат спрени всички тръбни кладенци, показали несъответствие в качеството на подаваната вода". То трябва също да достави доброкачествена вода от съседни зони. Това е изпълнено според следното уверение на МЗ:

"На 11.04. управителят на ВиК - Хасково информира директора на Регионалната здравна инспекция, че предписанията са изпълнени и рискове за здравето на хората не съществуват."

В официалното съобщение не е пояснено защо за следите от уран във водата е съобщено публично цяла седмица, след като те са установени.

Междувременно МЗ се е срещало по проблема "с всички отговорни ведомства" и е в контакт с представителя на Световната здравна организация в България д-р Скендер Сила.

Очаква се подробности, свързани със замърсяването, да бъдат съобщени пред журналисти в МЗ днес от 13.30 часа.