Въздушната атака е осъществена от оглавяваната от САЩ международна коалиция на 18 март в западната част на Ирак в близост до сирийската граница.

Западен дипломат и иракски съветник са потвърдили пред "Гардиън", че цели на удара са били трима местни лидери на джихадистите, които пътували в автоконвой. Западните съюзници нямали информация, че ал-Багдади също е бил в една от колите.

Лидерът на "Ислямска държава" е бил тежко ранен, като първоначално животът му е бил в опасност, но сега бавно се възстановява. Въпреки това, към момента той не е в състояние да ръководи терористичната групировка, посочва британското издание.

Останалите ръководители на организацията са провели няколко срещи, на които са обсъждали кой може да наследи Абу Бакр ал-Багдади.

В петък губернаторът на провинция Салах ад Дин съобщи, че бившата дясна ръка на Саддам Хюсеин и "мозъка" на "Ислямска държава" в Ирак Иззат Ибрахим ад Дури е бил убит при операция на иракската армия в планинския район Хамрин. След американското нашествие в Ирак през 2003 г. Иззат ад Дури бе шести в списъка на Вашингтон с най-издирваните представители на сваления режим.
За главата му бе обявена награда от 10 милиона долара.

Същевременно бивш офицер от армията на сваления иракски диктатор Саддам Хюсеин е бил най-важният стратег на Ислямска държава, когато джихадистката групировка е поела контрол над северна Сирия, пише германското списание "Шпигел".

В началото на ноември м.г. властите в Багдад съобщиха, че лидерът на "Ислямска държава" е сред ранените при въздушен удар в Ирак.
Иракският министър на отбраната Халед ал Обейди обясни, че коалицията е нанесла въздушен удар по сграда в град Мосул, където се е събрало висшето ръководство на "Ислямска държава".

Три дни след съобщението на властите в Ирак, "Ислямска държава"  разпространи аудиозапис на Абу Бакр ал Багдади. В него той призовава за нападения в Саудитска Арабия и твърди, че халифатът му ще се разширява в арабския свят.