Това съобщи Дарик. На Рашков са му повдигнати обвинения за заплахи за убийство на Веселин Христов, вуйчото на убития в Катуница Ангел Петров. Рашков -внук трябваше да обжалва мярката си във втроник пред Пловдивския окръжен съд. Според запознати и той като дядо си предпочита ареста заради напрежението в Катуница. 

На Кирил Рашков-внук са му повдигнати обвинения за заплахи за убийство на Веселин Христов заради депозирана негова жалбана 1 октомври. Заплахите са отправени 5-10 минути преди да бъде прегазен 19-годишният Ангел.

Кирил Рашков-внук бе задържан след като бе обявен за общодържавно издирване и се предаде сам на полицията. В края на миналата седмица Районният съд в Асеновград му постанови най-тежката мярка „задържане под стража“ с мотива, че може да се укрие или да извърши друго престъпление.

Според прокурора по делото младият Рашков е проявил особена агресия в отправянето на заплахите. Според него внукът на цар Киро контактува с криминално проявени хора и се движи в лоши среди, склонен е към посегателства върху граждани и да нарушава обществения ред. В най-скоро време ще бъде изготвен обвинителен акт на Кирил Рашков и на внукът му, категоричен е районният прокурор на Асеновград Калоян Димитров.

С постановяването на мярката Районният съд в Асеновград обясни, че решението подлежи на обжалване в 3 - дневен срок и в тази връзка бе насрочено дело в Окръжен съд Пловдив за 11.10.2011г. от 16,00 часа в случай на постъпила частна жалба от обвиняемия Рашков и неговия защитник. До изтичане на предвидения в закона срок за обжалване - 10.10.2011 г. включително, срещу определението не е постъпила жалба и насроченото от окръжния съд заседание няма да бъде проведено, съобщи БТА.
Муждувременно от справка на Върховната касационна прокуратура, предоставена на списание "Правен свят",  стана ясно, че  има бум на делата за насаждане на етническа омраза.

За първото шестмесечие на 2011 г. в страната няма нито едно образувано наказателно производство по чл. 162 и чл. 163 от НК (престъпления против националното и расовото равенство) включително и по повод сбиването пред софийската джамия. Но след събитията в Катуница и последвалите протести в страната само за периода 23 септември - 3 октомври са образувани общо 11 такива производства.