Първата спирка на новият видински митрополит Даниил на видинска територия обаче бе на входа града, при участвали в протеста днес местни жители, които го посрещнаха по стара българска традиция с хляб и сол.

Преди това той бе посрещнат от първото село на Видинска епархия - Сумер, а след това и от миряните в Монтана.

Митрополит Даниил пристигна около 16.00 часа пред централния площад "Бдинци" във Видин, придружен от временно управляващият видинска епархия врачански митрополит Григорий, където бе посрещнат от кмета на града Огнян Ценков и областния управител Албена Георгиева.

На тържествената церемония на площад "Бдинци" кметът и областният управител на Видин пожелаха на новият митрополит успешно управление на епархията. Даниил заяви, че не може да скрие вълнението и духовната си радост от първата среща с жителите на Видинската епархия и ще работи да бъде достоен приемник на всички архиереи на епархията от миналото.

В приветствието си към митрополит Даниил, кметът Огнян Ценков заяви, че присъствието днес на толкова много хора на площада във Видин е ясен знак, че видинчани почитат християнските ценности. Пример за това е и отношението на местните хора към православните храмове, сред които величествено се откроява катедралния храм "Св.Димитър" във Видин, построен с усилията на всички жители.

Областният управител на Видин Албена Георгиева пожела на новия митрополит да работи не само за благото на живеещите във Видинска епархия, но и за благото на христолюбивия български народ и в полза на милото ни отечество.

Митрополит Даниил заяви, че Видин е град с хилядолетна история, с който от днес му предстои да свърже завинаги живота си и служението на Христа и Светата църква. Той обяви, че още от първия си ден тук във Видин е готов да стори всичко, за да продължи и разшири, според силите си и възможностите си, делото на всички негови велики предшественици, заемали видинския митрополитски престол.

След тържествената церемония на площад "Бдинци" литийно шествие се отправи към катедралния храм "Св.Димитър", където се състоя чин на въдворяването на Видинския митрополит Даниил.