Военновъздушните сили на Великобритания са нанесли удари по шест цели в Източна Сирия, свързани с петролната промишленост на групировката "Ислямска държава" (ИД), предаде ТАСС, като се позова на Би Би Си и на британския в. "Гардиън".

Четири британски изтребител-бомбардировача "Торнадо" от Кралските ВВС са излетели от базата на британските кралски военновъздушни сили в Акротири, Кипър, и са участвали в нанасянето на ударите.
Те са потеглили само два часа след като британският парламент след 10-часови дебати даде зелена светлина за нанасяне на удари по ислямистите от ИД в Сирия.

Нападенията били насочени срещу мишени в петролно поле в ръцете на терористите. Целите за поразяване са били избрани от мобилната щаб квартира на Централното командване на САЩ в Катар. Те са били определени въз основа на разузнавателни данни, получени от безпилотни и разузнавателни самолети и от агенти на службите.

Атаките били извършени с бомби с лазерно насочване "Пейвуей Четири" (Paveway IV).

Британския министър на отбраната Майкъл Фалън каза, че лично е одобрил мишените, атакувани от британските самолети.

Британското министерство на отбраната ще направи оценка на щетите, причинени от ударите. Фалън обаче изрази увереност, че първите британски атаки са нанесли истински удар по петролната промишленост и приходите от нея, на които разчита ИД.

В същото време британският министър на отбраната предупреди, че трябва да се предприеме още много, за да се пресекат финансовите постъпления за терористите.

Много лейбъристи не послушаха лидера си

387 депутати гласуваха "за" спрямо 223 "против" в Камарата на общините, което означава, че до дни или дори часове изтребители на Кралските военновъздушни сили на Великобритания, които вече действат срещу ИД в съседен Ирак, може да започнат да летят над Сирия.

Премиерът Дейвид Камерън заяви, че след атентатите в Париж на 13 ноември, за които отговорност пое ИД, Великобритания трябва да удари джихадистите в тяхната крепост, а не "да седи и да чака да ни атакуват".

Лидерът на британските лейбъристи Джеръми Корбин се противопостави на тази, по думите му "безразсъдна и необмислена интервенция", но десетки негови депутати гласуваха с правителството в подкрепа на ударите, посочва АП.

По време на гласуването, противници на изпращането на британски самолети на мисии в Сирия, скандираха пред парламента "Ние искаме мир!" и "Не бомбардирайте Сирия!".
Някои от тях легнаха на улицата и блокираха трафика в района.

Реакции

Френският президент Франсоа Оланд приветства първите британски удари срещу позициите на ИД в Сирия, предаде Франс прес. Той ги определи като нов отговор на призива, отправен от Франция след нападенията в Париж към европейците да проявят солидарност.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия приветства всяко действие, насочено срещу ИД, предаде Ройтерс.

Базата Акротири е една двете суверенни британски територии в Кипър, който е бил британска колония до 1960 г. Военновъздушната база се намира само на 107 км от сирийските брегове. От септември 2014 г. базата се използва за въздушните удари срещу ИД в Северен Ирак. 

Майкъл Фалън съобщи, че Великобритания ще изпрати още 8 бомбардировача в Кипър.