Вацлав Клаус беше на работно посещение у нас. Според президента Клаус, за да се направи Европа отново функционална и продуктивна, са нужни дълбоки системни промени, нещо структурно, подобно на задачата, която решаваха Чехия и България преди повече от две десетилетия, когато искаха да се "отърват" от комунизма.

Вацлав Клаус посочи, че случващата се в момента криза в еврозоната е последица от една парична единица, от един обменен курс и един лихвен процент за страни, които имат много различни икономически параметри. Той допълни, че политическото решение в полза на тази договореност е било взето без да се обърне достатъчно внимание на основните икономически причини. Чехия в момента няма никакви планове да влиза в еврозоната, каза още Вацлав Клаус, цитиран от БТА. Той посочи, че страната му е била в достатъчна степен и предварително наясно с проблемите, свързани с "погрешно" конструирания валутен съюз, и не е искала да спъва икономическия си растеж, присъединявайки се към еврозоната.  

Според Клаус излизането от европейската криза изисква фундаментални системни промени, което означава поне две неща - значителна трансформация на европейската икономическа и социална система и реструктурирането на формата на европейската интеграция.

Основният компонент на тази промяна Вацлав Клаус формулира в шест точки. Трябва да се върнем към демокрацията, която според Клаус може да съществува само на нивото на националните държави, а не на нивото на целия континент. Според Клаус трябва да спре централизацията, хармонизацията, стандартизацията на европейския континент и да започне отново децентрализирането, дерегулирането и десубсидирането на обществото и икономиката.

Сред другите мерки за промяната на Европа Клаус посочи още необходимостта да се направят намаления на правителствените разходи и да се забрави "флиртуването" с увеличения на данъците. Трябва също, според Клаус, да се спре "пълзящото", но все по-засилващо се "зелено законодателство" и не трябва да се позволява на "зелените" да "превземат" икономиката под знамето на "такива погрешни" идеи като доктрината за глобалното затопляне.

Сред присъствалите на представянето на книгите на Вацлав Клаус, което беше организирано от Атлантическия клуб, бяха президентите Росен Плевнелиев, Георги Първанов (2002-2012) и Желю Желев (1990-1997), депутати, дипломати.