Европейската комисия прие днес допълнителни насоки за преговорите с Лондон по напускането на ЕС от Великобритания. С това решение бяха очертани задачите, с които бе упълномощен главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние.

ЕС ще настоява всички граждани на ЕС във Великобритания да запазят правата си такива, каквито са били досега и това да се отнася за всички, които са пристигнали в страната до нейното напускане (март 2019 г.).

Преговорите ще засегнат не само хората в заварено положение, но и онези, които тепърва възнамеряват да си търсят работа във Великобритания.

"В момента има над 4 милиона европейци, живеещи във Великобритания, както и британци, намиращи се в други европейски страни. Целта ни е тези мъже, жени и техните семейства да могат да продължат престоя си по същия начин до края на техния живот. Мандатът, който имам и който ще спазя в преговорите, засяга също правата на хората, които ще пристигнат утре в Обединеното кралство или които ще дойдат в последния ден преди Брекзит", каза Барние, цитиран от БНР.

Целта е тези хора да получат възможност да натрупат 5 години легален престой, за да кандидатстват за постоянно местожителство.

Правата си трябва да запазят и гражданите, които са пребивавали и работели на Острова в миналото.

Днес не мога да кажа какъв ще е резултатът от преговорите. Но съм решен да настоявам за запазването на тези права.

Барние заяви, че целта е не е да бъдат създавани, а да бъдат решени откритите проблеми. Готови сме да започнем преговорите, веднага щом британците са готови, категоричен е той.

Преговорите ще бъдат разделени на две части - първо уреждането на досегашните задължения, а след това постигането на споразумение за бъдещето, предаде БТА,

ЕК очаква приключването на първата част на преговорите да изчисти откритите финансови въпроси - задълженията на Лондон към бюджета на ЕС до 2020 г., включително по отношение на ангажиментите, поети към програми на ЕС, някои от които са свързани с Турция и Украйна.

Главният преговарящ заяви, че преговорите ще бъдат прозрачни, след като 10 месеца ЕС е бил в състояние на непредвидимост. Той уточни, че доколкото въпросите от преговорите засягат изпълнението на законодателството на ЕС, споровете по тях следва да бъдат уреждани от Европейския съд.

Колко дължи Великобритания на ЕС?

Трябва да си уредим сметките - нищо повече или по-малко, обобщи Барние. Не става дума за наказание и такса за напускане, добави той и отказа да посочи приблизителна стойност засега.

Имаше очаквания преговорите да бъдат безболезнени и да не струват нищо - няма да бъде така, коментира Барние. Великобритания трябва да вложи много енергия за решаването на откритите въпроси, обобщи той.

Европейската комисия не е потвърдила информацията, че ЕС ще поиска от Великобритания близо 60 милиарда евро за излизането й от ЕС, каза още Мишел Барние.

"Днес не искам да говоря за конкретни цифри и преди всичко защото не са ми известни. Докато не сме съгласували пълната методология на този разчет не можем да говорим за цялата сума", каза още Барние.

Преди това редица европейски медии, позовавайки се на източниците от институции на ЕС, писаха, че Брюксел иска от Великобритания 60 милиарда евро за покриване на разходите, свързани с излизането й от съюза.

Малко по-рано днес британският министър за Брекзита Дейвид Дейвис заяви, че страната му няма да плаща 100 милиарда евро, след като в. "Файненшъл таймс" написа, че ЕС се готви да поиска тази сума, предаде Ройтерс.

Изданието, позовавайки се на свой собствен анализ на нови по-строги изисквания, движени, според публикацията, от Франция и Германия, посочи, че 100 милиарда евро е брутната цифра.

"Няма да плащаме 100 милиарда. Това, което трябва да направим, е да обсъдим в детайли правата и задълженията", каза Дейвис пред британския телевизионен канал Ай Ти Ви.
Той отбеляза също, че британското правителство не е виждало цифра от ЕС за сметката по излизането.

"Файненшъл таймс" твърди, че след исканията на страни членки преговарящите от
ЕС са преразгледали първоначалните си изчисления, увеличавайки максимално задълженията, които Великобритания ще трябва да покрие. Те включват земеделските плащания и административните такси през 2019 и 2020 година.