Пътният инцидент станал в края на март, а лекарите успяли да стабилизират състоянието на 34-годишната Антоанета. Заради прекъснатия гръбначен мозък обаче тя остава неподвижна.

В лекарската практика подобна травма в комбинация с бременност най-често завършва с аборт. Лекарите във Велико Търново обаче ежедневно се борят, за да запазят бременността на младата жена.

„Най-вече д-р Гецов, шефът на болницата. Човекът го взе присърце всичкото - минавахме от отделение в отделение, в рехабилитация, в гинекологията сме стояли, навсякъде. Доста време трябваше да мине до самото раждане, трябваше постоянно да сме под лекарско наблюдение”, разказва бащата на новородените момиченца Стефан Ангелов.

На 18 юли бъдещата майка получава контракции. „Риск имаше и то много голям, но благодарение на много добрата организация, създадена лично от д-р Гецов, бяха ангажирани всички възможни екипи от нашата болница, от които се нуждаеше пациентката”, обяснява началникът на АГ отделението д-р Николай Русанов.

С общи усилия на бял свят се раждат Рая и Даниела. Момичетата тежат 1,3 кг и 1,6 кг и са добре.

"Това бяха много високорискови близнаци. Ние бяхме много притеснени затова как ще се родят, в какво състояние ще бъдат при раждането и съответно какви ще бъдат последствията", обясни началникът на неонатологията д-р Кина Николова.

Майката Антоанета Карагюрова благодари на екипите за техните грижи. Жената ще бъде изписана от болницата в края на седмицата.
Първородните й дъщери ще останат под лекарско наблюдение, докато не наддадат до необходимото тегло, за да бъдат изписани.