„Беше малко извън контекста на разговора и се получи неразбиране на това, което е искал да каже Тодоров. Той има много цветист език и го използва във всякакви ситуации. Не може да му се отрече, че понякога е доста оригинален, но в случая не уцели нито мястото, нито начина, по който да се пошегува с Виктор Николаев”, отбеляза Горанов по bTV.

В разговора с депутата по Нова ТВ за сделката с "Грипен"-ите и президента Румен Радев, журналистът попита дали става дума за "шайка", а Тодоров отговори:

"Много силни думи. Ще ви изядат хляба. Тя и вашата колежка беше тръгнала в такава посока, ама гледам -липсва столчето ѝ. За такъв въпрос, аз ако съм шеф в телевизията, уволнявам"

Изказването на депутата предизвика вълна от възмущение от страна на политическите сили, медийната общност и неправителствените организации.

„Ако гледаме буквално думите, заплаха имаше, но ако ги гледаме в контекста и смисъла, който е искал да вложи Антон Тодоров, не го разбирам така. Той е един изключително ерудиран мъж и не би си позволил в ефир да изкаже такава заплаха. Подобни заплахи не се правят в ефир”, отбеляза тази сутрин министърът.

По думите му така или иначе позицията на Антон Тодоров е неприемлива. „Не може да искате от мен да го защитавам”, подчерта Горанов.

Министърът подчерта, че той, както и ГЕРБ, се разграничават от поведението му в ефира. Антон Тодоров остава като народен представител от гражданската квота на ГЕРБ, категоричен беше Горанов.

В българския парламент има хора с обвинения, които стоят, ние говорим дали острият език и неуместните шеги на Тодоров трябва да го извадят от политиката. Дайте да се държим сериозно”, призова Горанов.

„Не съм нито морален стожер в партията, нито в правителството”, отбеляза Горанов, който каза, че е бил учуден от нагнетяването на напрежението по темата.

Разговорът на Николаев с вицепремиера Валери Симеонов пък му се е сторил още по-безобиден от този с Антон Тодоров. Впоследствие реакцията на Симеонов е по-острата, каза Горанов. „Той вероятно има своите аргументи, но няма навика да се отчита пред мен”, посочи министърът.

След интервю отново по Нова ТВ в петък, вицепремиерът Валери Симеонов от "Обединени патриоти" обвини национални медии, че водят "мащабна организирана клеветническа кампания" срещу него, заплаши ги със съд и постави срок да му се извинят.

„Темата за Хасково е неприятна. Нека да делим нещата на законни и незаконни. Ако имаме основаният да смятаме, че някой роднина на политик е извършил злоупотреби има компетентни органи, които могат да го докажат и той да понесе наказателна отговорност. Не може да се размахват по медиите картинки и да се хвърлят обвинения. Ако колегите от БСП имат някакви опасения, нека се промени закона за конфликт на интереси. Сега законът е спазен“, увери Горанов.

Владислав Горанов потвърди думите на премиера, който даде пример как се борят със спекулациите за назначения в администрацията. „Съпругата ми работи, но няма връзка с държавата, затова няма да коментирам къде. В действителност тя работеше преди мен в министерството, а аз я уволних. В началото киселееше, но с времето й мина“.

Всеки, който е в парламента, дължи уважение на парламента, коментира по Нова телевизия Менда Стоянова по повод изказванията на Антон Тодоров. „Онзи ден ме хвана срам в парламента, когато имаше много цветисти реплики“, коментира тя. По думите ѝ парламентът е място, което трябва да се уважава. А всеки депутат трябва сам да преценява думите и изказванията си. „Той е гражданска квота и носи отговорност за думите си“, заяви Менда Стоянова по отношение на Антон Тодоров и неговите изказвания.

Относно ултиматума на Валери Симеонов, тя обясни, че това е лична позиция на вицепремиера. „Това не е решение на правителството, това е позиция на Валери Симеонов. И Тодоров, и Симеонов са свободни в изказа си. Именно тук във вашето студио тази ирония мина границите“, уточни Менда Стоянова. Тя припомни, че и правителството, и партия ГЕРБ се разграничават от думите и на двамата.