Това заяви днес британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис, след като в. "Файненшъл таймс" написа, че ЕС се готви да поиска тази сума, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Изданието, позовавайки се на свой собствен анализ на нови по-строги изисквания, движени, според публикацията, от Франция и Германия, посочва, че 100 милиарда евро е брутната цифра.

"Няма да плащаме 100 милиарда. Това, което трябва да направим, е да обсъдим в детайли правата и задълженията", каза Дейвис пред британския телевизионен канал Ай Ти Ви. Той отбеляза също, че британското правителство не е виждало цифра от ЕС за сметката по излизането.

"Файненшъл таймс" твърди, че след исканията на страни членки преговарящите от ЕС са преразгледали първоначалните си изчисления, увеличавайки максимално задълженията, които Великобритания ще трябва да покрие. Те включват земеделските плащания и административните такси през 2019 и 2020 година.

Финансовите претенциите на Брюксел за разходите, свързани с Брекзит, не са наказание за Лондон, каза Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС по въпросите на излизането на Великобритания от структурите на Общността, цитиран от АФП и "Фокус".

„Няма наказание, няма сметка за Брекзит, това е само уреждане на сметките“, заяви Барние на пресконференция.

Миналата седмица в Брюксел имаше извънреден Европейски съвет на страните членки на ЕС относно Брекзит. Според българския президент Румен Радев, който участва в Съвета, финансовите преговори с Великобритания ще бъдат много трудни.