Aко от 2012 до 2014 година продължителността на живота е нараснала с общо 6 месеца, от 2015 до 2017 година необходимите за пенсиониране възраст и осигурителен стаж да се качват с по два месеца за всяка от тези години, дава пример социалният министър Хасан Адемов.

По този начин с колкото се е увеличила продължителността на живота, с толкова ще бъде увеличена пенсионната възраст, обясни министърът. Според него така системата ще бъде стабилна и няма да зависи от политическата конюнктура.

Към днешна дата средната продължителност на живот след пенсия е 14 г. при мъжете и 20 г. при жените.

Този модел означава край на пенсионната реформа, която предвиждаше от догодина и възрастта, и стажът да нараснат с по 4 месеца. В момента жените имат право на пенсия при възраст от 60,8 години и 34,8 години осигурителен стаж. За мъжете годините са 63,8 и съответно 37,8 години осигурителен стаж.

Предложението бе дадено преди седмица от шефа на НОИ Бисер Петков. Засега то е идейно и предстои обсъждане в НСТС и парламента.

Подкрепа за автоматичността

Бившият социален министър Иван Нейков приветства автоматичното изчисляване на възрастта, но се обяви против спирането на реформата през следващата година.

Ако за определен период от време има нарастване на продължителността на живота, това означава, че трябва да има увеличение на пенсионната възраст. Ако няма нарастване - няма да има нарастване и на пенсионната възраст. Голяма част от експертите подкрепят това предложение, коментира по БНР Нейков.

Ще има по-голяма логика в актуализирането на пенсиите, то няма да зависи от изборите, а от доходите, от чиито вноски се плащат пенсиите, добави Нейков.

Ако промените бъдат приети от депутатите, от догодина броят на пенсионерите ще се увеличи с около 15 000. На бюджета на държавното обществено осигуряване това ще струва около 45 милиона, изчисли екссоциалният министър.

Той защити и изравняването на възрастта за пенсиониране при мъжете и жените.

Ние ощетяваме жените, като предлагаме разлика във възрастта за пенсиониране. Това води до резултат - тежка бедност на възрастните жени, когато са останали сами. Изравняването на възрастта е в полза на жените, каза Нейков.

Той обаче се обяви против намерението да се запази таванът на пенсиите:

В момента бюджетът на Националния осигурителен институт е 7 милиарда лева. На този фон тези 120 милиона, които са необходими, за да се премахне таванът, са добра цена - трябва да бъдат платени, за да знаят хората, че щом аз съм си внасял осигуровките, след това аз ще си получавам тази пенсия, за която аз съм си направил осигуровките, не пенсия, която някой някъде е сметнал - ей толкова ще получиш, коментира Иван Нейков.