Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев пред БНТ.

"Бумът с морбили в Европа е притеснителен, защото имаше големи взривове в Европа. В Румъния случаите са повече от 7000.  У нас той беше внесен от едно семейство от "Столипиниво", посочи експертът.

По думите му от морбили у нас са били заразени над 160 души от Пловдив, Пазарджик и Монтана.

Той очаква до 20 дни огнището от морбили у нас да бъде окончателно ликвидирано и принос за това имат добрата реакция на здравните служби у нас.

35 деца жертви на морбили за 1 година >>>


По-малко вирусни и бактериални инфекции на морето

Според професор Тодор Кантарджиев по морските ни курорти регистрираните случаи на вирусни и бактериални инфекции са по-малко от тези в София.

"Лошото е, че ентеровирусите на 200-330 болни, при един могат да причинят възпаление на нервната система. Именно затова казваме - лятно време много добра хигиена", подчерта той.

Съвeтът му е миене на ръцете задължително преди хранене и след ползване на тоалетна, да се ползват тоалетни антибактериални кърпички на основата на хлорхексидина, а не на основата на спирта.

"И да се ползват от майките, особено когато са на плажа, защото там на всеки нещо му се дояжда - предлагат се сладоледи, предлагат се сандвичи, но винаги трябва с мити ръце и винаги трябва да е от проверена храна", коментира експертът.

По думите му у нас са редки случаите на заболяванията от типа на западнонилска треска, който може да се причини от ухапване на комар, заразен с този вирус. Една от причините е, че се вземат мерки от местната власт и се извършва периодично третиране с препарати на рисковите терени.

"Ако 100 души бъдат ухапани от комар с този вирус, 80 няма да разберат, че носят този вирус, 20 ще имат неразположение, и само 0,6% могат да развалят възпалението на мозъка, който е довел до смъртни случая в Гърция", коментира проф. Кантарджиев.

Преди дни стана ясно, че в южната ни  съседка вече са регистрирани над 600 случаи на западнонилска треска от ухапване на комари, в резултат на което има над 70 смъртни случаи.

"Много комари на морето у нас няма. Аз сега се връщам оттам и мога да ви уверя, че комари няма", увери още експертът.

Кантарджиев отрече и слуховете за бум на ухапани от кърлежи на морето. Броят на заболелите от лаймска болест е сравним със заболелите с миналите година. По думите причина за това е широката медийна информационна кампания.

Той припомни, че със свалянето на кърлежа трябва да се вземе антибиотик, тогава рискът от инфекции изчезва. Става дума за еднократната доза за дете - някакъв макролит, а за възрастни - тетрациклинов антибиотик, посъветва професорът.